Gyvena griežtame karantine

Jau beveik trys savaitės, kaip Latvija gyvena griežtame karantine, kuris buvo paskelbtas dėl sparčiai didėjusių susirgimų koronavirusu skaičiaus bei vangios vakcinacijos.

Jo metu kaimyninėje šalyje latviai negali valgyti restoranuose, lankytis prekybos centruose ar net bažnyčioje.

Taip pat Latvijoje įvesta komendanto valanda, kuri trunka nuo 20 iki 5 val., o apsipirkti galima tik tose parduotuvėse, kuriose prekiaujama būtiniausiomis prekėmis.

Be šių ribojimų Latvijoje taip pat vykdomas nuotolinis mokymas, negalima grožio salonų ir kirpyklų veikla, draudžiami sporto ir pramogų renginiai, tai reiškia, negalima eiti į kiną, teatrą bei koncertus.

Visgi, panašu, keliauti Latvijos valdžia savo gyventojams neuždraudė, o pasigedę pramogų ir tam tikrų prekių, latviai jų ieško Lietuvoje.

Plūsta savaitgaliais

Šiauliuose esančio prekybos ir pramogų centro „Saulės miestas“ rinkodaros direktorė Irmantė Sviencienė pasakoja, kad nors tiksliai paskaičiuoti, kiek svečių šiandien sulaukiama iš Latvijos, sunku, pasak jos, atvykstančiųjų srautas šiuo metu tikrai didesnis.

„Kad latviai šiandien dažniau atvyksta, žinome iš jų pačių. Jie anksčiau traukdavo į „Lidl“ parduotuvę, o paskui apsipirkę, ir į prekybos centrus Šiauliuose, todėl pirkėjų iš Latvijos sulaukdavome ir anksčiau.

Žinoma, per karantinus jų buvo apmažėję, tačiau dabar girdime, kad jų vėl daugiau“, – sako atstovė, tačiau priduria, kad kiek tiksliai atvykstančiųjų yra, ji pasakyti negalinti, mat tokia statistika nėra vedama.

„Mastas nėra aiškus, bet tikslinis judėjimas ir sugrįžimas tikrai jaučiamas. Teko girdėti, kad savaitgalį kai kuriose parduotuvėse vis daugiau kalbama latviškai.

Prekybos centre taip pat jaučiame pagyvėjimą, nes pas juos viskas uždaryta“, – sako ji.

Dar vieno prekybos centro Šiauliuose „Bruklinas“ atstovė pasakoja, kad latviai neaplenkia ir šio prekybos centro. Pasak jos, nors masinio atvykimo čia ir nėra, kai kuriose parduotuvėse pastebimos naujos tendencijos.

Prekybos centre esančios užuolaidų parduotuvės atstovė pastebėjusi, kad pastaruoju metu latviai vis dažniau į parduotuvę atvykstantys išsirinkti audinių, o pasiūtos užuolaidos jiems išsiunčiamos paštu.

„Anksčiau tokių dalykų nebūdavo“, – sako ji.

Evakuoti du prekybos centrai Šiauliuose, "Akropolis" ir "Bruklinas"

Šiauliuose įsikūrusio „Batų kalno“ vyr. kasininkė Gintarė Stupurienė taip pat aiškina, kad prieš pandemiją klientų iš Latvijos visada būdavę nemažai, tačiau koronaviruso atvejams didėjant, atvykstančiųjų skaičius po truputį mažėjo, o šiuo metu vėl stebimas pakilimas.

„Pastaruoju metu, kaip pastebėjome, svečių iš Latvijos vėl daugėja, ypač, savaitgaliais.

Darbo dienomis jų irgi būna, bet šeštadieniais sekmadieniais – ypatingai. Jie atvyksta apsipirkti“, – teigia ji.

Pasiteiravus, ar latviai gausiau traukia ir į Šiauliuose esantį prekybos centrą „Akropolis“, jo atstovai atsakyti negalėjo, mat tokios statistikos neveda.

Į maisto parduotuves neskuba

Tuo tarpu prekybos centrų „Maxima“ bei „Lidl“ atstovai teigia didesnių pokyčių atvykstančiųjų srautuose nepastebėję.

„Nepastebėjome, kad pirkėjų iš Latvijos skaičius netoli sienos esančiose „Maximos“ parduotuvėse Skuode, Biržuose, Mažeikiuose, Joniškyje ar Naujoje Akmenėje būtų didesnis nei įprastai“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Reikšmingų pokyčių dėl padidėjusio pirkėjų iš Latvijos srauto nesame pastebėję“, – teigia „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Numatyta, kad karantinas Latvijoje tęsis iki lapkričio 15 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)