Pamatęs pasaulį sugrįžo į gimtinę

Kilęs iš Elektrėnų Kipras Dabulevičius po mokyklos baigimo išvyko pamatyti pasaulio ir užsidirbti. Jam teko gyventi Norvegijoje, Danijoje, Šveicarijoje. Dirbo jis paprastus pagalbinius žemės ūkio darbus, laisvu metu žvejojo ir laipiodavo kalnais, o grįžęs į Lietuvą leisdavo savo santaupas.

Prieš keletą metų jis pradėjo kurti rimtesnius planus – su žmona Greta susikūrė verslą, pradėjo galvoti apie vaikus ir nuosavą namą. Neseniai porai gimė dukrytė, tad Kipras užkandinėje šiuo metu sukasi be žmonos, bet su keliais darbuotojais.

Viskas prieš šešerius metus prasidėjo nuo maisto vagonėlio šalia Elektrėnų ledo rūmų.

„Mums abiem su žmona patiko gaminti maistą, nusprendėme išbandyti šią sritį. Daug investicijų mums tai nekainavo. Kai viskas įsisuko, pamatėme, kad galime užsidirbti ir pragyventi. Tada pradėjome plėstis. Labai sunku dirbti su maistu ir tvarkyti visą buhalteriją, bet jau įsivažiavome – šie šešti metai yra lengviausi“, – pasakoja Kipras.

Pirmosios investicijos verslininkams kainavo apie 10 tūkst. eurų. Tiek atsiėjo vagonėlis ir įranga. O pradėjo nuo mėsainių ir kebabų, juos gamina iki šiol. Savo pasirinkimą pašnekovas paaiškina paprastai: pasaulyje picos ir kebabai – populiariausias maistas.

Pirmuosius metus prisimena kaip kančią

Visgi darbą mažame vagonėlyje Kipras prisimena kaip kančią. Čia jo galva siekdavo lubas, žiemą būdavo šalta, o ir dirbdavęs tokiomis sąlygomis jiedu be išeiginių.

„Visada ten pat stovėdavome ir laukdavome žmonių. Būdavo tikrai liūdnų dienų, kai niekas neužsukdavo, tada žiūrėdavome serialus“, – prisimena jis.

Prieš trejus metus Kipras ir Greta įsikūrė prie pat esančioje Ledo arenoje, nors iš pradžių perspektyvų čia nematė.

„Čia nebuvo durų, viduje nei šalta ir karšto vandens, terasos, tai reikėjo pamąstyti, kaip čia įsikurti. Bet turiu rankas, viską su uošviu ir seneliu įsirengėme patys: stalus virinome, terasą surinkome“, – pasakoja jis.

Kipras Dabulevičius

Geriausi kebabai Lietuvoje?

Elektrėnuose veikia dar kelios kebabinės ir greito maisto užkandinė. Tačiau konkurentais Kipras jų nelaiko.

„Labai svarbu gauti gerą vietą ir naudoti gerus produktus, palaikyti ryšius su klientais. Nemažai jaunimo pažįstame, tai per kalbas apie mus ir sužino.

Svarbu viską daryti kokybiškai. Kiek girdėjome iš kitų, aplink kokybiško maisto nėra, mes patys darome viską kaip sau namuose: nieko nenusukinėjame, padažai iš gerų ingredientų, naudojame brangesnius prieskonius, tad žmonės kokybę mato. Be to, kaina nedidelė, taip ir pritraukiame klientų“, – pažymi verslininkas.

Paprastai geresni produktai brangiau ir kainuoja, tačiau išaugusius kaštus atsveria kiekybė – gausiau ateinantys žmonės. Pašnekovas nesikuklina ir mano, kad Kipro kebabai geriausi Elektrėnuose, o gal net ir visoje Lietuvoje: „Yra tokių, kurie šeštus metus čia valgo. Visi žino, kad čia Elektrėnuose geriausi kebabai, klausimas, ar ne visoje Lietuvoje.“

Kipras Dabulevičius

Maisto kartais tenka palaukti porą valandų

O klientų skaičius itin priklauso nuo oro ir renginių kiekio. Kartais per ledo ritulio varžybas maisto tenka palaukti ir porą valandų. Galima sakyti, kad tai – sezoninis verslas, mat daugiausiai klientų čia užsuka nuo gegužės iki spalio vidurio. Tačiau kai subjursta orai, lankytojų itin sumažėja, tačiau užkandinė neužsidaro.

„Viduje nėra vietų atsisėsti, bet nematau potencialo rudenį ir žiemą Elektrėnuose viduje, kur šilta, sėdėti, nes šiuo laikotarpiu čia būna mažai žmonių. Arba susirenka nekokia liaudis. Jei ateitų alaus, tai prasidėtų kivirčai. O vasaromis apie pusę žmonių paprastai būna ne iš Elektrėnų, daug užsuka pravažiuojančių ir nemažai jaunimo būna“, – sako Kipras.

Pasak jo, maisto kainos prieinamos visiems. Mažas kebabas kainuoja 3,7 Eur, didelis – 4,2 Eur. Visgi elektros ir dujų kainų augimas nežymiai pakoreguos kainas – 10-20 centų kuriam nors produktui.

Neranda darbuotojų, negali plėstis

Šeima netoliese turi įsirengę dar vienas patalpas, jas nuomoja trečius metus, bet taip ir neatsidaro dėl darbuotojų trūkumo. Šiuo metu čia dirba dar keturi žmonės. Vasarą lauko bare dirbo dar du.

„Elektrėnų baseine esame įsirengę aukštesnio lygio virtuvę, pečių turime, bet užmojis per didelis, matome, kad per dvi vietas dirbti – per sunku. Bandėme ieškoti žmonių, bet Elektrėnuose nėra darbo jėgos. Šią vasarą padirbome tris mėnesius, bet rudenį dėl darbuotojų trūkumo užsidarėme.

Vasarą darbo jėgos yra: kas baigė mokyklą arba moksleiviai per atostogas ateina padirbėti.
Dabar viena mergina susirgo, tai pats dirbu. Jei antrą vietą atidarytume, tai per pusę nepersiplėštume, nežinome, kaip tada suderinti dalykus“, – neslepia pašnekovas.

Vievyje verslininkai taip pat buvo radę nedideles patalpas, nusprendė plėstis, bet pamatę, kad itin daug darbo, o uždarbio iš antros vietos nebuvo, nusprendė ją uždaryti.

Pats Kipras bedirbdamas kekabus valgo iki šiol, per šešerius metus jų dar neatsivalgė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)