Jame kviečiamos dalyvauti ir Lietuvos įmonės. Bendru NATO, NATO pirkimų ir paramos agentūros bei Krašto apsaugos ministerijos susitarimu projektą pavesta įgyvendinti NATO pirkimų ir paramos agentūrai.

Įgyvendinus šį projektą, Pabradės poligonas taps vienu moderniausių Baltijos šalyse ir bus pajėgus priimti iki 3 tūkst. karių – čia jiems bus sukurtos geriausios sąlygos pratyboms, poilsiui, užtikrinta logistinė ir techninė parama. Šia infrastruktūra naudosis Lietuvos, JAV, NATO priešakinių pajėgų bataliono ir kitų į Lietuvą atvykstančių sąjungininkių šalių kariai.

„Lietuvos interesas NATO – atgrasymo priemonių tęstinumas regione ir kolektyvinės gynybos stiprinimas, todėl siekdami nuolatinio NATO sąjungininkų buvimo Lietuvoje turime sudaryti jiems geras sąlygas.

Politinius sutarimus turime patvirtinti darbais“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Iš viso projekte suplanuota 13 objektų. Tai kareivinės, mokymų ir poilsio erdvės, treniravimosi, sandėliavimo, technikos remonto pastatai, taip pat karinio miestelio keliai bei inžineriniai tinklai.

Vienas objektas bus vystomas Šiauliuose – čia bus statomas keleivių ir krovinių terminalas, tiesiami keliai ir inžineriniai tinklai.

Baigus projektavimo etapą, NATO pirkimų ir paramos agentūra šių metų lapkritį paskelbė tarptautinį konkursą, į kurį kviečiamos dalyvauti Lietuvos ir užsienio bendrovės. Rangos sutartį numatoma pasirašyti 2022 m. pirmąjį ketvirtį. Statybos darbus planuojama užbaigti iki 2023 m. pabaigos.

Preliminari projekto vertė – apie 99 mln. eurų. Projektas finansuojamas nacionalinėmis ir NATO lėšomis.

Tai ne pirmas projektas, kurio įgyvendinimas yra patikėtas NATO paramos ir pirkimų agentūrai. Ji dalyvauja vystant ir kitus Lietuvos kariuomenės modernizavimo projektus, sąjungininkų ir Lietuvos kariams skirtą infrastruktūrą, taip pat įsigyjant karinę techniką ir ginkluotę. NATO šalių gynybos institucijos NATO paramos ir pirkimų agentūrą naudoja kaip pagrindinę viešųjų pirkimų platformą vykdant įvairius prekių ir paslaugų įsigijimus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)