Brango kartais

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė aiškino, jog paramos prašoma išgyvenimui. Nors iš pradžių buvo planuota, kad ją galėtų gauti tik vadinamieji verslo viešbučiai, dėl galutinių kriterijų dar bus tariamasi.

„Iš pradžių svarstėme, kad kalba eitų apie miesto, vadinamus verslo viešbučius, tačiau štai gavau šildymo sąskaitas ir iš vieno Birštono viešbučio.

Jie turi 150 kambarių. Anksčiau gamtinių dujų šildymo kaina buvo 5,4 tūkst. Eur, o dabar yra 19 tūkst. Eur. Tai yra gamtinių dujų sąskaita už spalio mėnesį, todėl jau dabar abejoju, ar reiktų išskirti tik verslo viešbučius“, – svarstė ji.

Evalda Šiškauskienė

Kaip aiškino, parama galėtų būti skiriama tiems viešbučiams, kurių užimtumas, palyginti su 2019 m., krito daugiau kaip 50 proc. Jiems komunalinės sąskaitos galėtų būti apmokamos pagal faktines išlaidas arba naudingą plotą, mokant po 2,5 Eur už kv.m.

„Subsidijos galėtų būti mokamos 6 mėnesius nuo dabar iki gegužės, kol yra šildomos patalpos. Tai sudarytų apie 4,2 mln. Eur“, – skaičiavo E. Šiškauskienė.

Dėl šio siūlymo asociacija kreipėsi į Seimo Ekonomikos komitetą bei Ekonomikos ir inovacijų ministeriją.

„Buvome paprašyti pasidaryti namų darbus, bet bendrai reaguojama teigiamai“, – sakė ji.

E. Šiškauskienė tikino nežinanti, kaip be paramos būtų galima verslams mokėti atidėtus mokesčius, pakeltą minimalų atlyginimą ir susimokėti už brangusį šildymą, kai klientų srautų šaltuoju metų laiku nebus.

„Iš juodos zonos niekaip neišlipame. <...>

Parama yra išgyvenimo klausimas“, – sakė ji.

Esant reikalui prisuks šildymą

Viešbučių tinklo „Centrum hotels“ vadovas Artūras Vainora, kuriam priklauso tokie viešbučiai kaip „Gratis“, „Ratonda“ ir „Artis“, aiškino, kad situacija šiandien yra prasta.

„Žiūrint į ateitį, viešbučių užimtumas yra labai menkas. Šiaip lapkričio mėnesio pradžioje mūsų užimtumas buvo apie 20-25 proc., o gruodžio mėnesį užimtumą rodo kažkur apie 10 proc.“, – sakė jis.

Vadovas kalbėjo, kad viešbučiams parama šiuo metu labai reikalinga, mat šildymo sąskaitos, priklausomai nuo oro sąlygų, gali siekti įspūdingas sumas.

„Šiuo metu iki pavasario įeiname į neapibrėžtą situaciją, neaišku, kaip bus su pandemine situacija, o jokių pagalbos priemonių viešbučiams nėra, jau neskaitant, kad nuo pandemijos pradžios viešbučių verslas taip ir neatsistatė, ypač kas liečia didžiųjų miestų verslo klasės viešbučius.

Jeigu paramos negausime, pragyventi bus labai sunku. Vien šildymas viešbučiui kainuoja dešimtimis tūkstančių, priklausomai nuo lauko temperatūros“, – skaičiavo jis.

Paklaustas apie santaupas, iš kurių galėtų būti dengiamos išlaidos, vadovas sakė, kad tokių seniai nebėra.

„Greitai bus dveji metai, kaip esame tokioje situacijoje. Mes viską „suvalgėme“, prisiėmėme paskolų, turime atidėtus mokesčius. Galima sakyti, kad per tą laiką užsiauginome skolos kuprą“, – sakė A. Vainora.

Verslininkas taip pat kalbėjo, jog negavus paramos, siekiant taupyti išlaidas, viešbučiai galimai imsis ir šildymo prisukimo.

„Visiškai užsukti šildymo tu negali, minimaliai reikės šildyti, bet galima uždarinėti aukštais, korpusais. Žinoma, mes stengsimės mažinti išlaidas, kad tik išeitų mažiau sąnaudų“, – atvirai sakė jis.

Situaciją vadino liūdna

„Amberton Hotel Group“ generalinis direktorius Tadas Matjošaitis teigė, kad parama šildymui jiems būtų labai reikalinga, mat vien viešbutis Klaipėdoje yra 25 tūkst. kv.m. ploto.

„Šildymas mums kainuoja didžiulius pinigus, o artėja žiema ir žiūrint į užimtumą, jis yra nieko gero nežadantis.

Pagalbos kompensuojant komunalinius viešbučiams labai reikia, nes pats apgyvendinimas yra labai kritęs ir dar toli gražu nėra aišku, kada atsigausime iki 2019-ųjų lygio“, – sakė jis.

Anot vadovo, vien už šildymą tenka susimokėti dešimtis tūkstančių eurų už vieną viešbutį mėnesiui, o kur dar elektra ir kt.

„Situacija atrodo liūdnai, nors, reikia pripažinti, kad dabar klientų elgesys pasikeitė, jie nakvynes rezervuoja paskutinėmis dienomis.

Bendrai galiu pasakyti, kad jeigu parama nebus skirta, bandysime išgyventi, bus svarstomi visi variantai, taupysime, bet bendrai yra investuoti dideli pinigai, dauguma viešbučių turi kreditus, kuriuos moka bankams, tai sutaupymų irgi nėra. Skolos neištirps“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)