Tai leistų bent iš dalies sumažinti šių profesionalų trūkumą Lietuvoje, kai būtų sudarytos galimybės tokį darbą dirbti anksčiau.

Šiuo metu vilkikų vairuotojais Lietuvoje galima dirbti sulaukus 21, o autobusų - 24 metų.

Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ teigimu, Lietuvoje vairuotojų trūkumo problema vis labiau aštrėja, kai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija neskyrė papildomai prašomų 15 tūkst. kvotų šiems metams, kurios leistų vilkikų vairuotojais lengviau įdarbinti piliečius ne iš Europos Sąjungos (ES) šalių.

„Linavos“ inovacijų ir transporto politikos sekretorius Andrius Burba sako, kad tokie siūlymai teikiami įvertinus tarptautinę praktiką ir Tarptautinės kelių transporto sąjungos (IRU), kuriai priklauso ir „Linava“, rekomendacijas šalims, kaip būtų galima spręsti vairuotojų trūkumo problemą.

„Dabar taikomi amžiaus reikalavimai yra pernelyg dideli, lyginant su kitomis užsienio šalimis, nors Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri turi spręsti vairuotojų trūkumo problemą. Norinčio dirbti jaunimo atsiranda, bet jie negali įsidarbinti dėl taikomo amžiaus cenzo. Esant tokiems reikalavimams, atsiranda didelis atotrūkis tarp mokyklos baigimo ir vairavimo. Ypač kurioziškai atrodo, kai 18 metų jaunuoliai gali vairuoti įvairias transporto priemones, o vilkikų - nebe“, - sako A. Burba.

Būtent todėl, pasak jo, tokias rekomendacijas Lietuvai teikia ir tarptautiniai transporto ekspertai.

Asociacijos viceprezidentas Vytas Bučinskas įsitikinęs, kad tokia naujovė leistų bent šiek tiek sušvelninti įtemptą situaciją transporto sektoriuje ir sumažintų profesionalių vilkikų vairuotojų trūkumą.

„Lietuvoje profesionaliems vilkikų vairuotojams galėtų būti nustatytas minimalus 18 metų amžius, o mokymas, norint jais tapti, prasidėtų nuo 17 metų. Tai leistų išnaudoti visą šios profesijos, kaip pasaulinio darbo variklio, potencialą. Tam pritaria ir IRU, kuri mano, kad profesionaliems vairuotojų mokymams prasidėjus nuo 17 metų, būtų galima kur kas daugiau žmonių sudominti ilgalaikėmis vairuotojo karjeros galimybėmis“, - sako viceprezidentas V. Bučinskas.

Tad, pasak jo, daugelis transporto įmonių ir tarptautinių organizacijų siūlo sumažinti minimalų profesionalių vilkikų ir autobusų vairuotojų amžių.

Ypač, kai šiuo metu Lietuvoje jaunimo nedarbas siekia 19,6 proc., o kai kuriose šalyse – gerokai daugiau nei 30 proc. IRU atlikti tyrimai rodo, kad jaunų vairuotojų pasitenkinimo darbu lygis yra aukščiausias, lyginant su vyresniais kolegomis.

Vis tik labai trūksta jaunų žmonių, norinčių dirbti, nes kai kuriose šalyse taikomi apribojimai, kurie neleidžia jauniems žmonėms tapti šios profesijos atstovais. Pavyzdžiui, Vokietijoje jaunuoliai renkasi karjeros sritį iki 16 ar 17 metų, o tolimojo susisiekimo autobusų vairuotojai turi būti bent 21 metų, kad galėtų pradėti dirbti.

IRU duomenimis, Europos transporto sektoriuje vairuotojų trūkumas siekia 21 proc. Pavyzdžiui, prognozuojama, kad Vokietijoje iki 2027 m. į pensiją išeis beveik 40 proc. vilkikų ir 55 proc. autobusų vairuotojų, todėl šalyje trūks 50 proc. (185 tūkst.) vairuotojų. Štai 2018 m. Rumunijoje vairuotojų trūkumas siekė 32 proc., o Norvegijoje – 35 proc. Labiausiai įtempta situacija šiuo metu Jungtinėje Karalystėje, kur vilkikų vairuotojų trūkumas išaugo net iki 65 tūkst.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)