Žemės ūkio ministerijai pranešus, jog po kelių mėnesių Lietuvai turėtų būti leista eksportuoti į JAV ir kiaušinių produktus, žemės ūkio bendrovių grupė „Groward Group“ teigia esanti tam pasiruošusi.

Krekenavos agrofirma į Šiaurės Ameriką kasmet eksportuoja apie 100 tonų produkcijos. Pasak įmonės vadovo Lino Grikšo, nauji leidimai suteiks galimybę eksporto apimtis į JAV padidinti apie 20 procentų.

„Kadangi eksportuojame į JAV, keliai praminti, išplėstas asortimentas yra labai džiugus ir sveikintinas žingsnis, tikrai juo pasinaudosime ir eksportuosime daugiau produkcijos“, – BNS sakė L. Grikšas.

Anot jo, šiuo metu eksporto dalis į JAV sudaro kiek daugiau nei 1 proc. viso įmonės eksporto. L. Grikšas pažymi, jog augimą stabdo ir prieš kelerius metus įvesti JAV muitai.

„Europos Sąjungos mastu įmonės pastatytos į nevienodą lygį. Donaldo Trumpo kadencijos metais jis kai kurioms šalims įvedė muitus žemės ūkio produktams, tarp jų ir mėsos gaminiams. Ir, pavyzdžiui, Lietuvai įvedė muitus, o lenkams neįvedė. (...) O mes su lenkų gamintojais konkuruojame“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Jis teigė tikintis, jog ateityje situacija dėl muitų bus suvienodinta. Dabar, anot L. Grikšo, muitai produkciją į JAV pabrangina 20 procentų.

Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiuo metu leidimą eksportuoti mėsos gaminius į JAV, be Krekenavos agrofirmos, turi ir „Biovela-Utenos mėsa“. Abi įmonės nuo metų pradžios iki rugsėjo 30 dienos į JAV išvežė 150 tonų mėsos gaminių, 10 tonų konservų.

Patvirtinus atnaujintus įmonių sąrašus eksportuoti galės ir kitos lietuviškos įmonės. Šiuo metu tarnyba renka įmonių paraiškas.

JAV neseniai viešėjęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas BNS sakė, kad lietuviškų kiaušinių produktų legalizavimas JAV turėtų pajudėti, tačiau tai ilgas procesas.

Šią produkciją vežti į JAV norėtų „Groward Group“. Grupės kiaušinių verslo komercijos vadovas Ramūnas Klyvis BNS teigė, jog įmonė jau kelerius metus siekia tokios galimybės.

„Esame tam visiškai pasiruošę. Skyrėme daug laiko, investicijų, kad pertvarkytume gamybos technologinius procesus ir atitiktume JAV atsakingų tarnybų keliamus reikalavimus“, – teigė R. Klyvis.

„JAV rinka yra labai didelė ir, žinoma, labai konkurencinga. Nekantriai laukiame teigiamų žinių, kada turėsime galimybę eksportuoti mūsų produktus į JAV“, – pridūrė jis.

Šiuo metu grupė maždaug du trečdalius kiaušinių produktų eksportuoja į Europos Sąjungos, Azijos ir Vidurio Rytų šalis. R. Klyvis teigė, jog grupė būtų pasiruošusi didinti gamybą.

„Esame pajėgūs didinti gamybos apimtis, todėl šiame etape tai nėra ribojantis veiksnys. Kaip minėjau, JAV rinka labai konkurencinga, turinti itin didelę vidaus pasiūlą, todėl mūsų užduotis bus tinkamai atliepti rinkos konjunktūros pokyčius“, – sakė jis.

2020 metais į JAV daugiausia eksportuota lietuviškos kilmės kviečių glitimo – 38,9 proc. visų į šią šalį eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų vertės. 31,6 proc. sudarė sūriai ir varškė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)