Parlamentaras įregistravo tokį pasiūlymą Seime svarstomam Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotam Darbo kodekso pakeitimo projektui.

Seimo narys L. Savickas įsitikinęs, kad turi būti sudarytos sąlygos pasinaudoti trumpesne darbo savaite ne tik viešojo sektoriaus darbuotojams, bet ir dirbantiems privačiame sektoriuje.

Pasiūlymą įregistravęs parlamentaras mano, kad bandymas išskirti tam tikrus sektorius yra akivaizdžios diskriminacijos apraiškos, kurių neturėtume skatinti. O stebint pasaulines tendencijas turime, anot jo, ieškoti būdų, kaip spręsti darbo rinkoje tvyrančią įtampą, sąlygotą ne tik automatizacijos procesų, bet ir pandemijos sukeltų pokyčių.

„Pasaulis keičiasi, daugelyje valstybių jau kuris laikas diskutuojama ir eksperimentuojama dėl keturių dienų darbo savaitės. Lietuva neturi būti išimtini. Turime sudaryti sąlygas savo darbuotojams dirbti saugioje ir jiems palankioje aplinkoje. Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pateiktas siūlymas sutrumpinti darbo savaitę mažus vaikus auginantiems tėvams iš esmės yra geras, bet jis transliuoja žinutę, kad viešojo sektoriaus darbuotojai tampa išskirtiniai, o darbas viešajame sektoriuje – su savotiškais privalumais.

Jeigu jau keičiame įstatyminę bazę, manau, turime laikytis sąžiningumo principų ir trumpesnę darbo savaitę taikyti visiems darbuotojams, auginantiems vaikus iki trejų metų, jeigu jie į darbo rinką grįžta anksčiau nei baigiasi vaiko priežiūros atostogos, neskirstant, ar žmogus dirba valstybinėje įstaigoje, ar privačiame versle“, – savo argumentus dėsto parlamentaras L. Savickas.

Seimo narys primena, kad viena trumpiausių darbo savaičių yra taikoma Olandijoje. Čia jau įtvirtinta vidutiniškai 29 valandų darbo savaitės trukmė. Prancūzai jau nuo 2000-ųjų metų taip pat dirba mažiau valandų, o Lietuvoje kol kas galioja standartinis variantas – 40 valandų per savaitę dirbant 5 dienas.

Jeigu būtų pritarta projektui, jau nuo kitų metų pradžios vienas iš tėvų, grįžęs į darbo rinką dar nepasibaigus vaiko priežiūros atostogoms, galėtų pasirinkti sutrumpintą 32 valandų laiko normos arba keturių darbo dienų savaitę visiškai nepriklausomai nuo sektoriaus, kuriame dirba. Sutrumpinta savaitė tokiems tėvams galiotų iki vaikui sukaks trys metai.

Specialistų teigimu, trumpesnė darbo savaitė leidžia darbuotojui efektyviau paskirstyti savo atliekamas užduotis ir lengviau subalansuoti darbo ir asmeninio gyvenimo poreikius.

Pasiūlymo iniciatorius įsitikinęs, kad visų sektorių darbuotojams sudarius galimybes anksčiau nei pasibaigs vaiko priežiūros atostogos grįžus į darbą turėti palankesnes sąlygas, į darbo rinką integruosis daugiau jaunų tėvų, kurie nepraras kompetencijų ir tuo pačiu turės galimybę lanksčiau derinti tėvystę ir karjerą.

„Inicijuodami įstatymo projektus turime užtikrinti, kad jie nesukels įtampos tarp skirtingų sektorių darbuotojų, o atvirkščiai – visiems leis pagerinti turimas sąlygas ir užtikrins, kad nepaisant skirtingų sektorių visiems bus garantuotos lygios galimybės“, – įsitikinęs L. Savickas.

Darbo kodekso pataisas kartu su parlamentaru Luku Savicku kartu teikia ir kiti Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Algirdas Stončaitis, Tomas Tomilinas, Saulius Skvernelis, Rūta Miliūtė, Vytautas Bakas, Domas Griškevičius, Laima Mogenienė, Zigmantas Balčytis, Laima. Nagienė.
ELTA jau skelbė, kad spalio 12 d. Seimas nutarė svarstyti Darbo kodekso pakeitimo projektą, siūlantį nustatyti sutrumpintą 4 darbo dienų savaitę viešojo sektoriaus darbuotojams, kurie anksčiau grįžta į darbą iš vaiko priežiūros atostogų.

Šiam Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pateiktam projektui parlamentarai po pateikimo pritarė bendru sutarimu. Po svarstymo komitetuose į plenarinę salę Darbo kodekso pataisos sugrįš gruodžio 14 d.

Pristatydama projektą parlamento vadovė sakė siekianti suteikti lankstesnes galimybes derinti įsipareigojimus šeimai ir karjerą.

Įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai gyrė šią Seimo pirmininkės iniciatyvą, tačiau ji sulaukė priekaištų dėl to, kad naujas teisinis reguliavimas būtų taikomas tik viešajam sektoriui. Parlamentarai kvietė nekurti takoskyros tarp viešojo sektoriaus ir privataus. Diskusijoje dalyvavę Seimo nariai įžvelgė privilegijas viešajam sektoriui, todėl ragino, kad tai apimtų visą darbo rinką, visus darbuotojus.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad tai pirmasis žingsnis, pilotinis projektas, o jo taikymas privačiam sektoriui „tai ateities, diskusijų klausimas“.

Siūloma, kad naujos Darbo kodekso nuostatos įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Šiuo metu Darbo kodekse nustatyta, kad darbuotojo darbo laiko norma yra keturiasdešimt valandų per savaitę, nebent darbo teisės normos darbuotojui nustato sutrumpintą darbo laiko normą arba šalys susitaria dėl ne viso darbo laiko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)