„Testavimas yra pandemijos valdymo priemonė. Todėl apsunkinti testavimą – vadinasi, apsunkinti pandemijos valdymą. O šiuo atveju kaip tik tai ir padaryta: verčiant žmones mokėti už testus, besitestuojančiųjų skaičius mažės“, – antradienį išplatintame pranešime spaudai teigia Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Darbo partijos frakcijos vadovas Viktoras Fiodorovas savo ruožtu teigia, kad nustatoma atsakomybė ir finansinė našta darbuotojui gali prieštarauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) bei Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymams, nes šiuose teisės aktuose numatoma, kad sveikatos patikrinimai atliekami PSDF arba darbdavio lėšomis.

„Argumentus, kad Skandinavijos šalyse, Lenkijoje, Vengrijoje testavimas tiek darbuotojams, tiek kitiems žmonėms yra kompensuojamas, ir tai laikoma efektyvia COVID-19 pandemijos suvaldymo priemone, valdantieji ignoravo. Pasisakome už pozityvias priemones, skatinant Lietuvos gyventojų vakcinaciją, ir atkreipiame dėmesį, kokias pasekmes gali sukelti nepakankamai pagrįsti sprendimai“, – teigiama „darbiečių“ kreipimesi į prezidentą.

Savo ruožtu socialdemokratai pažymi, kad nedidele balsų persvara Seimo priimtu pakeitimu gali būti pažeidžiamas lygiateisiškumo principas, nes „tam tikra grupė gyventojų išskiriama ir atskiriama kaip nenusipelniusi valstybės pagalbos“.

Frakcijos atstovų manymų, dalis tų žmonių, kurie privalės testuotis už savo lėšas, gali pasitraukti iš darbo rinkos, dėl to šokteltų socialiai remiamų gyventojų skaičius, padidėtų valstybės išlaidos socialinėms išmokoms bei kompensacijoms.

Seimas prieš savaitę priėmė Vyriausybės inicijuotas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, jos priimtos valdančiųjų balsais, dalyvaujant minimaliam Seimo narių skaičiui, kurio reikia priimti įstatymą, t. y. 71 parlamentarui.

Jei pataisas pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda, jos įsigalios nuo gruodžio 1-osios.

Pataisų šalininkai Seime teigė, kad atsisakantieji skiepytis negali būti toliau testuojami už tai mokant visų mokesčių mokėtojų pinigais, tuo metu priešininkai tvirtina, kad pataisos yra diskriminacinės ir dar labiau priešina visuomenę.

Pagal pataisas, sveikatos patikrinimas dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios paskelbta ekstremali padėtis arba karantinas, esant vakcinos prieinamumui, bus finansuojamas darbuotojo lėšomis arba, jei darbdavys sutiks – darbdavio lėšomis.

Išimtis bus taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių. Jų testavimas ir toliau bus finansuojamas iš biudžeto.

Vyriausybė teigia, kad tokia prievolė turėtų paskatinti žmones skiepytis nuo COVID-19.

Vyriausybė yra sudariusi veiklos sričių sąrašą, kuriame esantys darbuotojai turi nuolat testuotis dėl COVID-19, tai medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai, profesinės karo tarnybos kariai. Tikrintis reikia kas septynias–dešimt dienų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)