Ramūnas Miliauskas pabrėžia, kad bendrovė yra atsakinga už darbuotojų darbo sąlygas ir suinteresuota, kad jie būtų patenkinti atlygiu bei motyvuoti.

„Šiandien darome viską, kad užtikrintume gamyklos veiklos tęstinumą bei darbuotojų gerovę. Šiuo įtemptu metu tokie profesinės sąjungos vadovų veiksmai destabilizuoja ir taip nelengvą situaciją įmonėje. Tikimės visų darbuotojų susitelkimo ir supratingumo“, – komentare BNS sakė R. Miliauskas.

„Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė teigė, kad sprendimas surengti balsavimą dėl streiko priimtas su bendrovės administracija nepavykstant susitarti dėl kolektyvinės sutarties.

„Bendrovė iki šiol visą laiką atsisakinėjo pasirašyti kolektyvinę sutartį ir žadėjo, kad visi reikalavimai bus įgyvendinti atlygio sistemoje, tačiau tai neįvyko. Gavę atlygio sistemos projektą mes pamatėme, kad nėra numatytas atlyginimų indeksavimas, nėra numatyta atlygio sistemą nustatyti kolektyvine sutartimi, nenumatytas metinis premijavimas, dėl to ir ryžomės skelbti balsavimą dėl streiko“, – BNS sakė B. Daškevičienė.

Tuo metu R. Miliauskas pabrėžė, kad anksčiau pagal kolektyvinę sutartį darbuotojams taikytos naudos nuo 2018 metų perkeltos į bendrovės Lojalumo ir papildomų naudų programą, kuri suteikia tas pačias sąlygas ir netgi daugiau nei kolektyvinė sutartis.

„Ne pasirašytas dokumentas leidžia išsaugoti darbo vietas, gauti premijas, didesnius atlyginimus ar geresnes darbo sąlygas. Tai padaro bendras ir efektyvus mūsų darbas, investicijos į modernizavimą, pasiekti tikslai ir sėkminga konkurencija rinkoje“, – tvirtino „Achemos“ vadovas.

Anot jo, pagal lojalumo programą bendrovė finansuoja vasaros stovyklas darbuotojų vaikams, padeda jaunoms šeimoms suruošti pirmokus į mokyklą, draudžia darbuotojus papildomu daugiau nei 1 tūkst. eurų vertės sveikatos draudimu, moka išmokas jubiliejų, vestuvių proga, suteikia papildomas poilsio dienas besimokantiems, investuoja į darbo sąlygų gerinimą, mokymus, kvalifikacijos kėlimą

Pasak R. Miliausko, papildomos naudos išliko net ir sustabdžius dalį gamybos, o į prastovas išleistiems keliasdešimčiai darbuotojų nuo lapkričio mokama daugiau: vietoje 40 proc. vidutinio atlyginimo mokami du trečdaliai.

„Be to, mūsų darbuotojams privalomi testavimai dėl COVID-19 bus apmokami įmonės lėšomis“, – pabrėžė R. Miliauskas.

„Achemos“ duomenimis, vidutinis darbininkų atlyginimas 2020 metais kilo 6 proc., administracijos darbuotojų – 1 proc., metų pabaigoje išmokamos mėnesio atlyginimo dydžio premijos. Šiemet gamybinių padalinių darbuotojams atlygis buvo padidintas dar 6 procentais.

Pasak B. Daškevičienės, balsavimas dėl streiko vyks gruodžio 2–9 dienomis, o rezultatai bus aiškūs gruodžio 10 dieną. Sprendimui dėl streiko reikia ketvirtadalio profesinės sąjungos narių balsų. Šiuo metu jai priklauso apie 37 proc. iš maždaug 1,3 tūkst. „Achemos“ darbuotojų.

Ji negalėjo pasakyti, kada galėtų įvykti streikas, nes tai priklausys nuo derybų dėl kolektyvinės sutarties baigties.

„Dėl konkrečios datos spręs profsąjungos taryba. Mes įsivaizduojame, kad streikuosime tik po to, kai bendrovė atsisakys nuo sausio 1 dienos pasirašyti kolektyvinę sutartį“, – teigė profesinės sąjungos pirmininkė.

Dėl išaugusių dujų kainų „Achema“ nuo rugsėjo pabaigos yra sumažinusi gamybą – dirba tik vienas iš iš dviejų amoniako gamybos cechų, taip pat kai kurie kiti įmonės skyriai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)