„Jeigu taromatų sistemą apkrausime visokiomis smulkmenomis, reikės papildomas lazerių sistemas statyti, kad nuskenuotų, nes 100 mililitrų reikia ypač jautrios technikos“, – BNS sakė Ekonomikos komitete dirbantis Andrius Kupčinskas, parengęs Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisas.

Jomis siūloma gamintojus ir importuotojus įpareigoti imti užstatą tik už 0,2 litro ir didesnes vienkartines gėrimų pakuotes vietoj dabar mažiausių 0,1 litro talpos. Be to, siūloma į užstato sistemą kol kas neįtraukti pieno, kefyro, jogurto plastiko butelių.

„Čia, ar laipteliais lipame, ar liftu važiuojame į aukščiausią rūšiavimo lygį – apimam viską“, – aiškino A. Kupčinskas.

Pasak jo, mažos talpos tarą gyventojai paprastai rūšiuoja ir išmeta į specialius konteinerius, jie taip pat rūšiuoja pieno, kefyro, jogurto plastiko butelius.

Tokius siūlymus jis parengė reaguodamas į tai, kad Seimas neseniai pradėjo svarstyti iniciatyvą po poros metų dar labiau išplėsti taros surinkimo apimtis į taromatus priimant ir šampano, degtinės, kitų stipriųjų gėrimų butelius, stiklainius bei visą plastiko tarą iki trijų litrų.

Užstato sistema pradėjo veikti 2016 metų vasarį. Dabar į taromatus priimama alaus, sidro, vandens, giros ir kitų nealkoholinių gėrimų tara – ji sudaro virš 92 proc. visos taros.