„Į metų pabaigą, tiek euro zonoje, tiek ir Lietuvoje turėtų būti pasiektas kainų augimo pikas (...) Mes neturime dabar tokio trumpojo laikotarpio prognozės. Prognozes atnaujinsime gruodžio mėnesį, bet turbūt nėra taip svarbu, ar tai bus dviženklis (infliacijos – BNS) skaičius, ar arti dviženklio – turbūt svarbu, kad tas kainų pokytis labai didelis“, – žurnalistams sakė Gediminas Šimkus.

Pasak jo, veiksniai, kurie dabar skatina infliaciją, yra laikini ir vėliau ją lėtins.

„Kainų augimo staigus paspartėjimas, nulemtas energijos išteklių, jis turėtų išblėsti. To greitis – dėl to galima diskutuoti. Manėme, kad bus greičiau, dabar sakome, kad truks kitus metus, truks šiek tiek ilgiau. Bet jis turi tiesiog sumažėti“, – sakė G. Šimkus.

Lietuvoje spalį, išankstiniais vertinimais, mėnesio infliacija, apskaičiuota pagal su kitomis Europos Sąjungos šalimis suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), buvo 1,7 procento. Suderinta išankstinė metinė (spalį, palyginti su 2020-ųjų spalio mėnesiu) infliacija buvo 8,2 proc., remdamasis negalutiniais duomenimis, ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas.

Statistikų teigimu, metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo transporto prekių ir paslaugų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų padidėjimas.

Rugsėjo mėnesį suderinta mėnesio infliacija siekė 1,7 proc., o metinė infliacija – 6,4 procento. Vidutinė metinė infliacija rugsėjo mėnesį buvo 2,3 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)