Lietuvos apeliacinis teismas lapkričio 4 dieną atmetė „Litcon“ pretenzijas bei patenkino „Abstos“ priešieškinį – pripažino, kad „Litcon“ su ja neteisėtai nutraukė rangos sutartį. Teismas paliko nepakeistą „Litcon nepalankią Vilniaus apygardos teismo pernai lapkritį priimtą nutartį.

„Ieškovė („Litcon“– BNS) neturėjo pagrindo vienašališkai nutraukti sutartį dėl atsakovės („Absta“ – BNS) kaltės, kaip teisingai konstatavo pirmosios instancijos teismas (...), tačiau teismas neteisingai įvertino priešieškinio reikalavimą, kuriuo atsakovė ginasi nuo pareikštų arba ateityje galimų piniginių ieškovės reikalavimų“, – rašoma teismo nutartyje.

Ginčas tarp partnerių kilo po to, kai 2019 metų gegužę dėl netinkamai atliekamos parko rekonstrukcijos Kauno savivaldybė nutraukė prieš metus pasirašytą rangos sutartį su „LitCon“. Pastaroji dėl darbų broko apkaltino vieną iš subrangovių – „Apstą“ – ir 2019 metų liepą vienašališkai nutraukė su ja sutartį bei pareikalavo atlyginti 116 tūkst. eurų nuostolius.

Kaip paaiškėjo teisme, sutartis tarp „Apstos“ ir „Litcon“ buvo nutraukta praėjus dviem mėnesiams po to, kai savivaldybė nutraukė generalinę rangos sutartį su „Litcon“, todėl „Apsta“ neturėjo galimybių ištaisyti broko, nes jau buvo palikusi statybvietę.

Teisme „Apsta“ taip pat įrodinėjo, jog rangovė jai pateikė pretenzijas už darbus, kuriuos atliko ne ji, o kiti subrangovai. „Litcon“ teigė, kad nepaisant nutrauktos sutarties su Kauno valdžia, subrangos sutartis galiojo visa apimtimi, o „Apsta“ privalėjo pašalinti broką ir atlyginti nuostolius.

Santakos parko rekonstrukcija, ruošiantis popiežiaus Pranciškaus vizitui Kaune 2018 rugsėjį, buvo planuota dviem etapais: pirmuoju – sutvarkyti krantinę ir susidėvėjusią parko infrastruktūrą, o antruoju – stadioną ir jį supančią aplinką.

„LitCon“ atnaujino pagrindinį pėsčiųjų bei dviračių taką, sutvarkė pakrančių takelius, išklojo krantinės šaligatvius. Tačiau darbams užtrukus, o savivaldybei pareiškus pretenzijas dėl jų kokybės, 2019 metų gegužę rangos sutartis buvo nutraukta.

Šių metų sausį savivaldybė pranešė, kad Santakos parko rekonstrukciją už beveik 3,25 mln. eurų tęs bendrovė „Autokausta“. Juos planuota baigti iki metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją