Banko pardavimo pajamos šiemet siekė 9,822 mln. eurų ir buvo 85,7 proc. didesnės nei per 2020 metų šešis mėnesius (5,29 mln. eurų). Pajamų augimą lėmė perėjimas nuo valdomo turto panaudos prie nuomos santykių, teigiama Turto banko pranešime.

Turto banko pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) šiemet siekė 3,687 mln. eurų ir buvo 2 kartus didesnis nei pernai sausį-birželį (1,748 mln. eurų).

Administracinės paskirties valstybės nekilnojamojo turto valdymo ir priežiūros paslaugų pajamos pirmąjį šių metų pusmetį sudarė apie 59 proc. visų Turto banko pajamų – viso 5,858 mln. eurų, arba 2,3 karto daugiau nei pernai sausį-birželį. Turto banko teigimu, nuomos pajamos nukreipiamos į valstybei priklausančių pastatų atnaujinimą bei modernizavimą, darbo sąlygų gerinimą.

Nuo šių metų pradžios centralizuotai valdomas administracinės paskirties valstybės turtas yra suteikiamas ne panaudai (neatlygintinai), o nuomai. Šis pokytis palietė 140 valstybės institucijų, kurios tapo Turto banko klientėmis. Turto nuoma, kaip ir tikėtasi, paskatino institucijas atsisakyti nereikalingo turto, o Turto bankui leidžia užtikrinti finansinius išteklius valstybės turto atnaujinimui.

„Šiuo metu intensyviai dirbame ir vėliausiai kitų metų pirmąjį ketvirtį baigsime net 24 objektų, kurie bus modernizuojami 2022–2023 metais, projektavimą. Investicijos į šiuos objektus perkops 50 mln. eurų“, – pranešime sakė Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Iš viso per artimiausius dešimt metų į centralizuotai valdomo turto atnaujinimą bei naujų projektų vystymą Turto bankas ketina investuoti apie 255 mln. eurų

Šių metų birželio pabaigoje Turto bankas valdė 681 tūkst. kv. metrų administracinės paskirties valstybės turto, kurio vertė siekė 467,1 mln. eurų. Tuo pačiu metu pernai Turto banko portfelyje buvo 595,4 tūkst. kv. metrų, o turto vertė siekė 409,4 mln. eurų. Portfelio pokytį sudaro paskutiniu – šeštuoju etapu 2020 metais perimtas valdyti turtas.

Šiais metais ženkliai išaugę valstybei nebereikalingo nekilnojamojo turto pardavimų apimtys lėmė ir Turto banko pajamų už šios veiklos vykdymą augimą – jos sudarė net penktadalį pirmojo šių metų pusmečio įmonės pajamų arba 1,886 mln. eurų (3,8 proc. daugiau nei per 2020 metų šešis mėnesius). Dar 571 tūkst. eurų pajamų gauta už bešeimininkio, konfiskuoto, valstybės paveldėto ir perduoto nekilnojamojo turto pardavimą.

Turto banko sąnaudos pirmąjį šių metų pusmetį siekė 8,44 mln. eurų ir buvo beveik 3 mln. eurų didesnės nei tuo pačiu metu pernai, kai sudarė 5,46 mln. eurų. Išaugus valdomo turto portfeliui, šiais metais didėjo išlaidos jo priežiūrai, remontams, priimta daugiau darbuotojų, kurie ne tik vykdo turto priežiūrą, bet ir ruošiasi plataus masto centralizuotai valdomo valstybės administracinio turto modernizacijos programai.

Tarp didžiausių šiuo metu vykdomų projektų – į pabaigą judanti šiemet pradėta 10,74 mln. eurų vertės naujojo Vadovybės apsaugos tarnybos biuro pastato rekonstrukcija T. Ševčenkos gatvėje Vilniuje. Taip pat įvyko Vilniaus miesto 5-ojo policijos komisariato ir kelių policijos pastato Sietyno gatvėje Vilniuje rangos darbų konkursas, dar šįmet tikimasi pasirašyti sutartį su konkurso nugalėtoju ir pradėti šį 15 mln. eurų vertės projektą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)