Išaugusios kainos prekybos ne tik nesulėtino, bet netgi priešingai – verslininkai nuo pavasario vos spėja krauti naujus užsakymus.

Valstybinė miškų urėdija neslepia negalinti atsistebėti išpūstu burbulu, kuriam esą pirkėjai patys pasiduoda.

Apsirūpino iš anksto

Anksčiau šalia kelių į Panevėžį įprasta būdavo matyti stovinčius pilnus malkų sunkvežimius. Juose nė vairuotojo, nė pardavėjo nebūdavo, tik numeris kietojo kuro pirkėjams.

Dabar toks vaizdas jau labai retas Aukštaitijos sostinėje, o pirkėjai guodžiasi, jog norint nusipirkti malkų tenka stoti į eilę.

Kulbių kaime gyvenanti 93-ejų Janina Bikinienė džiaugiasi, kad malkomis apsirūpino pernai kelioms žiemoms į priekį. Senolė girdėjo kalbas, jog šiemet jos labai pabrango.

„Man pernai vaikai nupirko 15 erdmetrių, dar turėjau prisikaupusi iš anksčiau – jau užteks. Nežinau, kiek dar čia gyvensiu viena, gal važiuosiu pas dukrą į miestą žiemoti. Bet labai nesinori į miestą“, – kalba sveikata per daug nebesidžiaugianti senjorė. Jos žiniomis, pernai pilna priekaba malkų kainavo 500 eurų.

„Mano namuose trys krosnys. Kol dar ne taip šalta, kuriu tik virtuvėje esančią. Ant šitos krosnies ir valgyt pasidarau“, – pasakoja J. Bikinienė.

Atšalus senolė krosnis pasikuria dar dviejuose kambariuose. Svetainę šeimininkė šildo porą kartų per savaitę. Čia žiemą laikosi apie 0 laipsnių temperatūra – kambarys tarnauja kaip sandėliukas. Per visa šildymo sezoną J. Bikinienė sunaudoja apie 12 erdmetrių malkų.

„Vieną krosnį užsikuriu, tada iš jos nusinešu karštų žarijų į kitą ir trečią“, – pasakoja senolė.

Trūksta medienos

Skelbimų apie parduodamas malkas internete ir spaudoje dabar galima rasti, bet tokių prekybininkų nebėra daug. Verslininkai pripažįsta: užsakymai plaukia iš lūpų į lūpas ir reklamos šįmet jiems net nebereikia.

„Šiam sezonui žmonės malkų perka daugiau nei pernai. Toks sujudimas jaučiasi nuo gegužės“, – pasakojo 20 metų malkų prekyba užsiimantis panevėžietis Tomas. Jis neslepia, kad toks kuras per metus pabrango apie 30–40 proc.

„Gyventojams smarkiai išaugo konkurencija dėl medienos su didžiąja pramone. Medis tapo labai reikalingas biokurą naudojančioms katilinėms, baldų gamintojams. Smarkiai sumažėjo baltarusių medienos importas, kuris anksčiau gausiai užpildydavo šitą rinką. Atsirado žaliavos trūkumas, todėl natūraliai pakilo jos kaina“, – aiškino Tomas.

O pardavėjas, anot jo, kas daugiau moka, tam ir veža medžius.

„Paklausa labai išaugo. Gal ir ekologija suveikė, gal šaltesnės pastarųjų metų žiemos, gal kaupti kurą paskatino ir pandemija“, – svarsto pašnekovas.

Anot jo, kalbos apie visuotinį brangimą, nepaaiškinama panika verčia ruošti atsargas ir namų katilinėse.

Uosis – tik pramonei

Pasak Tomo, priklausomai nuo medienos rūšies, nuo perkamų malkų kiekio, tokios prekės kaina dabar prasideda nuo 18–20 eurų už erdmetrį. Pigiausiai galima gauti 3 kaitrumo grupės malkų: drebulių, baltalksnių, eglių. Tokių užtektų pašildyti tik nedidelį, kuklų namuką.

Kaitresnės 1 grupės beržinės malkos kainuoja dvigubai brangiau – apie 40 eurų už erdmetrį. Dar brangesnis uosis, kurio jau retai besiūlo malkų pardavėjai. Ši mediena itin reikalinga pramonei.

„Keisčiausia, kad dabar puolė žmonės pirkti malkų dideliais kiekiais keleriems metams į priekį. Bet juk per ilgesnį laiką toks kuras netenka vertės“, – sako Tomas. Anot jo, šį sezoną darbo nestinga, užsakymų sočiai vien Panevėžyje. Ne visus lūkesčius pavyksta ir išpildyti.

Kainas diktuoja rinka

Darbo netrūksta ir panevėžiečiui Alvydui Kuodžiui. Jis malkų prekyba užsiima vienas, be pagalbininkų.

„Nepasakyčiau, kad labai smarkiai išaugo malkų pardavimai, bet tikrai daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Gal žmonės pradėjo panikuoti dėl dujų kainos ir ėmė grįžti prie kietojo kuro?” – spėja verslininkas.

Jis šiemet malkų vežė ne į vieną dujomis šildomą gyvenamąjį namą Panevėžyje. Pataupyti nusprendę pirkėjai šią žiemą ruošiasi krosnyse protarpiais pamainyti tai dujas, tai malkas.

„Pernai 10 edmetrių malkų kainavo apie 230 eurų, šiemet – apie 300 eurų. Pabrango apie trečdalį“, – patvirtino Alvydas.

Pardavėjo nuomone, pabrangimą nulėmė rinka. Kainos, anot jo, kilo medienos aukcione, kur žaliavos ieško pramonininkai.

Privatininkų ašaros

Prasidėjus šildymo sezonui malkų pirkti siūlo ir Valstybinė miškų urėdija (VMU). Ji tokiai medienai įkainius numatė dar pirmąjį pusmetį ir nekeis iki gruodžio. Priklausomai nuo medienos, čia malkų kainos dabar siekia apie 21 eurą už kubinį metrą. Praėjusiais metais buvo 18 eurų.

„Malkos pas mus brango apie 10–15 proc. Tai ne toks šuolis, kaip skelbiasi privatininkai. Nesuprantu, kodėl jie taip elgiasi ir dar verkšlena į tuščią nosinę“, – teigia VMU Panevėžio regioninio padalinio vadovas Giedrius Bronušas.

Medienos žaliava, anot jo, tiek drastiškai nebrango, kad malkų kainos kiltų 40 proc. Tai, pasak pašnekovo, paaiškinama tik vienu terminu – juodoji rinka.

„Mes dirbame skaidriai, mokame mokesčius ir siūlome kainas, kaip teisingiausiai visoms pusėms. Juodasis verslas, matyt, daro kaip nori ir pučia visą šitą burbulą“, – sako padalinio vadovas.