Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė, sako, kad privalomojo skiepijimo pristatymas ir prieštaringi atsakymai į užduotus klausimus nekelia pasitikėjimo.

„Pati valdžia prisidėjo prie nepasitikėjimo. Tai, kas vyko pirmadienį, buvo dar vienas žingsnis, skatinantis nepasitikėjimą visa pandemijos valdymo sistema“, – laidoje kalbėjo I. Ruginienė.

Ji prieštaringai vertina siūlymą, kad kai kuriose srityse darbdaviai patys galėtų spręsti dėl privalomų darbuotojų skiepų. Toks klausimas, anot jos, turėtų būti sprendžiamas įstatymo lygmeniu.

„Utopinė idėja, kad darbdavys staiga taps epidemiologu ir spręs, kam reikia skiepų, kam ne, nustatys vidiniais įmonės dokumentais, tai man atrodo mažų mažiausiai keista. Kalbame apie svarbų įrankį, jis mažiausiai turėtų būti nustatytas įstatyme, nepaliktas spręsti įmonės lygmenyje, darbdavio valia. Kito kompromiso net negalėtų būti. Kas tokias kalbas skatina, elgiasi neatsakingai“, – sako darbuotojų atstovė.

„Kita vertus, turime skiepų kalendorių. Šiuo metu jis kalba apie skiepus vaikams. Mūsų klausimas: jeigu valdančioji dauguma šiuo metu mato neišvengiamą būtinybę dėl covid vakcinų, kad jų reikia ir nieko kito nepadarysim, tai kodėl nepapildo skiepų kalendoriaus būtent šia vakcina? Kodėl nepritaiko jau esamo reglamentavimo pandemijos valdymui?“ – laidoje „Iš esmės“ klausia I. Ruginienė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė pasigenda valdžios atsakymų ir argumentų.

„Dėl pačios idėjos turime savo bendruomenėje diskutuoti, kol kas mūsų pagrindinis klausimas: dar neįgyvendinome vieno įstatymo (dėl privalomo kai kurių darbuotojų testavimo – Delfi), nepatikrinome jo veikimo, atmestas prezidento veto, per jėgą viskas buvo padaryta, buvo pasakyta, kad tai neišvengiama būtinybė, dar nepatestavome kaip veikia šis įstatymas, o jau einame prie kito. Galbūt yra tam prielaidų, tai mes to klausiame, kokios jos, kokie skaičiai, kas verčia pamiršti vieną ir pradėti diskutuoti apie antrą. <...>

Mes prašome argumentuoti savo sprendimus. Klausiame tokių dalykų: koks yra procentas darbuotojų, kuris nuo gruodžio 1 d. turės privalomai testuotis, nes žinome, kad dalis pasiskiepijo, dalis turės imunitetą. <...> Mūsų skaičiavimai, vienetai. Klausimas – ar iš tikrųjų reikia dėti tiek daug pastangų ir imtis drastiškų priemonių?“ – klausimus kelia I. Ruginienė.

Laidoje paklausta, ką duotų privalomas darbuotojų skiepijimas, pašnekovė mano, kad rezultatą reikėtų matuoti ilgalaike ir trumpalaike prasme.

„Mūsų vertinimu, ilgalaike prasme duotų neigiamą rezultatą: bus skatinamas nepasitikėjimas šia priemone, dabar tokiomis neatsakingomis diskusijomis tai ir vyksta, o trumpalaike – galėtų šoktelėti skiepijimosi tempai“, – svarsto I. Ruginienė.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 19.00 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės