LB valdyba patvirtino Sisteminės rizikos vertinimo kredito įstaigų sektoriuje vertinimo tvarkos aprašą, kuriame nustatyti pagrindiniai tokių sandorių vertinimo principai.

Pasak LB Finansinio stabilumo departamento vyriausiosios ekonomistės Editos Bačkieriūtės, centrinis bankas, vykdydamas Bankų įstatymo pakeitimus, vertins ir prireikus užkardys sandorius, kurie galėtų lemti pernelyg didelę pavienių rinkos dalyvių svarbą finansų sistemoje bei dėl to keltų sisteminę riziką finansiniam stabilumui.

„Tai reikalinga siekiant išvengti atvejų, kuomet atskirų didelę svarbą rinkoje turinčių jos dalyvių sunkumai ar sprendimai gali sukelti rimtą sukrėtimą visai finansų sistemai“, – komentare BNS sakė E. Bačkieriūtė.

Pasak jos, finansinis stabilumas ir sisteminė rizika yra kompleksiniai reiškiniai, kuriems įtaką gali daryti labai daug veiksnių, todėl vertinimo metodika yra holistinio pobūdžio – bus vertinama skirtingų rodiklių ir jų pokyčio visuma, atsižvelgiant į jų tarpusavio sąveiką.

„Kartais rodikliai gali vienas kitą stiprinti ir amplifikuoti bendrą rizikos lygį, o kartais jie gali vienas kitą atsverti, ko rezultate bendras sisteminės rizikos lygis galbūt apskritai reikšmingai nepakis. Pavyzdžiui, hipotetinis sandoris gali padidinti vieno banko sisteminę svarbą, tačiau tuo pačiu lemti geografinės koncentracijos ar trijų didžiausių bankų rinkos dalies sumažėjimą“, – aiškino E. Bačkieriūtė.

Todėl, anot jos, metodikoje nėra numatyta išankstinių „raudonų linijų“, o kiekvienas sandoris bus vertinamas individualiai, atsižvelgiant į visus aktualius aspektus.

LB vertins ne visus, bet tik reikšmingus bankų sektoriaus sandorius – bankų ar jų patronuojamų finansų įstaigų susijungimus, kito banko ar finansų įstaigos kontrolės įgijimus, reikšmingo dydžio turto portfelių (viršijančių 1 proc. kredito įstaigų sektoriaus turto, kas šiuo metu yra apie 400 mln. eurų) įsigijimus. Sandorio patekimas į vertinimo apimtį dar nereiškia, kad jis kelia sisteminę riziką ir nebus leidžiamas, tai tik prevencinė riba patikrinti sandorio specifiką ir galimą poveikį finansų sistemos stabilumui.

Seimas šių metų gegužės 13 dieną priėmė Bankų įstatymo pakeitimus, išplečiančius LB įgaliojimus vertinant sisteminės rizikos padidėjimą bankams ar bankinėms grupėms vykdant koncentraciją su galimybe neleisti vykdyti per didelę sisteminę riziką keliančių sandorių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją