Dėl naujos tvarkos net išeina iš darbo

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė „Delfi“ kalbėjo, kad šiandien, įsigaliojus naujai tvarkai, kol kas apie jokius incidentus ji negirdėjusi, tačiau darbuotojams kyla nemažai klausimų.

„Žmonės teiraujasi vienų ar kitų dalykų, bet reikia suprasti, kad pats testavimas nėra labai nauja, nes tai daroma nuo rugsėjo 12 dienos, tiesiog dabar darbuotojai tai turės atlikti už savo pinigus. Kad labai skųstųsi, kol kas nėra, tik atsakinėjame į klausimus aiškindami įstatymo įgyvendinimą.

Iki gruodžio 1-osios žmonės dar galėjo prasitestuoti nemokamai ir jiems tas testas galios 10 dienų, todėl šiandien bumo ir nematome. Nors, mano žiniomis, jau prieš gruodžio 1 dieną valstybiniai punktai darbuotojų nepriiminėjo. Gal paskutiniai ir spėjo gauti tą nemokamą testą“, – svarstė ji.

Bendrai I. Ruginienė kalbėjo, kad istorijų dėl šio įstatymo pakeitimo girdėjusi visokių.

„Dalis, nenorėdami prarasti darbo, pasiskiepijo, dalis yra pasiryžę testuotis už savo pinigus, o dar dalis priėmė sprendimą palikti darbą. Dabar darbo skelbimuose, kaip pliusas, kaip paskatinimas ateiti dirbti, yra ir tai, kad darbdavys sako, jog darbuotoją testuos už savo pinigus“, – sakė ji.

Pasak darbuotojų atstovės, darbuotojai regionuose dabar susiduria su kita problema – testavimo prieinamumu.

„Žmogus gauna laiką testui, kuris viršija leistiną 10 dienų laikotarpį, tarkime, yra 12 dienų tarpas. O tada gali prasidėti konfliktai su darbdaviu, nes darbdavys neleis pasirodyti darbe. O viskas ne dėl pačio darbuotojo kaltės“, – kalbėjo ji.

Inga Ruginienė

Apibendrindama I. Ruginienė sakė, kad iškart buvo aišku, kad gruodžio 1 dieną labai didelio efekto dėl įstatymo pakeitimų nebus.

„Mes iškart sakėme, kad labai didelio efekto gruodžio 1 dieną nepamatysime, nes tų žmonių, kurie nepasiskiepijo bent vienu skiepu, yra labai mažai.

Daugiau nesusipratimų bus tada, kai visiems paskiepytiems sueis 7 mėnesiai ir turėsime spręsti, ar imti 3 skiepą, ar testuotis už savo pinigus.

Vyriausybė jau dabar kalba apie naujas atmainas, neaišku, ar skiepai bus veiksnūs, ar ne, o tai žmonių galvose sukelia labai daug abejonių“, – sakė ji.

Kalbant apie testų kainas, ji teigė, kad pasakyti, jog jos nuo šiandien kyla, ji negalinti.

„Privatininkų rankos yra atrištos, jų niekas nereguliuoja. Bet jei privatininkai kels kainas, bus labai blogai“,– kalbėjo I. Ruginienė.

Viešbučių sektoriuje problemos nemato

„Best Western“ viešbučių tinklo direktorius Zigmantas Dargevičius kalbėjo, kad tiek jų viešbučių tinkle, tiek bendrai, sektoriuje taip pat kol kas ramu.

„Mūsų viešbučiuose nepasiskiepijusių darbuotojų praktiškai nėra, todėl nelabai susidūrėme su situacija. Problemos nematau ir jos nėra.

Jeigu bus koks vienas darbuotojas, jo prašysime paaiškinti, dėl kokių priežasčių nesiskiepija ir duosime jam laiko iki Naujų metų, iki tol testus apmokėsime. Po Naujųjų nebekompensuosime, nes kitaip tai jau bus piktnaudžiavimas.

Šiandien kaip tik buvau užsukęs į Viešbučių ir restoranų asociaciją, ten – ramu. Verslui nėra jokios problemos“, – apie situaciją dėl pasikeitusios tvarkos sakė jis.

Suaktyvėjimą jaučia, registruojasi keliems testams į priekį

Medicinos klinikos „Antėja“ marketingo skyriaus vadovė Viktorija Endriukaitė „Delfi“ sakė, kad pastarosiomis dienomis klinikoje stebimas aktyvesnis susidomėjimas Antigeno testo atlikimui.

„Didesnį susidomėjimą greitojo Antigeno testo atlikimui jaučiame jau kuris laikas, tačiau pastarosiomis dienomis, prieš šalyje įsigaliojant su testavimu susijusiems pokyčiams, jis dar labiau suaktyvėjo.

Pastebėjome dar vieną naują tendenciją – atsiranda vis daugiau klientų, kurie registruojasi keliems testams į priekį“, – sakė ji.

Pasak atstovės, PGR tyrimų ir greitųjų antigenų testų kainos jų klinikoje nesikeitė.

„PGR testo kaina 71 euras (+ 8 eurai tepinėlio paėmimo mokestis), o greitasis Antigeno testas iš priekinės nosies landos kainuoja 20 eurų (+8 eurų mėginio paėmimo mokestis). Kainų pokytis nenumatomas“, – sakė ji.

"Antėja" diagnostikos centras

Medicinos ir diagnostikos centro komunikacijos projektų vadovė Eglė Užkuraitė redakcijai tikino, kad ypatingai išaugęs besitestuojančiųjų žmonių skaičius šiuo metu nėra stebimas.

„Žmonės registruojasi iš anksto, tad srautas yra stabilus. Laisvų vietų registracijai turime“, – sakė ji bei pridūrė, kad kainų pokyčių nuo gruodžio 1-osios taip pat nebuvo. PGR tyrimas kainuoja 79 Eur, greitasis Antigeno testas – 27 Eur.

Mobiliuose punktuose tyrimai nebebus atliekami

Redakcija primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino tvarką, kaip nuo gruodžio 1 d. šalies darbuotojai, kuriems privalomas periodinis profilaktinis testavimas, turės testuotis dėl COVID-19.

Mobiliuose punktuose tyrimai nebebus atliekami. Išimtys bus taikomos kai kurioms asmenų grupėms, kurioms išliks teisė testuotis valstybės lėšomis.

Nuo gruodžio 1 d. periodinis profilaktinis testavimas dėl COVID-19 nebus kompensuojamas valstybės lėšomis ir bus apmokamas darbuotojo lėšomis šių veiklų ir sričių atstovams: asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla, socialinės paslaugos ir veikla; švietimo paslaugos ir veikla; vaistinių darbuotojų veikla; krovinių tarptautinio vežimo veikla; viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla; laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas); viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla; mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas; viešojo administravimo subjektų veikla; profesinė karo tarnyba; veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su užsieniečiais); gamybos įmonių darbuotojų veikla.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)