„Dienos pradžioje, ryte, iš tikrųjų jau turėjome keletą įvykių, kai žmonės atėjo su medžiaginėmis kaukėmis ir sakė, kad nėra girdėję apie tokį nutarimą ir net nesupranta, iš kur čia jis toks. Tai teko nemaloniai paaiškinti, kaip ir kodėl mes vykdome reikalavimą, ir maloniai paprašyti užsidėti medicinines kaukes. Bet 228 parduotuvėse tokie atvejai buvo tik keli. Apskritai apie 90 proc. mūsų klientų vaikšto su medicininėmis kaukėmis arba respiratoriais“, – sako prekybos tinklo „Iki“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė patikina, kad medicininės kaukės „Maximos“ parduotuvėse, jei prireikdavo, nemokamai pirkėjams duodamos dar nuo 2020 m. spalio mėnesio. Tokią kaukę būdavo galima gauti informacijos kasoje.

Pirkėjai prie prekybos centrų Vilniuje

„Mūsų žiniomis, parduotuvėse kol kas pasitaiko tik pavienių atvejų, kai pirkėjai ateina apsipirkti su medžiaginėmis kaukėmis. Išgirdę, kad privaloma dėvėti medicininę, elgiasi geranoriškai ir ją užsideda. Iš savo pusės prie parduotuvių įėjimų, esant poreikiui, pirkėjams duodame po medicininę kaukę“, – sako E. Dapkienė.

Ji patikina, kad patikros nesukėlė papildomų rūpesčių – ir anksčiau darbuotojai turėjo kontroliuoti, kad klientai lankytųsi su kaukėmis, tiesiog šiuo metu vertinama, ar kaukės yra medicininės.

„Kažkokių signalų, kad kažkas blogai vyktų, nėra. Ir anksčiau paprastai dauguma žmonių eidavo su medicininėmis kaukėmis. Pavienių atvejų visuomet būna, bet kad kiltų didesnių problemų, tikrai nėra, matyt ir nebus“, – patikina ir „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis.

„Rimi“ prekybos tinklas pokyčių poveikį žada vertinti detaliau dienos pabaigoje, gavus informaciją iš visų parduotuvių.

„Ruošdamiesi naujiems pasikeitimams atnaujinome parduotuvėse esančią informaciją apie COVID-19 valdymo priemones ir parengėme plakatus, kuriais pirkėjams primename apie naują taisyklę. Medicininių kaukių tikrinimas mūsų prekybos centruose sunkumų pirmąją dieną nesukėlė, pirkėjai reagavo ramiai. Buvo vos keletas atvejų, kai medicininių kaukių neturėjusiems žmonėms reikėjo padėti išspręsti šią problemą – kaukes apsaugos darbuotojai jiems suteikė vietoje“, – vėliau papildė „Rimi“.

Už operacijų vadovo sprendimais nustatytų sąlygų įgyvendinimą atsakingi paslaugų teikėjai, ir jiems gyventojų neatsakingumas gali kainuoti nuo 1500 iki 6000 eurų. Tačiau ir patiems lankytojams gresia atsakomybė.

Kaukės „nuo veido neplėšo ir sertifikatų neprašo“

Tai, kad kaukė atrodo kaip medicininė, nebūtinai reiškia, kad ji ir yra medicininė. Tačiau prekybininkai patikina, kad vadovaujasi vizualine patikra.

„Kai kurie prekybininkai vertina, kad tik kas dešimtas klientas ateina ne su medicinine kauke. Maždaug 10 proc. asmenų. Puikiai turbūt suprantate, kad kaukių niekas nenuiminėja ir pačios kaukės netikrina – tiesiog turi būti ne medžiaginės kaukės“, – kalbėjo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė.

Anot jos, šis ribojimas prekybininkams rūpesčių nekelia, tačiau su Vyriausybe ketinama diskutuoti dėl tų draudimų, kurie įsigaliotų, jei pandemijos situacija suprastėtų.

„Aišku, galima tik vizualiai įvertinti, ar tai medicininė kaukė. Nes, na akivaizdu, kad mes nuo klientų veidų kaukės neplėšime ir neprašysime parodyti sertifikatų, ar tikrai jos yra medicininės. Bet bent jau išoriškai atpažinimas yra daromas, ir kol kas tik keli atvejai buvo – nedidelis kiekis žmonių nežino, ar rodo kažkokį nepasitenkinimą“, – paaiškina „Iki“ atstovė V. Budrienė.

Pirkėjai prie prekybos centrų Vilniuje

Ji paaiškina, kad didesnį rūpestį apsaugos darbuotojams kelia tie pirkėjai, kurie įžūliai atsisako apskritai kaukes dėvėti.

„Apskritai turbūt daugiau nepasitenkinimo būna, kodėl iš viso reikia man kaukė – kartais tokiais atvejais būna kviečiama ir policija. Bet tie žmonės, kurie ateina į parduotuvę su kaukėmis, ir taip dažniausiai turi medicinines arba respiratorius. Tie, kas nenori kaukių dėvėti, turbūt apskritai jų nenori dėvėti, o ne dėl to, ar medicininės ar nemedicininės“, – paaiškino V. Budrienė.

Prekybos tinklas „Iki“ pirmadienį informavo, kad kaukių pardavimai šiuo metu išaugę apie 60 procentų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Visi prekybininkai patikino, kad problemų įsigyti medicininių kaukių nėra, 50 vienetų pakuotės kainos prasideda nuo 2,5-3 eurų.

Medicinines kaukes ar respiratorius nuo lapkričio 15 dienos dėvėti privaloma Operacijų vadovo Arūno Dulkio sprendimu, siekiant pažaboti išaugusį užsikrėtimų koronavirusu skaičių.

Pirkėjai prie prekybos centrų Vilniuje

Balnis: kaukę restorane galima gauti, skydeliai neapsaugo

Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis patikina, kad medicininių kaukių ar respiratorių reikalavimas yra pagrįstas – kuria saugesnę aplinką ir darbuotojams, ir lankytojams. O restorane, jei svečias tokios kaukės neturi, paprastai gali gauti nemokamai.

„Visiškai palaikau. Tie skydai – jie nuo nieko neapsaugo, kaip ir tos nosinaitės nusidengiamos. Čia judame teisinga linkme, nėra čia kažkokių problemų. Pas mus restoranuose yra kaukių, čia personalas vietoje sprendžia – duodame savo kaukes“, – paaiškino vieno didžiausių restorano tinklo „Amber Food“ vadovas G. Balnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)