„Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas prezidentas vetavo dėl jų keliamų epidemiologinių rizikų. Kuo didesnės profilaktinio testavimo apimtys, kuo platesnis testavimo prieinamumas yra labai svarbūs veiksniai apsaugant nuo viruso plitimo ir pasiskiepijusius, ir nepasiskiepijusius žmones“, – rašoma BNS pateiktame Prezidentūros komentare.

„Prezidentas gerbia Seimo sprendimą prisiimti atsakomybę už rizikas, kurias šis sprendimas kelia“, – teigiama jame.

Seimas ketvirtadienį atmetė prezidento Gitano Nausėdos veto anksčiau priimtoms pataisoms, kad nevakcinuoti ar COVID-19 nepersirgę darbuotojai nuo gruodžio patys mokėtų už testus.

Už tai, kad šalies vadovo grąžintas įstatymas būtų priimtas iš naujo, balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 57 ir susilaikė keturi parlamentarai.

Atmesti prezidento veto reikėjo, kad už įstatymą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Valdantieji parlamente turi 74 atstovus.

Už įstatymą balsavo visi valdantieji, išskyrus konservatorių Valdą Rakutį, kuris per balsavimą susilaikė, tačiau vėliau paprašė, kad jo balsas būtų užskaitytas „už“.

Tokiu atveju oficialūs balsavimo rezultatai nekeičiami, tačiau parlamentaro paskelbtas sprendimas įrašomas į Seimo posėdžio protokolą.

Opozicinės frakcijos balsavo prieš, o du „valstiečių“ frakcijos atstovai, Algimantas Dumbrava ir Robertas Šarknickas, bei Demokratų frakcijos narė Rūta Miliūtė susilaikė.

Atmetus veto, nuo gruodžio 1 dienos įsigalioja Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos, kad periodiškai testuotis dėl COVID-19 turintys nepasiskiepiję darbuotojai tai darytų savo lėšomis.

Šalies vadovas buvo grąžinęs pataisas argumentuodamas, kad tokie Vyriausybės inicijuoti pakeitimai nepadės valdyti pandemijos, o gali reikšmingai pabloginti testavimo dėl COVID-19 prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Valdantieji sakė iš prezidento neišgirdę argumentų, kodėl reikia atmesti priimtas pataisas, ir teigė, jog būtina imtis visų priemonių, kurios paskatintų žmones skiepytis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)