„Vertinant (....) siūlymą nustatyti teisę į penkių darbo dienų per metus mokymosi atostogų darbuotojams, kurie mokosi savišvietos būdu, atkreiptinas dėmesys į tai, kad nustatomas reguliavimas galimai sukeltų teisinių ir socialinių pasekmių darbdaviams. Atsižvelgiant į tai, manytume, kad įstatymo projektą reikia suderinti su Lietuvos Respublikos trišale taryba“, – savo išvadoje pataria Seimo Teisės departamentas.

Seimo teisininkai taip pat abejoja, ar šios Darbo kodekso pataisos galėtų įsigalioti jau nuo kitų metų sausio 1 d., todėl siūlo nustatyti vėlesnę datą.

„Atsižvelgiant į įstatymo projekto priėmimo, įstatymo pateikimo pasirašymui, jo pasirašymo bei paskelbimo procedūrų trukmę, siūlytina nustatyti vėlesnę įstatymo įsigaliojimo datą arba jos atsisakyti“, – sako Seimo Teisės departamentas.

Darbo kodekso pataisas įregistravę Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Lukas Savickas, Linas Kukuraitis ir Tomas Tomilinas siūlo nustatyti teisę į 5 darbo dienų per metus mokymosi atostogas ir tiems darbuotojams, kurie nori mokytis savišvietos būdu, primena ELTA.

Savarankiškai besimokantiems darbuotojams už mokymosi atostogas būtų neapmokama.

Tikimasi, kad siūlomi pakeitimai užtikrins galimybę mokytis visą gyvenimą, prisidės prie socialinio dialogo bei partnerystės tarp darbuotojų ir darbdavių skatinimo.

Švietimo įstatyme numatoma, kad savišvieta yra savarankiškas mokymasis, kuris remiasi asmens iš įvairių šaltinių gaunamomis žiniomis ir jo praktine patirtimi. Savišvieta, kaip ir formalus švietimas, neformalus švietimas bei švietimo pagalba, yra lygiavertė Lietuvos švietimo sistemos dalis.

Savišvietos paskirtis yra suteikti galimybes asmeniui nuolat savarankiškai mokytis remiantis supančia informacijos erdve (bibliotekomis, visuomenės informavimo priemonėmis, internetu, muziejais ir kita) ir iš kitų perimama gyvenimo patirtimi.

Galiojančiame Darbo kodekse mokymosi atostogos gali būti suteikiamos tik už mokymąsi pagal formaliojo ir neformaliojo švietimo programas. Mokymosi atostogos už mokymąsi savišvietos būdu nėra suteikiamos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją