„Paskutinis sankcijų paketas susijęs su migrantais. Svarbiausia sankcijų dalis, apie kurią mažai kalbama, nes mes daugiau kalbame, kokios įstaigos, įmonės, pavardės yra įrašytos, bet visų pirma tai yra teisinis instrumentas. Tai reiškia, nestabdant migrantų srauto, ES gali grįžti prie tolesnių sankcijų ir jau turi sukurtą teisinį instrumentą sankcionuoti prisidedančius juridinius ir fizinius asmenis prie migrantų gabenimo.

Pirmosios avialinijos, t. y. „Belavia“, yra sąraše, manau, tai svarbus žingsnis, tai yra signalas potencialiai kitiems, kurie galvotų užsiimti tokia veikla ateityje“, – komentuoja ministras.

Visgi, anot jo, šios sankcijos ekonominiu požiūriu yra silpnesnės nei ketvirtasis paketas, kuris buvo įvestas po „Ryanair“ lėktuvo pagrobimo.

„Bet jų yra kitokia paskirtis. Ne paslaptis, kad yra diskusijų dėl šeštojo paketo, kad mes ne tik lauktume, kad Lukašenkos pusėje vėl bus daromi kokie nors grubūs žmogaus teisių pažeidimai, bet mes būtume pasidarę kitų žingsnių planą, kuriam galėtume telkti daugumą EK“, – kalba G. Landsbergis.

Vertindamas JAV sankcijas Baltarusijai jis pažymi, kad amerikiečių sankcijos šiek tiek skiriasi nuo tų, kurios buvo įvestos „Nord Stream 2“ dujotiekiui, kai galiojo vadinamas antrinis efektas.

„Tai reiškia, kad bet kuri pasaulio įmonė, dirbanti su „Nord Stream 2“, taip pat patektų po amerikietiškomis sankcijomis. Šiuo atveju taip nėra.

Dabar sankcijos yra „Belkalij“ įmonei bei pagal tris kriterijus įmonėms. Įmonė turi atitikti bent pagal vieną iš tų kriterijų: arba ji turi būti registruota JAV, jai turi vadovauti Amerikos pilietis, arba įmonė turi turėti atsiskaitymus JAV doleriais. Tai susiaurintas spektras institucijų, kurioms sankcijos taikomos“, – aiškina ministras.

Jo vertinimu, „Belkalij“ trąšų tranzitas Lietuvoje gali stoti. Anot ministro, vyksta diskusijos, kaip dėl to būtų galima kompensuoti netekimus įmonėms.

„Tik noriu pasakyti, kad už sankcijų įgyvendinimą atsakingos įmonės. Jei pamenate, buvo aštri istorija dėl sanatorijos, lygiai taip pat buvo kreiptasi į URM, taip pat kai kurie merai kreipėsi, kad institucijos ar ministerija išaiškintų kaip vykdomos sankcijos. Tada ir dabar galiu pabrėžti, kad sankcijas įgyvendina verslo subjektai, bankai, bet ne valstybės institucijos“, – atkreipia dėmesį jis.

Delfi primena, kad Jungtinės Valstijos, Kanada ir jų sąjungininkės Europoje ketvirtadienį išplėtė sankcijas Baltarusijai, įvesdamos suvaržymus kai kuriems vyriausybės veikėjams ir juridiniams subjektams už žmogaus teisių pažeidimus ir paramą „migrantų kontrabandai“ kurstymą.

Tarp 20 asmenų, kuriems bus taikomos JAV Iždo departamento paskelbtos naujausios sankcijos, minimas Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos sūnus Dzmitras, taip pat aukšto rango saugumo ir teisingumo pareigūnai, žymūs žiniasklaidos atstovai. Be to, į sankcijų sąrašą įtrauktos 12 Baltarusijos įmonių ir trys oro transporto vienetai.

JAV sankcijos bus taikomos Baltarusijos kalio trąšų įmonei „Belaruskalij“, kuri yra viena didžiausių šios produkcijos gamintojų pasaulyje ir laikoma svarbiu Minsko režimo pajamų šaltiniu ir to paties sektoriaus bendrovei „Slavkalij“.

Suvaržymai taip pat bus taikomi su gynybos sektoriumi susijusioms bendrovėms „Transaviaeksport“ ir „Beltecheksport“. JAV Iždo departamentas taip pat suvaržė JAV teisės subjektų prekybą kai kuriais Baltarusijos vyriausybės skolos popieriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)