Kapų tvarkymo specialistams šiuo metu – darbymetis. Dalis netgi vengė kalbėti su „Delfi“ dėl to, kad nebegautų papildomo žinomumo.

„Žinokit, nenoriu bendrauti su jokia spauda. Mes nebeturim laiko“, – atsiprašė vienas vyriškis.

Tuo metu kapų priežiūras siūlančio portalo www.GražūsKapai.lt savininkas Edvinas Genutis atsidūsta, kad į darbą skuba vos prašvitus, o baigia – pasišviesdamas žibintu.

„Iš tikrųjų didžiausias aktyvumas prasideda prieš lapkričio 1-ąją, prieš Vėlines, kuomet klientai suskumba. Jei yra dalis klientų, kurie rūpinasi kapais kiekvieną mėnesį, tai prieš lapkričio 1-ąją atsiranda tie, kurie tvarkosi vieną kartą per metus, labai didelė paklausa būna. Kitų sezonų metu – tai vidutiniškai“, – sako E. Genutis.

Edvinas Genutis

Kapų tvarkymo, paminklų ir antkapių gamybos įmonė UAB „Tyli Kalva“ dabar užsakymus priima tik pavasariui.

„Dabar visi, kas ilgesnį laiką nebuvo, suskubo prie kapų, ir jei randa kažką netvarkingo, ar ką reikia patvarkyti, kreipiasi. Tik yra problema – jau vasara buvo gana intensyvi, daug kas užsakinėjo kapų tvarkymą. Tai dabar jau dauguma įmonių turi užsakymų tiek, kad staigių nebepriima – viską keliame į pavasarį.

Visi užsakymai ar rimtesni tvarkymai dabar, jau viskas, lieka, kaip sakoma, ant žmonių pečių. Jei anksčiau nesuskubo užsakyti, tai šiais metais kažką sutvarkyti yra jau be šansų“, – vertina „Tylios kalvos“ projektuotoja Danutė Vitkevičienė.

MB „Memorus“ direktorė, kraštovaizdžio specialistė Eglė Balčiūnienė „Delfi“ informavo, kad naujų kapaviečių įrengimą bei esamų kapaviečių renovacijos užsakymų priėmimą tiems, kas norėjo darbų būtinai iki Vėlinių, sustabdė dar nuo rugpjūčio mėnesio.

„Visus vienkartinius užsakymus priėmėme likus dviems savaitėms iki Vėlinių. Iš anksto aptarus darbų apimtį ir susiplanavus laiką jų įgyvendinimui su užsakymų atlikimo terminais susitvarkėme.

Jau kelinti metai vengiame paskutinės minutės užsakymų, nes matome, jog dėl laiko trūkumo komunikacijai ar sprendimų paieškoms gali nukentėti projekto kokybė, o tai mums yra nepriimtina“, – paaiškina E. Balčiūnienė.

Eglė Balčiūnienė

Šiuo metu nuolatinės kapo priežiūros kainos prasideda nuo 15 eurų ir dažniau svyruoja apie kelias dešimtis eurų, priklausomai nuo priežiūros dažnumo. Vienkartinis apleistų kapų sutvarkymas gali kainuoti ir šimtus eurų.

Tačiau dabar kapų priežiūros ekspertai pastebi ir tendenciją, kad pandemija apkarpė galimybes lankyti kapus ir dažnėja 2000-5000 eurų kainuojančios kapų rekonstrukcijos, kuomet kapas padengiamas plokštėmis ar kitokia danga, ir reikalauja mažiau priežiūros. Pabrangusios žaliavos gali jau netrukus pakoreguoti įkainius.

„Mes dar iki lapkričio mėn. kainų nedidinome, bet jau pavasario link kaina išaugs, nes tiesiog jau nebeužtenka mums to rezervo, kurį turėjome, kad kainą paliktume tokią, kokia buvo. Jei medžiagų pristatymas brangsta, pas mus kaina irgi kils“, – skaičiuoja „Tylios kalvos“ projektuotoja.

Nepriima užsakymų, kad nenuviltų nuolatinių klientų

Edvinas Genutis „Delfi“ pasakoja, kad kapus Vilniuje, Kaune prižiūri ir pats, darbuojasi ir šeima Klaipėdoje, jis orientuojasi į nuolatinius klientus.

„Yra nuolatiniai klientai, kai apsilankau kiekvieną mėnesį – kai kuriems netgi kiekvieną savaitę sutvarkyti kapus. Tokių paslaugų kaina yra, svyruoja, nuo 15-os iki 25-30 eurų. Dar būna vienkartiniai užsakymai – tai dažniausiai labai labai apleisti kapai.

Ir kaina jau gali svyruoti nuo 50 iki 100 eurų, kartais ir daugiau, priklauso nuo to, kokia kapo būklė, ir ar nuolat su klientais bendraujame“, – pasakoja E. Genutis.

Jis pastebi, kad pandemija artimiesiems pakoregavo galimybes lankyti kapus – galbūt bijoma rizikingų kontaktų, dalis klientų neturi galimybės atvykti patys, dažniau tai senyvo amžiaus žmonės, turintys sveikatos problemų, kurie išgali prie kapų apsilankyti tik kartą per metus. Dėl to užsakymų tik daugėjo.

„Paprašo, kad aš viską sutvarkyčiau, uždegčiau žvakutes, gėlių puokštelę padėčiau, atsiųsčiau nuotraukas. Ir bendraujame nuotoliniu būdu. Artimieji prašo, kad kapas būtų gražus ir tvarkingas – aš atsakingai žiūriu į savo darbą ir tą kokybę suteikiu. Prieš lapkričio 1-ąją buvo klientų, kurie kone paskutinę minutę kreipėsi, bet aš jau kartais turiu atšaukti. Man svarbiausia ne kiekybė, bet kad būtų kokybė“, – teigia E. Genutis.

Vaikinas itin saugo savo vardą – klientai pas jį ateina dėl rekomendacijų, atsiliepimų, dėl to ir darbo netrūksta. Jis patikina, kad rinkoje konkurencijos daug.

„Reikia ir pradėti anksti dirbti, ir vėlai baigti. Dabar tai jau visai anksti pradedu, ir vėlai baigiu – kartais tenka su žibintu padirbėti, kad viską suspėčiau, nes dienos trumpėja. (…) Tai paprastas, bet labai atsakingas darbas, nes tema yra labai jautri. Todėl dirbti turi geri, nuoširdūs ir paprasti žmonės Su klientais kuriame gražius šiltus santykius ir su jais netgi daug metų bendraujame“, – patikina GražūsKapai.lt savininkas.

Pastebi tendenciją: lanko rečiau, dėl to brangiau įrengia

Bendrovėje „Tyli kalva“ nurodoma, kad ilgalaikės kapų priežiūros kaina siektų 30–60 Eurų per mėnesį. Bendrovės projektuotoja D. Vitkevičienė pastebi, kad pilasi užsakymai didesniems darbams, ir dabar jau užsakymai priimami tik pavasariui.

„Karantinas pakoregavo – žmonės galbūt nevažiavo atostogauti, gal atsirado daugiau laisvesnių pinigų, kuriuos nutarė investuoti ir susitvarkyti tuos kapus. Taip pat labai daug jaunimo išvažiuoja į užsienį. Daro pilnus kapavietės uždengimus, kad būtų lengviau prižiūrėti, ir tų užsakymų kiekis yra išaugęs. Vėlgi, užsakymai yra intensyvesni todėl, kad žmonės mažiau laiko skiria kapams ir nori, kad būtų tokie ilgalaikiai sutvarkymai. Tai išaugina ne tik darbų apimtis, tam reikia ir daugiau jėgų įdėti“, – sako D. Vitkevičienė.

Kapų tvarkymas

Ji paaiškina, kad uždengus kapą plytelėmis, plokštėmis, priežiūra tampa minimali – kelis kartus per metus pakanka atvažiuoti nuvalyti. Tačiau ir tokios kapavietės įrengimo kaina reikšminga.

„Naujam kapui įrengti, kaina būna žemesnė. Tačiau mes esame regione prie tų kapinių, kur daugiau vyksta rekonstrukcijų, kai reikia pirma išgriauti, o tada iš naujo statyti. Dėl to kaina truputėlį išauga. Bet vidutiniškai kainos, tarkime uždengti su plokštėmis, svyruoja nuo 2000 iki 5000 eurų.

Tai, vėlgi, intervalas, priklauso nuo to, kokias medžiagas pasirenkame, iš kur tos medžiagos. Priklauso nuo to, ar žmogus nori tik uždengti kapavietę, ar keičia ir paminklus, visą aplinką – nuo projekto kaina priklauso“, – paaiškina bendrovės atstovė.

Šiuo metu norint užsisakyti darbus, juos apmokėti, įvertinti – viską galima padaryti nuotoliniu būdu.

Pasiteiravus, kaip rinką veikią pasaulinis žaliavų kainų augimas, ji pripažino, kad nepavyks kainų augimo išvengti: „Šiuo metu dar galima užsisakyti senomis kainomis, bet jau kai pavasarį kreipsis, bus kita kaina.“

Trūksta medžiagų, vėluoja pristatymai

MB „Memorus“ direktorė, kraštovaizdžio specialistė Eglė Balčiūnienė pastebi, kad darbų paklausa paprastai išauga prieš Vėlines, Tėvo bei Motinos dienas.

„Yra kreipiamasi dėl vienkartinio kapo sutvarkymo po ilgesnio kapo nelankymo, taip pat dėl reguliarios kapavietės priežiūros. Išaugęs šių paslaugų poreikis dėl COVID-19 pandemijos jaučiamas jau antrus metus.

Bendri pageidavimai yra sutvarkyti kapavietę taip, kad ji būtų praktiška, reikalautų kuo mažiau priežiūros po sutvarkymo, būtų estetiška. Kad tą pasiektume, dažnu atveju kapas dengiamas skaldele ar granito plokšte, sodinami daugiamečiai, o ne sezoniniai augalai. Užsakant reguliarią priežiūrą, artimieji nori, kad kapavietė būtų tvarkinga, atrodytų prižiūrima“, – pasakoja E. Balčiūnienė.

Ji paaiškina, kad kapą lankantys darbuotojai tvarko ne tik kapo vidų ir aplinką, bet visapusiškai pasirūpina esamais augalais, kapas apželdinamas, padekoruojamas, uždegama žvakelė.

„Artimieji, kurie nori jaustis tos priežiūros dalimi ir dalyvauti tame, yra įtraukiami į visą procesą – su jais yra tariamasi, klausiama nuomonės dėl augalų derinių, suteikiama galimybė rinktis kapo dekoravimo ar puošybos elementus, žvakes, jie gali užsakyti ir papildomas paslaugas, pvz. augalų formavimą, trinkelių aplink kapą klojimą ar pan. – siekiame būti lankstūs. Taip pat, kad klientai būtų ramūs ir tikri, jog darbas atliktas tinkamai, siunčiamos nuotraukos prieš darbo atlikimą ir po jo“, – patikina „Memorus“ vadovė.

Kapų tvarkymas

Įprastai kapų priežiūros sezonas trunka nuo balandžio vidurio (pavasarinis kapo paruošimas) iki lapkričio pabaigos (po Vėlinių kapas sutvarkomas ir paruošiamas žiemai).

Tiek kapų priežiūros, tiek vienkartinių paslaugų kainos priklauso nuo Lietuvos regiono (kainos skiriasi tarp miestų), nuo specialisto patirties/kompetencijos, nuo to ar darbą atlieka fizinis asmuo ar įmonė. Taip pat, nuo to, kokia yra dabartinė kapo būklė, koks jos dydis, kokiomis medžiagomis bus atliekamas kapo tvarkymas.

„Įprastai apleisto kapo tvarkymas kainuoja nuo 120 Eur ir varijuoja iki 450 Eur kapą tvarkant paprastai skaldele. Nuolatinė kapo priežiūra aplankant jį į mėnesį kartą, įprastai kainuoja nuo 25 iki 40 Eur, priklausomai nuo miesto. Kitos dažnos paslaugos yra kapo tvarkymas asmeninėmis progomis (mirties datos paminėjimas, gimimo diena) ar bendromis (Tėvo, Motinos diena)“, – paaiškina E. Balčiūnienė.

Išaugus paklausai, rinkoje, anot jos, yra didelis medžiagų trūkumas, mažas jų pasirinkimas, pristatymas vėluoja, o medžiagų kainos – išaugusios.

„Negana to, daug gamybininkų stabdė darbus bei užsakymų priėmimą dar ir dėl sergančių ar izoliacijoje esančių darbuotojų. Nemažai daliai vykdytojų, įprastą darbų sezoną sutrukdė pora mėnesių vėluojantys šilti orai ir apie mėnesį trukę karščiai“, – rūpesčiais pasidalijo E. Balčiūnienė.

Vis tik lauke atliekamo darbo nesuvaržė pandemijos ribojimai, iššūkius pavyko suvaldyti ir klientai nenukentėjo, patikina ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)