„Pasaulio antrinių žaliavų rinkose jaučiamas ryškus PET plastiko ir aliuminio trūkumas, tad kainos auga. Perdirbėjai moka daugiau, todėl didėja pajamos iš surinktų ir perdirbimui paruoštų pakuočių. Tai leidžia sumažinti tarifus į rinką išleidžiamoms PET ir aliuminio pakuotėms“, – sako USAD vadovas Gintaras Varnas.

Kita vertus, stiklo ir geležies žaliavų kainos lieka nepakitusios, o infliacija Lietuvoje ir spartus darbo užmokesčio augimas neleidžia atsipalaiduoti: naujausia Lietuvos banko makroekonomikos prognozė rodo, kad infliacija Lietuvoje šiemet sieks 3,3 proc., o darbo užmokestis kils 9,4 procento.

„Be to, stiklo taros surinkimas Lietuvoje vis dar išlieka problema – siekia 84–85 proc. ir atsilieka nuo iškeltos 88 proc. užduoties. Dėl to į stiklinės pakuotės tarifą įskaičiuotas pakuotės mokestis, kurį teks sumokėti dėl nevykdomos stiklo surinkimo užduoties. Natūralu, kad tai lemia didesnį tarifą už stiklinę pakuotę“, – pažymi G. Varnas.

Gamintojai ir importuotojai už aliuminio skardines nuo 2022 metų sausio 1 dienos mokės 0,6 ct/vnt. (dabar taikomas 1,7 ct/vnt. tarifas), už plienines skardines – 5 ct/vnt (vietoj 4,5 ct/vnt). Plastikinėms pakuotėms bus taikomas 2,7 ct/vnt. (vietoj 3,2 ct/vnt.) tarifas. Vienkartiniai stikliniai buteliai bus apmokestinami 5 ct/vnt. (vietoj 4,7 ct/vnt.) tarifu.

Per dešimt šių metų mėnesių perdirbimui grąžinta per 562 mln. vienkartinių stiklo, plastiko ir metalo pakuočių. Ypač aktyvi buvo šių metų vasara, kai per tris mėnesius gyventojai Lietuvoje į taros surinkimo vietas grąžino per 217 mln. vienkartinių gėrimų pakuočių ir pasiekė naują vasaros rekordą.

Planuojama, kad per šiuos metus bus surinkta ir perdirbti perduota daugiau kaip 630 mln. vienkartinių užstato pakuočių. To tikėtis leidžia Lietuvoje vyraujanti tendencija – grąžinama 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių.

Iš viso nuo užstato sistemos veiklos pradžios Lietuvoje gyventojai susigrąžino užstatą už daugiau kaip 3,22 mlrd. vienkartinių pakuočių. USAD nustatyti tarifai mokami nuo kiekvienos į Lietuvos rinką išleistos pakuotės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją