Nebegalės registruotis Mobiliuosiuose punktuose

SAM atstovai Delfi informavo, kad įgyvendinami teisės aktai dar yra rengiami, todėl detaliau pakomentuoti tvarkos dar negali.

Kol kas šiuo metu žinoma, kad darbuotojai nebegalės registruotis Karštąja linija (1808) greitiesiems antigenų tyrimams į mobiliuosius punktus. Asmenys turės kreiptis tiesiogiai į tyrimus atliekančias viešąsias arba privačias įstaigas.

Taip pat iki šiol skelbta, kad darbuotojai privalės savarankiškai testuotis kas 7-10 dienų.

SAM pateikė validuotų PGR tyrimus atlikti laboratorijų sąrašą, jis skelbiamas čia, tačiau kol kas nepatikslino, kokie testai būtų tinkami, įsigaliojus naujai tvarkai. Šiuo metu privalomas profilaktinis testavimas vykdomas kas 7-10 dienų atliekant greituosius antigeno testus.

Testavimasis atsieis dvigubai daugiau

Valstybei nutraukiant COVID-19 testų kompensavimą, darbuotojai, kurie privalo testuotis, iš savo kišenės per mėnesį turės pakloti nuo 34 eurų per mėnesį, skaičiuoja SAM. Tačiau tiek už darbuotojus mokėjo valstybė – viešose ir privačiose laboratorijose įkainiai gerokai didesni.

Kai kurios įstaigos viešai skelbia tyrimų kainodarą. Poliklinikų ir klinikų antigenų testų kainos su sertifikatais, kurie patvirtina paciento sveikatos būklę ir turės būti pristatomi darbdaviui, svyruoja tarp 25-33 eurų. Taigi per mėnesį, darant prielaidą, kad darbuotojas testuosis kas savaitę, testai atsieis apie 100-132 eurų. Testuojantis tris kartus per mėnesį (kas 10 dienų), reikės pakloti 75-99 Eur.

Eurai

Greitasis SARS-CoV2 antigeno testas „Affidea“ Vilniaus klinikoje kainuoja 26 eurus. Dar 7 eurus teks pakloti už sertifikatą.

Antėjos“ laboratorijose tyrimo kaina siekia 20 eurų. Prie šios kainos prisideda ir 8 eurai mėginio paėmimo mokestis.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centre antigeno testas kainuoja 27 eurus, sertifikatas – 5 eurai.
Antakalnio poliklinikoje greitųjų COVID – 19 antigeno testų kaina – 20,39 eurų, o sertifikato – 5,32 euro.

Tuo metu SAM skaičiavo, kad nesiskiepijantys darbuotojai patirs mažesnes išlaidas.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. gruodžio 4 d. įsakymu (...) vieno greitojo antigeno testo kaina yra 11,22 euro (kai atlieka sveikatos priežiūros specialistas) ir 13,07 euro (kai atlieka sveikatos priežiūros specialistas ir jam padedantis asmuo). Taigi tikrinantis sveikatą bent tris kartus per mėnesį (kas 10 dienų) darbuotojas išleis nuo 33,66 iki 39,21 euro, o per metus – nuo 403,92 iki 479,53 euro“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Tokios paslaugos kainos yra, kai sveikatos priežiūros įstaigoms iš valstybės biudžeto lėšų mokama kompensuojamoji suma.

Delfi kalbintos klinikos tikina, kad susidariusia situacija nesinaudos ir savo įkainių nekeis.

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

Srautas didėja ne iš darbuotojų, o įmonių pusės

„Affidea Lietuva“ vadovas Vitalijus Orlovas Delfi sako, kad klinikos yra pilnai pasirengusios darbuotojų testavimuisi.

„Kai iš Seimo ir Vyriausybės ėjo žinutės, kad darbuotojai turės testuotis savo lėšomis, iškart ėmėmės veiksmų, esame pilnai pasirengę. Manome, kad didelių pokyčių nevyks, ir aptarnausime visus pacientus, jei iš jų bus toks poreikis“, – teigia jis.

Visgi pašnekovas nurodo, kad darbuotojai neskuba registruotis tyrimams, tad kitos savaitės pradžioje laisvų vietų dar tikrai yra. V. Orlovo teigimu, skambučių srautas didėja iš įmonių pusės, o ne individualių darbuotojų.

„Pavienių fizinių asmenų absoliučiai nėra. Kiek turime vidutiniškai skambučių per dieną, interesantų skaičius nepadidėjo. Tačiau įmonės domisi apie galimybę testuoti darbuotojus savo lėšomis. Tokių skambučių nuo vidurkio padidėjo apie 10-15 proc. Įmonės domisi kainomis, sąlygomis“, – pažymi „Affidea Lietuva“ vadovas.

Anot jo, įmonės nori tęstinumo ir pasirašo ilgalaikes kelių mėnesių sutartis. Jos gali rinktis iš kelių variantų: arba darbuotojai patys atkeliauja į įstaigą, arba jei įmonėje dirba daugiau žmonių, tyrimų paslaugos gali būti suteiktos ir vietoje, t. y. atvykus į įmonę.

„Darbdavys suinteresuotas, kad darbuotojas nesirgtų, ir laikosi nustatyto 10 dienų testavimo režimo“, – sako V. Orlovas.

Pašnekovas tikina, kad „Affidea Lietuva“ nėra numačiusi kainų peržiūrėjimo: „Liks ta pati kainodara. Įstaiga nėra suinteresuota naudotis tokia proga ir uždarbiauti. Patys keliame sau aukštus reikalavimus.“

Padidėjusio susidomėjimo nepastebi

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro atstovai aiškino, kad šiuo metu procesai derinami, tad plačiau pakomentuoti naujos tvarkos dar negali. Tačiau Laboratorinės diagnostikos centro vadovas Vaidas Vaičiulis patikina, kad nuo gruodžio 1 d. greitieji antigeno testai Medicinos diagnostikos ir gydymo centre netaps brangesni. Jų kaina išliks tokia, kokia yra šiuo metu.

„Ypatingai padidėjusio žmonių srauto, norinčio atlikti greituosius antigeno testus šiuo metu nepastebime. Žmonės registruojasi iš anksto, o žmonių srautas yra stabilus“, – komentuoja V. Vaičiulis.

Koronaviruso testas

Vyks tokia pačia tvarka

„Antėja“ rinkodaros vadovė Viktorija Endriukaitė sako, kad nuo gruodžio 1 d. profilaktinis ir savikontrolinis darbuotojų testavimas privačiose klinikose vyks tokia pačia tvarka: vienus darbuotojus registruos darbdavys, o kiti registruosis individualiai. Visi norintys išsitirti galės darytis tą patį antigeno greitąjį testą.

„Susidomėjimą testais šiuo metu jaučiame didesnį, tačiau atsižvelgiant į padalinio geografinę padėtį, vietą testavimuisi galime pasiūlyti gana greitai. Kainodaros keisti šio testo atžvilgiu neplanuojame“, – tikina ji.

Kas privalės testuotis?

Delfi primena, kad nuo gruodžio 1 d. imuniteto nuo COVID-19 neturintys kai kurių profesijų atstovai privalės periodiškai testuotis savo lėšomis arba, jei sutinka, tai toliau darys darbdavys.

valstybė ir toliau kompensuos greitųjų antigeno testų kainą darbuotojams, kurie negali skiepytis dėl medicininių priežasčių. Pritrūkus COVID-19 vakcinų, testų kainą taip pat kompensuotų valstybė.
Šiuo metu periodinis testavimas kas 7-10 dienų dėl COVID-19 ligos privalomas šių veiklų ir sričių atstovams:

• asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla;
• socialinės paslaugos ir veikla; švietimo paslaugos ir veikla;
• laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas);
• vaistinių darbuotojų veikla;
• krovinių tarptautinio vežimo veikla;
• viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla; viešojo administravimo subjektų veikla;
• profesinė karo tarnyba;
• veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su užsieniečiais);
• gamybos įmonių darbuotojų veikla.

Taip pat pasitikrinti, ar neserga COVID-19 liga, tiek prieš pradedant darbą, tiek atlikti privalomą periodinį testavimas kas 7-10 dienų jau dirbant, turi ir viešojo maitinimo sektoriaus, mažmeninės prekybos veiklos, laisvalaikio ir (ar) pramogų paslaugų teikimo (baseinų ir pirčių paslaugos, žaidimo kambarių, šokių, diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla) sričių darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)