Situacija dėl koronaviruso įmonėje suvaldyta

Kaip „Delfi TV“ laidoje „Piniginiai reikalai“ pasakojo A. Zaremba, šiuo metu augantis koronaviruso atvejų skaičius šalyje tiesioginės neigiamos įtakos įmonei nebeturi.

„Labai džiaugiamės, nes iš tikrųjų mūsų kolektyvas yra labai atsakingas, iš 450 darbuotojų, kurie šiuo metu dirba mūsų bendrovėje, beveik 90 proc. yra pasiskiepijusių. Likęs personalas testuojasi ir, aišku, yra atvejų, bet kol kas tokios tiesioginės neigiamos įtakos stipriai nejaučiame. Matome, kokie yra skaičiai, atidžiai stebime ir bendraujame su kolektyvu. Kol kas situacija valdoma ir gana sėkmingai.

Turėjome praėjusių metų pabaigoje atvejų, iš tiesų situacija buvo labai grėsminga, turėjome ištisas pamainas, teko kviesti žmones iš poilsio, kad užtikrintume gamybą. Gamyba nepertraukiama 24 val. per parą ir kiekvieną dieną. Buvo tikrai sudėtingas etapas. Dabar situacija, nežiūrint į tai, kas yra aplinkui, kokie susirgimų skaičiai, daugiau mažiau viskas tvarkoje. Pagrindinė priežastis, tai džiaugiamės, kad žmonės vakcinuojasi, supranta ir tai didelė pagalba mūsų įmonei, kad turime atsakingus darbuotojus“, – pasakojo A. Zaremba.

Kaip nurodo direktorius, šiuo metu dar tariamasi su darbuotojais, kaip bus pasielgta po gruodžio 1 dienos, kada už testavimąsi, pagal Seimo priimtą įstatymą, reikėtų susimokėti patiems darbuotojams.

Akmenės cementas direktorius Artūras Zaremba

„Pagrindinis dalykas yra nepertraukiamos gamybos išlaikymas. Manau, rasime sprendimą. Šiai dienai dar negalėčiau pasakyti dėl testavimo ar paliksime darbuotojų atsakomybei, ar tuo pati bendrovė užsiims. Darysime viską, kad darbuotojai kuo mažiau nukentėtų. Bet, aišku, pagrindinis tikslas vis tiek yra, kad žmonės pasiskiepytų. Kadangi tai nepraeis nei po gruodžio pirmos, nei per artimiausius pusę metų, tiesiog norime, kad 100 proc. būtų pasiskiepijusių ir ne tik du kartus, bet ir tris, ir jei dar reikės ketvirtą. Ta linkme ir darbuojamės kalbėdamiesi su mūsų darbuotojais“, – sakė A. Zaremba.

Gyventojai pajus brangimą

„Akmenės cemento“ vadovas kalbant apie tiekimo sutrikimus nurodė, kad šiuo metu kyla problemų dėl anglies.

„Esame pakankamai didelis anglies vartotojas, mums anglis reikalinga technologijai ir ji tiekiama iš Rusijos. Tai iš tikrųjų susiduriame su problemomis. Galime tai pavadinti tiekimo grandinių trukdžiais, taip pat ir su kitomis medžiagomis, kurios dažniausiai pasiekia mus iš ne ES šalių. Ilgesni užsakymo terminai, daugiau diskusijų su mūsų tiekėjais dėl nelaiku pristatytos produkcijos, bet kol kas tai nėra kritiška, mes išlaikome savo gamybą pakankamai stabilią, tai kainuoja daugiau bendrovei. Pavyko susiformuoti tam tikrus atsargų likučius, kurie apsaugo nuo momentinių trūkumų“, – sako pašnekovas ir priduria, kad kol kas nereikia atsisakyti naujų užsakymų.

„Stengiamės to išvengti, kadangi esame žaliavos gamintojai ir labai daug produkcijos gaminama iš cemento. Tikrai kol kas vykdome visus savo įsipareigojimus, kontraktus, artimiausioje perspektyvoje ką matome, 3-4 mėnesių bėgyje, būsime pajėgūs užtikrinti nepertraukiamą cemento tiekimą visose rinkose“, – pridūrė jis.

Naujosios Akmenės cementas

A. Zaremba komentuodamas produkcijos kainas nurodė, kad pasikeitimų tikrai bus. Kaip aiškino, kadangi sutartys jau pasirašytos ir dažniausiai vieneriems metams, kainų didinimą įmonė planuoja nuo 2022 metų sausio pirmos dienos. Pagrindinė priežastis – brangstantys energetiniai ištekliai ir CO2 taršos leidimai.

„Manau, kad cemento brangimas bus didesnis nei 10 proc. nuo šiuo metu galiojančių kainų. Mes tą kainų padidėjimą jau pajutome ir pajutome jį praktiškai nuo birželio mėnesio, beveik nekoregavome savo kainų nei pakuoto, nei palaido cemento rinkoje, bet jei tokia situacija išsilaikys, kaip yra šiuo metu, kuro kainos, elektros energijos kainos ir CO2 leidimų kainos, kurios palyginus su praeitais metais tikrai yra dvigubai brangesnės, mes tiesiog neturėsime kitos išeities, privalome koreguoti kainą, kadangi mūsų išlaidos tiesiog bus aukštesnės nei mūsų pajamos. Tada mes prarandame ekonominę logiką. Turėsime reaguoti į pokyčius rinkoje.

Lietuvoje esame penkti pagal elektros energijos suvartojimą. Tonai cemento pagaminti mes suvartojame 115 kWh. Jeigu mes šiai dienai mokame apie 40 eurų už MWh, o kitais metais reikės mokėti apie 80 eurų, tai lengva paskaičiuoti, kad vien tik savikainos padidėjimas tonai cemento bus 6-7 Eur. Tai dideli skaičiai. Mes rinkoje nesame vieninteliai, turime konkurentus, dažniausiai mūsų konkurentai, deja, šioje rinkoje yra iš Rytų. Tai šioje vietoje ir mūsų sprendimai nėra labai lengvi, nes vienas dalykas savikaina, kitas – konkurentų veiksmai. Visa tai turime vertinti. Atsakant į jūsų klausimą, elektros energijos kainų pakėlimas, kuro kainų pakėlimas, tame tarpe ir dyzelino pabrangimas, akcizai didesni, visa tai atsispindės mūsų produkcijos savikainoje. Mes ją ir gaminame, ir pristatome mūsų klientams į vietą. Realiai kalbame ne apie šimtus tūkstančių, o kalbame apie pabrangimą metų bėgyje, kuris siekia apie 10 mln. eurų visoje mūsų išlaidų knygoje. Tikrai daug“, – sako „Akmenės cementas“ generalinis direktorius.

Jo teigimu, gyventojai nuėję į statybinių medžiagų parduotuvę tikriausiai išvys jų pakuotą cementą už kelias dešimtis eurų.

Naujosios Akmenės cementas

Tačiau, kaip pašnekovas pabrėžė, įmonės pagamintą cementą naudoja ir daugelis kitų įmonių kaip žaliavą tolimesnei gamybai. Pavyzdžiui, kaip nurodo, gaminamas ir betonas, ir gelžbetonis. Tad visa tai turės įtakos ir kitų produktų savikainai.

„Kaip tai atsispindės tiesiogiai 1 kv. buto kainai ar dar kažkam, sunku įvertinti, kadangi mes tiekiame tik vieną komponentą. Metalo gaminiai, armatūra, darbo jėga, technika ir visa kita kas susiję su visa statybos industrija, jos sąnaudos didėjimas ženkliai didesnis nei šiuo metu ką patiriame mes, tik gamindami vieną komponentą. Tas procesas jau yra prasidėjęs, daugelis kompanijų koreguoja savo kainas statybinių medžiagų“, – nurodė jis.

Darbuotojų trūksta, bet darbai nestoja

A. Zaremba informuoja, kad šiuo metu įmonei trūksta 50 darbuotojų.

Akmenės cementas direktorius Artūras Zaremba

„Jaučiame stygių inžinerijos, mechanikų, energetikų ir tas stygius yra ne šios dienos, mes nuolatos tą trūkumą turime ir dedame nemažai pastangų, kad prisikviestume. Bet vėlgi tai daugiau rišame su mūsų lokacija, nes tai ne Vilnius, ne Klaipėda ir ne Kaunas. Nelengva yra prisišnekinti atvykti jaunuolį į Naująją Akmenę, bet mums sekasi, mes randame.

Dar vėlgi pasakysiu, kad pakankamai didelis ryšys pas mus su vietine bendruomene, žmonės dirba kartomis, yra ketvirtos kartos atstovų, kurie dirba „Akmenės cemente“. Mes turime problemų tam tikrose specialybėse, bet neturime katastrofinio trūkumo darbuotojų, kurių mums šiandien reikia, o jų nėra. Susitvarkome“, – teigė vadovas.

„Sodros“ rugpjūčio mėnesio duomenimis, bendrovėje dirba 459 darbuotojai, o vidutinis atlyginimas „ant popieriaus“ čia siekia 1769,84 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)