Testai privalomi medikams, dirbantiems švietimo, prekybos, gamybos, maitinimo, pramogų ir kituose sektoriuose. Visą sąrašą rasite apačioje.

Delfi apklausė įvairių sričių didesnes įmones, kuriuo keliu ketina eiti, – toliau kompensuos išlaidas už darbuotojų testus ar šią naštą perkels patiems darbuotojams.

Kainuos 100 tūkst. eurų

Didžiausiame lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ šiuo metu imunitetą yrą įgiję 84 proc. darbuotojų, o nepasiskiepijusių darbuotojų yra per 1900. Iš viso įmonėje dirba 12375 darbuotojai.

Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė Delfi sako, kad nuo gruodžio 1 dienos, kai valstybė daugiau nebekompensuos privalomų testų, nuspręsta vieną mėnesį padaryti pereinamuoju, t. y. kompensuoti darbuotojų testavimosi išlaidas. Preliminariais skaičiavimais, tai prekybos tinklui kainuos apie 100 tūkst. eurų.

„Gruodį dar labiau skatinsime likusius darbuotojus skiepytis, tačiau padengsime ir testavimosi išlaidas. Po šio mėnesio jau galėsime vertinti ir pasiskiepijusių ar nusprendusių toliau testuotis darbuotojų skaičių“, – sako ji.


Dengs iki kovo
Išklausius Kauno klinikose veikiančių profesinių sąjungų poziciją, Kauno klinikų administracija priėmė sprendimą taikyti pereinamąjį laikotarpį nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems ligoninės darbuotojams, kurių yra apie 1 proc. Todėl iki 2022 metų kovo 1 dienos šių darbuotojų testavimas dėl COVID-19 ligos bus atliekamas darbdavio, t. y. Kauno klinikų, lėšomis. Vėliau už testavimus darbuotojai turės susimokėti patys.

Vilniaus universitete (VU) dirba 5588 darbuotojų, pilnai imunizuota daugiau kaip 95 proc. VU kanclerio Raimundo Balčiūnaičio teigimu, tiems darbuotojams, kurie negalėjo pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų, periodinį testavimą po gruodžio 1 d. apmokės valstybė, o visais kitais atvejais testavimas bus finansuojamas darbuotojų lėšomis.

Kompensuos tik išskirtiniais atvejais

Į privalomojo testavimo sąrašą, pagal Vyriausybės nutarimus, yra įtraukti visų profesijų darbuotojai, dirbantys keleivių ir krovinių pervežimą vykdančiose bendrovėse. „Lietuvos geležinkelių“ grupės atveju tai – „LTG Link“ ir „LTG Cargo“. Šiose įmonėse dirba 3478 darbuotojai. Jie periodiškai testuotis privalo, jeigu nėra pasiskiepiję nuo Covid-19 ligos arba ja persirgo anksčiau kaip prieš pusę metų.

„Džiaugiamės, kad Grupės įmonių darbuotojai atsakingai vertina situaciją ir visą pandemijos laikotarpį tvirtai laikosi saugumo reikalavimų, aktyviai skiepijasi. Imunizuotų darbuotojų dalis „LTG Link“ siekia 94 proc., o „LTG Cargo“ – 91,7 proc., tad gruodžio 1 d. įsigaliosiantys darbuotojų testavimo išlaidų padengimo pokyčiai aktualūs palyginti nedidelei darbuotojų daliai. Įsigaliojant pasikeitimams, šie darbuotojai už testavimo paslaugas turės atsiskaityti savarankiškai“, – nurodo „Lietuvos geležinkelių“ Ryšių su visuomene vadovė Laura Gabrilavičiūtė.

Anot jos, išimtys bus taikomos Vyriausybės nutarime numatytais atvejais – t. y. periodinio testavimo išlaidos įmonės lėšomis bus padengiamos tiems darbuotojams, kurie negali skiepytis dėl ligos, alergijos ar kitų sveikatos sutrikimų, ir turi tai patvirtinantį gydytojo išduotą dokumentą.

Besilaukiančioms darbuotojoms sprendimą dėl skiepijimosi rekomenduojama priimti pasitarus su gydytoju. Jeigu besilaukianti darbuotoja nuspręstų nesiskiepyti, periodinis testavimas taip pat būtų kompensuojamas įmonės lėšomis.

Baltarusijos pasienis - sunkvežimiai

Vairuotojams išlaidas kompensuos iki vasario

Girteka“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas Simonas Bartkus tikina, kad įmonė aktyviai ir nuosekliai darbuotojus informuoja apie skiepų naudą ir galimybes pasiskiepyti Lietuvoje ir užsienio šalyse, kuriose veikia kiti padaliniai. Vairuotojams testavimosi išlaidos bus kompensuojamos kelis mėnesius.

„Atsižvelgdami į didžiosios mūsų darbuotojų dalies, vairuotojų, darbo specifiką atliekant tarptautinius pervežimus, kai kolegos namo sugrįžta kas kelias savaites, COVID-19 testus vairuotojams ketiname kompensuoti iki ateinančių metų vasario 1 d., kad dar nepasiskiepiję kolegos spėtų tai padaryti.

Administracijos padaliniuose dirbantiems kolegoms COVID-19 testų ketiname nekompensuoti. Kolegas, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių Galimybių paso dar nėra įgiję, primigtinai skatiname dirbti nuotoliniu būdu ir biure nesilankyti. Tokiai galimybei nesant, išskirtiniais, vienetiniais atvejais kartu su kolegomis ieškosime sprendimų, kaip bent laikinai palengvinti kolegų prisitaikymą prie pasikeitusių reikalavimų“, – komentuoja S. Bartkus.

„Girteka Logistics“ dirba 1475 darbuotojai, jų imunizacijos lygis siekia 80-89 proc.

Dengs visas darbuotojų išlaidas

Gamybos įmonėse taip pat privalomas periodinis darbuotojų testavimasis. Vienas didžiausių lietuviškų koncernų „Achemos grupė“ yra priėmęs sprendimą, kad nuo gruodžio 1 d. darbuotojų privalomi testavimai grupės įmonėse bus vykdomi įmonių lėšomis. Grupės įmonėse dirba apie 4700 darbuotojų. Imunizacijos lygis siekia 80-89 proc.

Šios dienos duomenimis, privalomai testuotis turės apie 300 „Achemos“ įmonių darbuotojų. Per mėnesį tai sudarys apie 1200 privalomų testų. Pasak „Achemos grupės“ vadovės, šis skaičius nuolat kinta, nes dalis darbuotojų nusprendžia skiepytis ir taip įgyja imunitetą.

„Šią galimybę svarstėme iš anksto, kai tik buvo pradėta kalbėti apie nuo COVID-19 ligos nepasiskiepijusių ir nepersirgusių darbuotojų privalomą testavimą.

Mūsų grupės bendrovių darbuotojai nepatirs papildomų kaštų dėl šio Vyriausybės reguliavimo, nes mes gerbiame darbuotojų asmeninį apsisprendimą dėl sveikatos ir prisiimsime visus dėl to patiriamus kaštus. Nuo pandemijos pradžios 2019 m. kovą taikome visas įmanomas priemones, kad apsaugotume darbuotojus nuo užsikrėtimo COVID-19 virusu, nuolat testuojame juos nuosavoje „Achemos“ poliklinikoje, kur sudarėme galimybę ir kvietėme pasiskiepyti visus to norinčius darbuotojus“, – sako koncerno „Achemos grupė“ generalinė direktorė Irmantė Kimienė.

Nesulaukė nė vieno prašymo išeiti iš darbo

Kaip nurodo akcinės bendrovės „Orlen Lietuva“ atstovė spaudai Kristina Gendvilė, bendrovė įgyvendins Vyriausybės sprendimą dėl nevakcinuotų darbuotojų periodinio testavimosi už asmenines lėšas. Šiuo metu neplanuojamas tokio testavimosi apmokėjimas darbdavio lėšomis.

K. Gendvilė tikina, kad iki šiol „Orlen Lietuva“ nesulaukė darbuotojų prašymų, užklausų ar informacijos apie ketinimą nutraukti darbo sutartis dėl nuo šių metų gruodžio 1 d. įsigaliosiančios prievolės už testavimą susimokėti patiems.

Šiuo metu bendrovėje dirba 1426 darbuotojai, imunizacijos lygis siekia 90-100 proc.

Delfi primena, kad valstybė ir toliau kompensuos greitųjų antigeno testų kainą darbuotojams, kurie negali skiepytis dėl medicininių priežasčių. Pritrūkus COVID-19 vakcinų, testų kainą taip pat kompensuotų valstybė.

Šiuo metu periodinis testavimas kas 7-10 dienų dėl COVID-19 ligos privalomas šių veiklų ir sričių atstovams:

  • asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla;
  • socialinės paslaugos ir veikla; švietimo paslaugos ir veikla;
  • laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas);
  • vaistinių darbuotojų veikla;
  • krovinių tarptautinio vežimo veikla;
  • viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla; viešojo administravimo subjektų veikla;
  • profesinė karo tarnyba;
  • veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su užsieniečiais);
  • gamybos įmonių darbuotojų veikla.


Taip pat pasitikrinti, ar neserga COVID-19 liga, tiek prieš pradedant darbą, tiek atlikti privalomą periodinį testavimas kas 7-10 dienų jau dirbant, turi ir viešojo maitinimo sektoriaus, mažmeninės prekybos veiklos, laisvalaikio ir (ar) pramogų paslaugų teikimo (baseinų ir pirčių paslaugos, žaidimo kambarių, šokių, diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla) sričių darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)