„Aš manau, kai susiję su ekonomine prievarta iš Kinijos, vienintelis kelias atliepti į gąsdinantį elgesį yra atstovėti už save. Mes matome, kaip Kinija elgiasi ekonomiškai ir tai yra gąsdinimas. Kokia problema su kitomis šalimis, kai neatsilaiko už save, neatsakai tokiam elgesiui, kaip jūs dabar, tada praeina metai, du ar trys, esi dar daugiau priklausomas nuo Kinijos, tuomet kaina dar didesnė ir ką tada darai?

Mes tikrai per tiek metų turėjome atsilaikyti prieš Kiniją dėl daugybės dalykų ir kartais tai kainuoja privataus sektoriaus įmonėms, jos ne visada tai mėgsta, bet tuo pačiu, mes manome, kad yra tas principas, jog turi netoleruoti tokio elgesio, kitaip jis tęsis arba būsi dar labiau priklausomas nuo tos šalies ir atsidursi dar sudėtingesnėje situacijoje. Vašingtonas remia Lietuvos požiūrį ir veiksmus, kurių ėmėsi“, – žurnalistams trečiadienį komentavo M. Murray, paklaustas apie ekonominius praradimus dėl kilusios įtampos tarp Kinijos ir Lietuvos, po sprendimo atidaryti Taivano atstovybę Lietuvoje.

Komentuodamas situaciją, M. Murray teigė, kad palaikomas santykių su Taivanu užmezgimas.

„Lietuvos sprendimas visiškai natūralus. Ypač turint omenyje Taivano ekonomiką. Mums, JAV, Taivanas yra mūsų 10 didžiausias prekybos partneris. Manau, kad nepriimtinas Kinijos valdžios atsakas Lietuvai ar bet kuriai kitai šaliai, bandant kištis į jūsų santykius su Taivanu. (…) Nepriimtina bandyti suvaržyti jūsų ekonomikos augimą, prekybos sąsajas vien dėl to, kad jiems nepatinka biuro pavadinimas. Taip negali būti pasaulinėje ekonomikoje. Jūs priėmėte sprendimą, o mes norime remti Lietuvos teisę susitvarkyti su tuo taip, kaip manote, kad teisinga“, – teigė JAV valstybės departamento vyresnysis pareigūnas.

Pasak jo, JAV nori stiprinti prekybos, verslo bendradarbiavimą su Lietuva. Jis taip pat išskiria, kaip svarbu nebūti priklausomiems nuo vienos šalies išteklių, turėti diversifikuotą rinką.

„Manau, kad ypač dabar, turint omenyje iššūkius, kuriuos patiriate dėl Kinijos, norime kiek įmanoma labiau palaikyti. Taip pat noriu paryškinti kitą, ilgalaikį aspektą, kurio ėmėmės JAV. Žiūrint atgal į paskutinius porą dešimtmečių, kiek mes praėjome problemų, vienas dalykas kurį suvokėme, kad reikia dirbti glaudžiai su panašiai mąstančiais partneriais ir sąjungininkais, (…) turėti bendrą požiūrį į Kiniją.

Tai su kuo jūs susiduriate Lietuvoje, yra geras pavyzdys. Kai turite šalį, kuri praktiškai gali įvesti prekybos ar eksporto suvaržymus, nors tai ir nėra oficialūs prekybos suvaržymai. Arba jei turit šalį, kur vyriausybė privačiam sektoriui nurodo, ką jie gali ar ne daryti. Tai esate ne vienintelė šalis, kuri su tuo susidūrė per paskutinius metus – Australija, Norvegija, Pietų Korėja, Japonija – tai tik kelios, kurios turėjo susidurti su tuo“, – pasakojo pareigūnas ir vardijo tokias rinkas kaip Taivanas, Japonija, P. Korėja, Malaizija, Tailandas, Vietnamas, su kuriomis bendradarbiauja JAV, kurios auga ir yra svarbios.

M. Murray nurodė, kad Lietuvoje lankysis keliose įmonėse, mato daug potencialo mūsų lazerių, puslaidininkių sektoriams. Taip pat ūkininkams ir akcentavo jau įvykusį Lietuvos žemės ūkio ministro susitikimą su JAV pareigūnu, atsakingu už žemės ūkį, žemės ūkio sekretoriumi, po kurio nutarta, kad Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės į JAV galės eksportuoti šalto rūkymo kiaulienos ir jautienos kumpį, dešras ir dešreles, vytintas dešreles, termiškai apdorotus koldūnus su kiauliena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)