Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtame dokumente nurodoma, kad medicininių veido kaukių reikalavimai yra apibrėžti standarte. Jos skirstomos į tipus pagal dalelių filtravimo savybes: I tipo kaukių dalelių filtravimo efektyvumas mažiausiai 95 proc., II tipo – mažiausiai 98 proc., IIR tipo – mažiausiai 98 proc.

Kaip nurodo SAM medicininės kaukės ar respiratorius turės būti dėvimas visose uždarose vietose, kur buvo numatyta tokia būtinybė: darbo, prekybos, paslaugų teikimo ir kitose vietose.

Kad užtikrintų efektyvią apsaugą, kaukė turi būti dėvima tinkamai: ji turi dengti nosį, burną ir smakrą ir turi būti periodiškai keičiama. Vienkartines kaukes galima dėvėti tik vieną kartą, jas keisti būtina kas 3–4 val. arba kai sudrėksta.

Reikalavimas dėvėti kaukes netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį). Kaukių leidžiama nedėvėti asmenims, kai jie sportuoja ar paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke, kitais sprendimuose numatytais atvejais.


Vainienė: medicininių kaukių tipų atskirti neįmanoma

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė Delfi sako, kad prekybininkai dar šio klausimo – kaip užtikrinti medicininių kaukių dėvėjimą prekybos vietose – nenagrinėjo, mat dar nematė tai įteisinančio teisės akto.

Ji pažymi, kad vizualiai atskirti galima tik medžiaginę ar nemedžiaginę kaukę, bet skirtumų tarp pirmo ar antro tipo medicininių kaukių įžvelgti esą neįmanoma.

„Vizualiai turbūt galima atskirti, ar tai medicininė, ar medžiaginė veido kaukė. Bet medicininių kaukių tipų – pirmojo, antrojo, trečiojo – greičiausiai nebus galima atskirti. Jei, pavyzdžiui, įtvirtins tik pirmojo tipo ar trečiojo tipo kaukes, tai negalės vizualiai jų atskirti, nes tikrai niekas nenuiminės ir netyrinės kaukės“, – sako R. Vainienė.

Rūta Vainienė

Anot jos, jeigu bus nurodymas, kad prekybos vietose negalima būti su medžiaginėmis kaukėmis, tai tokie pirkėjai į vidų esą nebus įleidžiami. Tačiau kai kurie prekybininkai, kaip pastebi, jau dabar imasi tam tikrų priemonių, nenorėdami prarasti pirkėjų.

„Kai kurie net dabar dalija medicinines kaukes prie ėjimo ir siūlo pasikeisti turimą kaukę, visokių yra variantų. Nebus vieningos tvarkos. Kiekvienas prekybininkas išspręs taip, kaip jam atrodo protinga ir išmintinga: jei norės priimti žmogų, gal jam pasiūlys, jeigu nesvarbu – nepasiūlys. Kaip tai darys – čia jų vidiniai reikalai“, – teigia R. Vainienė.

Keleiviai gali būti išlaipinami

Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos specialistė Morta Bičkauskaitė pažymi, kad nuo lapkričio 15 dienos įsigaliosiantis Operacijų vadovo sprendimas dėvėti tik medicinines veido kaukes, viešojo transporto veiklos nekeičia, nes veido kaukės buvo privalomos ir iki šiol.

„Iki šiol nepasitaikė daug atvejų, kai keleiviai jų nedėvėtų. Pastebime, kad keleiviai yra sąmoningi ir dėvi veidą ir nosį dengiančias kaukes. Pagal galiojančias taisykles, kaukės nedėvintys keleiviai neturėtų keliauti viešuoju transportu ir privalo išlipti iš transporto priemonės. Tokios taisyklės toliau galios ir nuo pirmadienio, jeigu keleivis nedėvės medicininės kaukės ar respiratoriaus.

Autobusuose ir troleibusuose, viešojo transporto kontrolė atlikdama bilietų patikrinimą kartu stebi tvarką transporto priemonėse ir jeigu pamato, kad keleivis nedėvi kaukės – informuoja ją nedelsiant užsidėti, taip pat duoda keleiviui kaukę, jeigu jis kelionės metu jos neturi. Jeigu keleivis nesutinka – tuomet prašoma jo išlipti, nes be kaukės tęsti kelionės negalima“, – komentuoja ji.

Nuo ateinančio pirmadienio įsigaliojus naujai tvarkai, jeigu keleivių kontrolė su savimi turės medicininių kaukių, jos nedėvinčiam asmeniui galės tokią pasiūlyti. Jeigu keleivis nesutiktų pasikeisti kaukės, tokiu atveju jis kelionės tęsti negalėtų ir kontrolė paprašytų jo palikti transporto priemonę.

„Visgi mūsų siekis yra ne bausti, o pasiūlyti tinkamą ir pagal teisės aktus privalomą viešajame transporte veido kaukę, šiuo atveju, medicininę veido kaukę“, – priduria speicalistė.

Tikrinimus galėtų vykdyti kontrolė ir savanoriai

Paklausta apie būdus tikrinti, kaip keleiviai laikosi naujų taisyklių, M. Bičkauskaitė pateikia pavyzdį, kad pirmųjų karantinų metu kontrolė ir visuomeninių organizacijų savanoriai padėjo riboti keleivių srautus, lipančius į viešąjį transportą, tad matant, kad situacija keičiasi, bus svarstoma imtis atitinkamų prevencinių priemonių.

Anot specialistės, šiuo metu sprendimas yra šviežias ir kol kas SĮ „Susisiekimo paslaugos“ nebuvo papildomai įpareigota šio sprendimo išpildymui. Tad kol kas ji dar negali pasakyti, ar šis sprendimas sukels papildomų sunkumų.

„Norime užtikrinti saugias keliones kiekvienam keleiviui, todėl stebint situaciją bus vertinama dėl poreikio imtis papildomų priemonių viešajame transporte. Apie papildomus sunkumus galėsime apie spręsti, kai bus paskelbti sprendimai, detalizuojantys šį įpareigojimą, ir reaguosime į besikeičiančią situaciją pradėjus jį vykdyti“, – sako M. Bičkauskaitė.

„Susisiekimo paslaugos“ primena, kad pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, už kaukių nedėvėjimą baudas gali skirti Karo policija, Policija, Priešgaisrinio gelbėjimo departamentas, Viešo saugumo tarnyba, Sienos apsaugos tarnyba, savivaldybių administracijos.

Siekiant pažaboti išaugusį užsikrėtimų koronavirusu skaičių, nuo lapkričio 15 dienos, tai yra nuo kito pirmadienio, Operacijų vadovo sprendimu bus privaloma dėvėti tik medicinines kaukes ir respiratorius. Visiems mokiniams ir ugdymo įstaigų darbuotojams kaukių dėvėjimas turėtų tapti privalomu nuo gruodžio 1 dienos.

„Esama ribotų netiesioginių įrodymų, kad dėvint iš įvairių medžiagų pagamintas nemedicinines kaukes gali sumažėti kvėpavimo takų lašelių patekimas į aplinką kosėjant, bet iš turimų įrodymų matyti, kad nemedicininės kaukės yra mažiau veiksmingos nei medicininės kaukės kaip kontrolės rizikos šaltinio vietoje priemonė. Nėra jokių savarankiškai pagamintų nemedicininių kaukių standartų“, – pažymima SAM dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)