„Biudžetinių įstaigų sąskaitose komerciniuose bankuose yra kaupiamos pakankamai reikšmingos lėšų sumos“, – ketvirtadienį pareiškė ministerijos atstovė Seimo Biudžeto ir finansų komitete.

Anot R. Kavolytės, ministerijai neprieinama informacija apie lėšų likučius ir laikinai laisvas lėšas komerciniuose bankuose atidarytose sąskaitose, todėl nesudaromos galimybės šias lėšas panaudoti valstybės piniginių išteklių srautams balansuoti bei mažinti valstybės skolinimąsi.

„Tuo tarpu valstybės iždas yra priverstas skolintis net ir srautams subalansuoti“, – tvirtino R. Kavolytė.

Parlamentarai svarstė pataisas, kurios siūloma sukurti naują valstybės iždo bendrosios sąskaitos valdymo sistemą ir etapais konsoliduoti biudžetinių įstaigų sąskaitas pačiame ižde – mokėjimai būtų atliekami naudojantis ne komercinių, o centrinio banko paslaugomis.

R. Kavolytės teigimu, lėšas laikant keliuose bankuose atidarytose sąskaitose, reikalingas papildomas likvidumo valdymas.

„Nustatyta, kad valstybė patiria pakankamai reikšmingus kaštus už mokėjimų pavedimus ir sąskaitų aptarnavimą“, – tvirtino R. Kavolytė.

Jos teigimu, taikant naują biudžetinių įstaigų sąskaitų aptarnavimo ir pavedimų tvarkymo sistemą, kasmet būtų sutaupoma maždaug 2,6 mln. eurų.

Šios lėšos būtų sutaupomos dėl sumažėjusių valstybės skolinimosi apimčių ir kaštų, biudžetinių įstaigų mokėjimų pavedimų ir sąskaitų aptarnavimo sumažėjusių išlaidų.

Dabar Finansų ministerija naudojasi Lietuvos banko infrastruktūra, o biudžetinės įstaigos ir organizacijos turi sąskaitas komerciniuose bankuose.

Visos biudžetinės įstaigos prie naujos tvarkos pereitų iki 2028 metų. Pirmiausia prie naujos sistemos būtų prijungtos tos įstaigos, kurių finansiniai srautai yra mažiausi.

Galimybę lėšas laikyti valstybės iždo sąskaitose turės ir savivaldybės, tačiau tai nebus prievolė. Prie naujos sistemos neprivalės jungtis ir aukštosios mokyklos.

2023 metais prasidėsianti pertvarka kainuotų 5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)