„Nauja koronaviruso versija vėl grasina pasaulį ir Lietuvą uždaryti į naują karantiną. Šiurpina besipučiančių kainų greitis ir mastas. Tad nieko nuostabaus, kad Lietuvos gyventojai stengiasi kompensuoti besiplečiančią tuštumą savo piniginėse, juolab jau dviejų karantinų metu išlavino darbo iš namų įgūdžius, o tai leidžia kur kas lengviau vienu metu darbuotis ne vienoje, o keliose darbovietėse, – sako portalo CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, – susitaupo laikas, kurį anksčiau skyrėme kelionei į ir iš biuro, o taip pat nereikia keliauti pas klientus, sėdint ne šalia viršininko; paprasčiau darbo metu atlikti užduotis ne vienam, o keliems darbdaviams.“

Kaip parodė portalo atlikta 1138 Lietuvos dirbančiųjų apklausa, tik iš vieno darbo pajamų gyvena 73,2 proc. Lietuvos gyventojų.

Daugiau pajamų šaltinių turi kone kas penktas (19,2 proc.) dirbantysis. 10,8 proc. apklaustųjų teigė, kad dirba dviejuose darbuose, 3,3 proc. suskaičiavo, kad darboviečių turi tris ar net daugiau, 2,5 proc. šalia pagrindinio darbo dar „suka“ vienokį ar kitokį nuosavą verslą.

1,8 proc. prie darbinių pajamų papildomai prisiduria iš nuomos, investavimo ar kitų šaltinių, 0,8 proc. gyvena vien tik iš tokių pajamų. O štai pašalpomis gyvi 7,6 proc. respondentų.

Dviejuose darbuose dažniau dirba moterys

Kaip nurodoma pranešime, tiek vyrai, tiek moterys apie pajamų šaltinius kalba gana vienodai, o skirtumai dažnu atveju neišeina iš paklaidos ribų. Tačiau paaiškėjo, kad du darbus dirbančių moterų yra 11,6 proc., o tiek pat vietų besidarbuojančių vyrų 9,8 proc.

Užtat gerokai daugiau vyrų pragyvena derindami darbą ir nuosavą verslą arba iš nuomos, investavimo ir kitų nedarbinių pajamų. Iš pašalpų išsilaiko faktiškai tiek pat stipriosios ir gražiosios lyties atstovų.

„Situacija su „devyndarbiais“ įvairiose amžiaus grupėse gana nesunkiai nuspėjama. Jauni asmenys dar tik įsitvirtina darbo rinkoje, tad kelių darbų dauguma dar nedirba, o ir turinčių nuosavą verslą yra mažiau nei vyresnių darbuotojų grupėje.

Be to, verta pastebėti, kad arčiau trisdešimties metų dirbantieji prisirenka patirties ir uždirba tikrai nemažai, kad nesidairytų dar vieno pajamų šaltinio. Todėl tarp tų, kam trisdešimt ar mažiau, dirbančių per tris ar daugiau darbų tik 1,5 proc., kai vyresnių suskaičiavome 4 proc., – sako CVMarket.lt atstovė, – o darbą derinančių su nuosavu verslu tarp vyresnių kone dukart daugiau nei jaunimo grupėje.“

Prieš septynerius metus „devyndarbių“ buvo daugiau

Pasižiūrėjus į šių metų apklausos duomenis, įdomu palyginti juos su panašios apklausos, atliktos 2014-aisiais rezultatais. Netikėta, kad tuomet dirbančių viename darbe tebuvo 47,6 proc., o procentas turinčių du, tris ar daugiau užsiėmimų, teikiančių pajamas, buvo kur kas didesnis nei šiemet.

Tikėtina, kad tuometiniai atlyginimai žmones daug stipriau spaudė ieškotis kelių pajamų šaltinių, o ir bandančių šalia darbo dar verslauti ar gauti pajamų iš nuomos ar investavimo buvo daugiau.

Panašu, kad dabar kiek pakito ir sprendimo dirbti per kelias vietas priežastys. Peršasi atsargi išvada, kad papildomi pinigai galbūt yra svarbus, bet ne pagrindinis „devyndarbių“ motyvatorius.

Štai Nyderlanduose Centrinio statistikos biuro 2019 m. atlikta apklausa parodė, kad papildomos pajamos buvo tik trečioje vietoje iš dažniausiai minimų priežasčių, kodėl respondentas nutarė turėti ne vieną, o kelis pajamų šaltinius, o saugumo sumetimai (netekus kurio nors darbo, pajamos nesusitraukia iki nulio) atsidūrė tik penktoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)