Lapkričio 1 dienai prekių neatveš

Prekybos tinklo „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis pasakojo, jog šiuo metu jų prekybos tinklas susiduria su nesklandumais, susijusiais su prekių tiekimu.

„Matome, kad trūksta kai kurių prekių.

Dabar turime šviežiausią situaciją: iš Azijos buvome užsakę Vėlinių prekybai dirbtinių gėlių. Užsakymas buvo atliktas sauso mėnesį, o jos pagamintos – gegužę. Įprastai prekės atvažiuodavo per pusantro mėnesio, bet šiai dienai turime situaciją, kad jos pavėluos Lapkričio 1 dienai ir šių prekių Vėlinėms, kokių penkių konteinerių, neturėsime, nors jas turėjome gauti viduryje vasaros, blogiausiu atveju, rugsėjį. Ir tokių situacijų su prekėmis pas mus daug“, – atvirai sakė jis.

Vadovas pabrėžė, kad sutrikimai susiję ne tik su Vėlinių prekyba, tačiau ir su kitokiomis prekėmis, pavyzdžiui, žieminiais batais.

„Įprastai praėjimai jais būdavo tiesiog užkrauti, nes jų užveži rudenį, juos sudedi ir pavasariop jų nebelieka, išperka. Šiai dienai mes jų, galima sakyti, net neturime“, – teigė jis.

Dainius Dundulis

Pasak D. Dundulio, tai, kad prekės neatkeliauja laiku, lemia transportavimo problemos.

„Negaliu pasakyti, kodėl prekių gabenimui pradėjo trūkti konteinerių, laivų, bet, finale, viskas labai ilgai važiuoja.

Mes su Azija prekiaujame jau 20 metų ir jau apie metus laiko trūksta konteinerių ar laivų.

Dalykas, kad mūsų prekes Azija pagamina, bet negauname jų dėl transporto bėdų. Protu nesuvokiama ir tai, kad vieno konteinerio transportavimo kaina yra 20 tūkst. dol., kai anksčiau būdavo 2 tūkst. dol.“, – pasakojo jis.

Kainas gali auginti brangstančios žaliavos

Kad šiemet kiek sunkiau nei įprastai organizuoti prekybą žvakėmis, skirtomis kapams ir bendrai, sakė ir „Rimi Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Gabrielė Šerėnienė.

Pasak jos, tarp priežasčių, dėl kurių prekių tiekimas ne visą laiką yra sklandus – ženkliai padidėjęs pirkėjų poreikis visų rūšių žvakėms.

„Pandemijos metu žmonės daugiau laiko leidžia namuose ir nori naudoti daugiau žvakių. Gamintojams tai tapo iššūkiu, kuris atsiliepė ir kapų žvakių srityje. Vis dėlto, mūsų partneriai stengiasi užtikrinti, kad „Rimi“ parduotuvėse turėsime visą reikiamą žvakių kiekį – tikimės, kas taip ir bus“, – sakė ji.

Kalbant apie žvakių kainas, joms, kaip aiškino, šiuo metu stiprų poveikį daro pasaulinės ekonomikos procesai.

„Visi gamintojai vienodai susidūrė su reikšmingai augančiomis energijos ir žaliavų kainomis. Parafino kainos išaugo dvigubai, ženkliai padidėjo ir plastiko kainos.

Kaip mini mūsų tiekėjai, praėję metai buvo labiausiai dinamiški ir nenuspėjami per daugelį, o dabartinis žaliavų kainų augimas gamintojams yra tikras iššūkis. Šis gamybos kaštų augimas, o taip pat ir augantis vartotojų poreikis žvakių produktams, veikia ir kainas prekyboje. Vis dėlto, mes stengiamės užtikrinti, kad mūsų pirkėjai kainų atžvilgiu didelių pokyčių nepajustų“, – apie galimai didėsiančias kainas sakė ji.

Ieško sprendimų, jog nebrangtų

Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė pasakojo, jog prekybos tinklas kapų žvakėmis pradėjo prekiauti paskutinę rugsėjo savaitę.

„Su dideliais prekių tiekimo iššūkiais nesusidūrėme, tad pirkėjams pavyko pasiūlyti visą asortimetą, kurį ir planavome“, – sakė atstovė.

Pasiteiravus apie pokyčius kainose, jos, kaip tikino, nuo praėjusių metų nesikeitė, todėl buvo išlaikytas anksčiau buvęs kainų lygis.

„Dirbtinių kapų gėlių asortimente šiemet neturime, tačiau siūlome įvairių gyvų chrizantemų – tiek skintų, tiek ir vazonėliuose, taip pat įvairių rūšių viržių“, – sakė ji.

Kad prekės prekybos tinklą pasiekė laiku, teigė ir „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Laiku gavome užsakytus kiekius. Be to, nemaža dalis kapų žvakių, kuriomis prekiaujame, yra Lietuvos gamintojų produkcija. <...>

Iš tiekėjų girdime apie brangstančias žaliavas, tačiau kartu ieškome sprendimų, kad pirkėjai kuo mažiau pajustų kainų pokyčius. Kaip ir pernai, pigiausios žvakės kaina – 19 centų. O populiariausios žvakė mūsų tinkle kaina irgi tokia pat kaip pernai – 1, 19 Eur“, – komentavo ji.

Su nesklandumais nesusidūrė

„Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė patikino, jog sutrikimų dėl prekių tiekimo Vėlinėms prekybos tinklas nepatyrė.

„Žvakių bei kitų Vėlinių atributų prekyboje atsirado jau gerokai prieš tris savaites. Beje, pastebėjome, kad iš karto mūsų klientai šias prekes ir pirko. Tai reiškia, kad lietuviai tikrai ruošiasi šventėms iš anksčiau. Galbūt ir dėl pandemijos linkę aplankyti artimųjų kapus anksčiau nei lapkričio pirmosiomis dienomis, tam, jog išvengtų spūsčių, kontaktų“, – pasakojo ji.

Anot atstovės, Lapkričio 1-osios atributikos kainos šiemet nesikeitė.

„Prekybos tinklo „Iki“ asortimente galima rasti 14 skirtingų rūšių žvakių, kurių kaina siekia nuo 0,65 iki kiek daugiau negu 3 Eur.

Vis dėlto, žvakių kategorijoje populiariausias pirkinys lieka vidutinio dydžio, baltos spalvos žvakė. Be to, pastebime, kad neblėsta ir dirbtinių gėlių populiarumas, o jų kainos prekybos tinkle svyruoja nuo 1,79 Eur kainuojančių gėlės žiedų iki puokščių už 24,99 Eur.

Tiesa, itin populiarėja ir gyvos gėlės. Jos perkamos kelios dienos prieš Vėlines. Tai viržiai, chrizantemos vazonėliuose arba skintos“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)