BBC paaiškina, kokie pokyčiai galimi JK gyventojų piniginėse.

1. Universalaus kredito padidinimas

Jei dirbate ir taip pat gaunate universalų kreditą (angl. universal credit), greičiausiai susidūrėte su tuo, kas oficialiai vadinama mažėjančia norma (angl. taper rate). Tai reiškia, kad kai pradedate uždirbti daugiau, jūsų gaunamos universalaus kredito išmokos mažėja.

Už kiekvieną uždirbtą svarą (kartais viršijant bazinį uždarbio lygį, žinomą kaip darbo pašalpa (angl. work allowance) iš jūsų universalaus kredito pašalpos automatiškai išskaičiuojami 63 pensai.

Sumažinus šį išskaičiavimą iki 55 pensų, kancleris leis žmonėms pasilikti daugiau iš to, ką uždirba. Tas pats principas galioja ir padidinus darbo pašalpą.

Priklausomai nuo aplinkybių, maždaug du milijonai žmonių dėl to išloštų, bet dar du milijonai negautų jokios naudos, nes jie arba nedirba, arba neuždirba pakankamai.

Tai reikšminga politika sprendžiant didėjančių pragyvenimo išlaidų klausimą, kuri bus įgyvendinta „per artimiausias savaites“ ir ne vėliau kaip gruodžio 1 d. Ji paskelbta po to, kai buvo sulaukta kritikos dėl universalaus kredito priedo (20 svarų sterlingų per savaitę) atšaukimo. Pašalpa buvo padidinta pandemijos metu ir tai buvo naudinga 5,5 milijono žmonių.

2. Gresia didesnės pragyvenimo išlaidos

Netrūksta įrodymų, kad kainos parduotuvėse ir sąskaitose auga. Remiantis oficialiomis prognozėmis, pragyvenimo išlaidos per ateinančius metus išaugs 4 proc.

Kuro mokesčiai įšaldyti ilgiau nei dešimtmetį ir tai tęsis dar bent metus, nes vairuotojai jau kenčia dėl didesnės kuro kainos degalinėse.

Maždaug 60 proc. to, ką sumokate už degalus, yra mokesčiai – kuro muito ir PVM derinys.

Tačiau iki šiol nebuvo jokių priemonių, kurios padėtų namų ūkiams kylant sąskaitoms už dujas ir elektrą.

3. Minimalus darbo užmokestis ir atlyginimo paketai

Minimalų darbo užmokestį gaunantiems asmenims balandžio mėnesį atlyginimas bus ženkliai padidintas. 23-ejų metų ir vyresniems asmenims tarifas, žinomas kaip nacionalinis pragyvenimo atlyginimas (angl. National Living Wage), padidės 6,6 proc., o valandinis tarifas pakils nuo 8,91 iki 9,50 GBP.

Taip pat bus padidintas minimalus darbo užmokestis jaunesniems darbuotojams, nurodo BBC.

Jei jie taip pat gauna universalų kreditą, jiems gali turėti įtakos anksčiau paminėta mažėjanti norma.

Minimalaus darbo užmokesčio augimas nuo balandžio 1 d.:
· Nacionalinis pragyvenimo atlyginimas 23 metų ir vyresniems asmenims: nuo 8,91 iki 9,50 GBP už valandą
· Nacionalinis minimalus atlyginimas 21–22 metų asmenims: nuo 8,36 iki 9,18 GBP
· Nacionalinis minimalus atlyginimas 18–20 metų asmenims: nuo 6,56 iki 6,83 GBP
· Nacionalinis minimalus atlyginimas jaunesniems nei 18 metų asmenims: nuo 4,62 iki 4,81 GBP
· Mokinio tarifas: nuo 4,30 iki 4,81 GBP

Viešojo sektoriaus darbuotojams balandį, kai bus panaikintas pandemijos metu galiojantis atlyginimų įšaldymas, darbo užmokestis taip pat bus padidintas. Kiek būtent, ir ar jis bus didesnis už kylančias pragyvenimo išlaidas, bus nuspręsta vėliau.

Vyriausybės oficialūs, nepriklausomi prognozuotojai – Biudžeto atsakomybės biuras – perspėjo, kad realios žmonių pajamos ateinančiais metais kils labai lėtai. Namų ūkių pajamos, atsižvelgiant į infliaciją ir mokesčių pokyčius, padidės ne daugiau kaip 1,5 proc. per metus kasmet iki 2026 m. imtinai.

Realiai nuo 2022 m. balandžio mėnesio vidutinį darbo užmokestį gaunančio asmens atlyginimas sumažės maždaug 1 proc., arba 180 svarų sterlingų per metus.

4. „Nuodėmės“ kaina – alkoholio muito pertvarka

BBC rašo, kad JK gėrimai kainuoja vis brangiau, o barų tinklai perspėja, kad didesni atlyginimai ir energijos sąnaudos reikš kur kas didesnes pintos kainas.

Tačiau R. Sunakas paskelbė apie pertvarką, kurią jis apibūdino kaip „radikaliausią alkoholio mokesčių supaprastinimą per 140 metų“. Naujieji mokesčiai įsigalios nuo 2023 m. vasario.

Stipresni gėrimai brangs, tačiau lengvesnių gėrimų – nuo putojančio vyno iki pilstomo alaus – muitai bus mažesni.

Alkoholio mokesčiai kils ne iš karto, kaip dažnai nutinka biudžeto paskelbimo dieną.

Rūkalų kainos toliau auga. Cigarečių muitas pakilo daugiau nei infliacija, be to, 11 proc. padidintas muitas sukamam tabakui – jis įsigalios per kelias valandas.

5. Jūsų mokesčiai

R. Sunakas teigė planuojantis sumažinti mokesčius per likusią šio parlamento kadenciją.

Nors apie tai buvo paskelbta dar prieš šį biudžetą, jau buvo priimti du dideli mokesčių sprendimai, kurie turės įtakos jūsų pinigams ateinančiais metais.

Skelbdamas paskutinį biudžetą R. Sunakas sakė, kad pajamų mokesčių slenksčiai bus įšaldyti 2021 m. balandžio mėnesio lygyje dar penkeriems metams (nors Škotijoje tie slenksčiai dar kitokie). Tai reiškia, kad atlyginimų padidėjimas privers daugiau žmonių mokėti didesnius mokesčius.

Rugsėjį vyriausybė taip pat paskelbė, kad darbuotojai, darbdaviai ir savarankiškai dirbantys asmenys nuo 2022 m. balandžio už nacionalinį draudimą (NI) mokės 1,25 p. kiekvienam svarui, kad finansuotų socialinę rūpybą.

6. Lėktuvų skrydžiai

Vidaus skrydžių bilietų kainos gali būti sumažintos, tačiau labai tolimi skrydžiai gali tapti brangesni.

Kancleris pakoregavo transporto keleivio mokestį (angl. Air Passenger Duty) – rinkliavą, kurią moka oro linijos, bet galiausiai padengia keleiviai iš savo bilietų kainos.

7. Apšiltinimo krizė

Daugelis butų savininkų daugiaaukščiuose namuose susidūrė su didžiulėmis išlaidomis dėl apšiltinimo krizės, kilusios po „Grenfell Tower“ tragedijos.

Kancleris patvirtino, kad didžiausiems nekilnojamojo turto vystytojams bus taikomas mokestis už pavojingų apšiltinimo dangų pašalinimą.

8. Pinigų pamokėlės

Siekiant padėti patiems jauniausiems, skirtas papildomas finansavimas projektams, remiantiems naujagimių tėvus.

Taip pat vystoma nauja visoje JK veiksianti programa, skirta tobulinti matematinio raštingumo įgūdžius. Kancleris teigė, kad, remiantis labdaros organizacijos „National Numeracy“ duomenimis, asmenys, negebantys skaičiuoti, per metus rizikuoja prarasti iki 1600 svarų sterlingų pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)