Vilniaus apygardos teismas (VAT) lapkričio 23 dieną atmetė įmonės skundą ir paliko galioti jai nepalankų Vilniaus miesto apylinkės teismo birželį priimtą sprendimą.

„Valstybei nuosavybės teise priklausančio turto negalima įgyti privačios nuosavybės teise kitaip nei specialiuosiuose teisės aktuose nustatyta tvarka, todėl įgyjamosios senaties institutas nėra pagrindas viešąją nuosavybę pertvarkyti į privačią“, – rašoma teismo nutartyje.

VAT nutartis įsiteisėjo nuo jos priėmimo dienos. „Grinda“ BNS teigė, jog neatmeta galimybės jį skųsti.

„Kadangi paviršinių nuotekų tvarkymas yra valstybės reguliuojama ir viešąjį interesą ginanti veikla, toks teismo sprendimas apsunkina bendrovės galimybes teisiškai registruoti turtą, jį prižiūrėti ir tvarkyti“, – BNS teigė „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Anot jo, „Grinda” kartu su savivaldybe ieškos būdų, kaip tvarkyti neįteisintą turtą.

Apygardos teismas nurodė, kad įgyjamosios senaties institutas skirtas spragoms nuosavybės santykiuose užpildyti ir gali būti taikomas tada, kai juridinis asmuo sąžiningai kaip savo mažiausiai 10 metų valdo turtą, todėl įgyja į jį nuosavybės teisę.

„Pareiškėja („Grinda“ – BNS) paviršinių nuotekų tinklų priežiūrą ir eksploataciją atliko Vilniaus miesto savivaldybės pavedimu ir lėšomis, buvo nustatytos atliekamų darbų ir teikiamų paslaugų kainos, o tai rodo, jog ginčo objektų pareiškėja nevaldė kaip savo“, – pabrėžė teismas.

Įmonė teismui teigė, jog nuo 2002 metų savivaldybei apjungus įmones „Vilniaus gatvės“, „Magistralė“ ir „Grinda“, pastarajai atiteko visi miesto paviršinių nuotekų tinklai. Vėliau paaiškėjo, kad nėra dokumentų, kokiu pagrindu sovietmečiu „Magistralė“ valdė, o vėliau „Grindai“ perdavė beveik 530 km lietaus kanalizacijos tinklų, 19 tūkst. šulinių ir beveik 8 tūkst. lietaus surinkimo šulinėlių.

„Grinda“ teismų prašė įteisinti kaip jos nuosavybę apie 70 km tinklų, nes juos bendrovė valdo, nors nėra išlikę jokių jų statybos teisėtumą patvirtinančių dokumentų.

Šiuo metu įmonė prižiūri apie 1,2 tūkst. kilometrų nuotekų tinklų, daugiau nei 53 tūkst. lietaus šulinių, 24 tūkst. šulinėlių ir kitų įrenginių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)