Nauja mokama paslauga

Iki šiol Lietuvos vartotojai „Vinted“ platformoje pardavimo ir pirkimo sandorius vykdė tik vienas su kitu bendraudami tiesiogiai. Gruodžio mėnesį apsiperkant „Vinted“ jau bus galima pasinaudoti specialia paslauga, vadinama „Pirkėjų Apsauga“.

Neseniai platforma visiems vartotojams išplatino žinutę, kurioje informuojama apie pokyčius, taip pat nurodyta pateikti savo vardą ir pavardę, nes kitu atveju parduodamų prekių skelbimai bus paslėpti.

„Pirkėjo apsaugos“ paslauga „Vinted“ bendruomenei Lietuvoje taps prieinama gruodžio mėnesio pradžioje. Ji bus taikoma kiekvienam sudaromam sandoriui, naudojant mygtuką „Pirkti dabar“. Už šios paslaugos naudojimą bus taikomas mokestis, kuris sudarys 5 proc. norimos įsigyti prekės sumos, taip pat bus taikomas fiksuotas 0,7 euro mokestis.

Paspaudus mygtuką „Pirkti dabar“ nariams nebereikės tiesiogiai susirašinėti su pardavėju dėl prekės apmokėjimo ir siuntimo, kaip buvo iki šiol. Skelbiama, kad siuntimas kainuos mažiau, nes platforma bendradarbiauja su siuntimo paslaugų teikėjais.

Ši paslauga suteiks galimybę atgauti pinigus, jei prekė nebus pristatyta, atvyks pažeista arba visiškai neatitiks aprašymo.

Moterų turgelis Palangos pliaže

Išreiškė nuogąstavimų

Feisbuko „Vinted“ narių grupėje kai kurios vartotojos išreiškė nuogąstavimų, kad tokiu būdu platforma „subtiliai tampa mokama“. Be to, esą kils nesusikalbėjimų dėl prekių aprašymų.

„Bus, manau, tokių – „netiko dydis“, ir prasidės siunteliojimai pirmyn atgal“, – rašo viena vartotoja.

„Padaugės atvejų, kai grąžins prekę, ypač kokią suknelę. Užsidės į balių ir vėl atgal išsiųs kaip netinkamą, nei jūs pastebėsit, nei ką, jei suknelė jau bus dėvėta, o gudruolės tuo naudosis.

Kitas dalykas, jūs išsiųsit prekę, bet negalėsit naudotis pinigais, kol pirkėja nepažymės, kad viskas gerai su jūsų preke. O tai gali užtrukti, ypač jei siunčiama paštu, iš kurio per mėnesį gali atsiimti prekę.

Trečias dalykas, ta vadinama apsauga bus mokama, tai reiškia pirkėjui papildomai teks primokėti, o dauguma čia tik derasi, primokėti mažai kuri sutiks ir norės“, – svarsto kita „Vinted“ narė.

Kita vartotoja pareiškė, kad jei platforma taps mokama, daiktus teks pardavinėti kitur, pavyzdžiui, Facebook marketplace.

Visgi „Vinted“ atstovais Delfi pažymi, kad tiesioginiai sandoriai, sudaryti nesinaudojant „Pirkti dabar“ mygtuku, nebus draudžiami, tačiau jie yra sudaromi vartotojų rizika ir „Vinted“ negalės padėti, jei iškiltų kokių nors su sandoriu susijusių problemų.

„Vinted“

„Pirkėjo apsauga“, kuri jau veikia kitose mūsų rinkose, bus taikoma kiekvienam sandoriui, sudaromam naudojant mygtuką „Pirkti dabar“. Tai mūsų bendruomenės nariams suteiks papildomą vertę per saugius mokėjimus, prieigą prie mūsų klientų aptarnavimo komandos, jei kiltų problemų dėl sandorio, ir galimybę prašyti grąžinti pinigus pagal grąžinimo politikos sąlygas, jei prekė nebuvo pristatyta, buvo sugadinta arba ženkliai neatitinka pardavėjo skelbimo aprašymo.

Remiantis mūsų grąžinimo politika, kuri yra „Pirkėjo apsaugos“ dalis, už užsakymą sumokėti pinigai laikomi depozitinėje sąskaitoje, kurią valdo išorinis mokėjimo paslaugų teikėjas. Kai užsakymas pažymimas kaip pristatytas, pirkėjas turi 2 dienas pranešti apie problemą. Jei pirkėjas praneša, kad gauta prekė, jo manymu, ženkliai neatitinka aprašymo, ir tai patvirtina mūsų klientų aptarnavimo komandos tyrimas, pirkėjui bus grąžinti depozitinėje sąskaitoje laikomi pinigai. Pirkėjas, norėdamas atgauti pinigus, turi grąžinti įsigytą prekę pardavėjo nurodytu adresu“, – naują tvarką aiškina „Vinted“ atstovai.

VMI duomenų apie naudotų daiktų pardavėjus nerenka

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) asmeninių duomenų apie gyventojus, parduodančius savo panaudotus ir nebereikalingus daiktus, nerenka. Tačiau yra riba, nuo kurios pardavėjas privalo susimokėti mokesčius.

„Tais atvejais, kai gyventojai pardavinėja savo asmeninius daiktus, pvz., nebenešiojamus savo ar vaikų drabužius, tai jie individualios veiklos registruoti ar įsigyti verslo liudijimo neprivalo. Tokiu atveju jokių mokesčių nereikia mokėti, jei gautas „pelnas“, t. y. kainos skirtumas tarp prekės įsigijimo ir pardavimo, per metus nesiekia 2500 eurų.

Jei gautas pelnas iš nereikalingų daiktų pardavimo viršytų šią ribą, apmokestinta būtų tik per 2500 eurų susidariusi suma – nuo jos reikėtų sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM), deklaravus pajamas iki gegužės 1 d.

Kadangi dažniausiai tokie daiktai parduodami kur kas pigiau, nei buvo pirkti, todėl tik išskirtiniais atvejais minėta suma viršijama. Kad nekiltų nesusipratimų, VMI rekomenduoja visada išsaugoti pirkinių čekius, nors daugelis gyventojų taip ir daro įsigydami brangesnius pirkinius“, – komentuoja VMI atstovai.

„Vinted“ platforma pradės rinkti asmeninius ir per tarpininkus mokėjimo duomenis, tačiau VMI ir „Vinted“ patikina, kad jie nebus perduodami mokesčių administratoriui.

„Kadangi esame platforma, kurioje nariai prekiauja tarpusavyje, būtent jie patys yra atsakingi, kad laikytųsi visų šalies mokestinių įstatymų, susijusių su gautomis pajamomis už parduotus daiktus. Rekomenduojame nariams kreiptis į vietos mokesčių inspekciją, kuri pateiks tikslią informaciją dėl taikomų mokesčių“, – teigia „Vinted“ atstovai.

„Pagal šiuo metu vykdomą verslo modelį, teisės aktai neįpareigoja platformų (Vinted ar kitų) valdytojų teikti vartotojų duomenų mokesčių administratoriui. Pagal tokį veikimo modelį koks yra dabar, t. y. kai gyventojai pardavinėja savo daiktus, o platformos operatorius suteikia tam sąlygas neatlygintinai arba už tam tikrą mokestį tą daryti per jų platformą, jokių teisės aktų pasikeitimų, susijusių su duomenų teikimu, nėra numatyta“, – nurodo VMI.

Nuo 2023 m. gali tekti teikti duomenis apie vartotojus

Tačiau VMI pažymi, kad nuo 2023 m. visose Europos sąjungos (ES) šalyse įsigalioja tam tikri nauji reikalavimai dėl duomenų teikimo iš ES veikiančių platformų operatorių, kurie per savo platformą subjektams leidžia vykdyti ekonominę veiklą ir nuo tos veiklos renka tam tikrą mokestį ar gauna atlygio dalį (komisinį).

Tokią informaciją nuo 2020 metų mokesčių administratoriui jau teikia pavežėjimo platformos.

„Pagal naujus reikalavimus, platformų operatoriai turės pateikti informaciją apie platformų pardavėjus, gaunančius pajamų iš nekilnojamojo turto, transporto priemonių nuomos, paslaugų ir prekybos veiklų. Duomenys bus teikiami atsakingai institucijai ES valstybės, kurioje yra registruotas platformos operatorius, o jei nėra registruotas ES – duomenys teikiami pasirinktai ES valstybei.

Pagal ES reikalavimus, platformų operatoriai ES valstybių atsakingoms institucijoms kartą per metus turės pateikti identifikacinius pardavėjo duomenis bei informaciją apie gautas pajamas per platformą tuo atveju, kai pardavėjas sudaro ne mažiau kaip 30 sandorių per ataskaitinį laikotarpį (metus) ir jo atlygis viršija 2 tūkst. eurų“, – naują tvarką paaiškina VMI.

Norint įvertinti, ar „Vinted“ platformai pradėjus teikti naujas paslaugas, atsiras prievolė nuo 2023 m. teikti informaciją mokesčių administratoriui, esą būtų galima tik įvertinus konkrečios paslaugos apimtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)