Gamintojams vidaus rinkoje apsaugoti Europos Komisija kuria anglies dioksido korekcinį mechanizmą (CBAM). Pasak S. Gentvilo, Lietuvai ypač svarbu, kad CBAM įsigaliotų kuo greičiau vietoje dabar numatytų 2026-ųjų, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime.

„Lietuvos cemento, trąšų, naftos gamybos, stiklo ir energetikos pramonė kasdien konkuruoja su pigesnius energetinius išteklius turinčiomis kaimynėmis, kurios taršos neapmokestina taip kaip ES. Todėl Lietuvos, kaip pasienio valstybės, interesas yra kuo skubiau suvienodinti importuojamų ir vietos gamintojų taršos apmokestinimą“, – pranešime sakė S. Gentvilas.

„Tai yra ir paslauga viso pasaulio klimatui, nes išvengsime vadinamųjų anglies emisijų „nutekėjimų“ į besivystantį pasaulį“ – pridūrė jis.

Pagal oficialią statistiką, pastaraisiais metais „Achema“ išmeta apie 2,5 mln. tonų šiltnamio dujų į atmosferą per metus. 2012 metais bendrovė pasiekė aukštesnių aplinkosaugos standartų net 85 proc. sumažindama išmetamų azoto dioksidų, kurie yra apie 300 kartų labiau šiltnamio efektą skatinančios dujos už anglies dioksidą.

Tuo metu griežtėjant ES aplinkosaugos politikai, kasmet traukiasi „Achemai“ suteikiamų apyvartinių taršos leidimų dalis – nuo 2,1 mln. vienetų 2013-aisis iki 1,8 mln. pernai.

Visoje Europoje drastiškai išaugus gamtinių dujų kainai, „Achema“ rugsėjo pabaigoje laikinai pristabdė keletą gamybos agregatų. Šiuo metu prastovose yra apie 60 darbuotojų iš gamybos padalinių bei administracijos.

80 proc. „Achemos“ produkcijos savikainos sudaro gamtinių dujų kaina.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)