Ramūnas Lebedys, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos viršininkas, pastebi, kad tarp nesaugiausių prekių kiniškų žaislų ES randama daugiausiai.

2005 m. inspekcija išnagrinėjo per 1000 vartotojų skundų. Daugiausia vartotojų kreipėsi dėl įsigytų nekokybiškų elektrotechnikos gaminių, mobiliųjų telefonų, kompiuterinės technikos.

74 proc. išnagrinėtų skundų buvo pagrįsti, iš kurių 40 proc. vartotojų grąžinti pinigai už prekę, ketvirtadaliui sutaisyta prekė ar grąžinti pinigai už taisymą, beveik penktadaliui prekė pakeista.

207 vartotojai skundėsi ir dėl nekokybiškų paslaugų, daugiausiai dėl autoservisų ir cheminio valymo įmonių darbo, didžioji dalis skundų buvo pagrįsti.

Ramūnas Lebedys teigia, kad keletą metų maždaug penktadaliu daugėja vartotojų skundų. Jo teigimu, vartotojai tampa labiau išprusę teisiškai ir žino institucijas į kurias reikia kreiptis, tačiau daugėja ir nepagrįstų skundų.

Pernai pažeidėjams buvo skirtos 375 piniginės baudos - beveik 60 000 litų.

Visą informaciją apie pažeidimus inspekcija talpina savo tinklalapyje, nemokama telefono linija bei internetu konsultuoja vartotojus. Pernai internetu atsakė per 600 klausimų, o nemokamu telefonu - per 3000.

Pasak Ramūno Lebedžio, kiekviena šalis kitaip gina savo vartotoją, pvz.: Danijoje pateikti skundą galima dėl nekokybiškos prekės tik jei jos suma didesne nei 350 litų, o avalynei taikoma 250 litų riba.

Inspekcijos viršininko teigimu, dėl socialinių faktorių Lietuvoje tokių apribojimų taikyti negalima, todėl inspekcija sulaukia skundų ir dėl 2 litų vertės telefono sąskaitos papildymo.

Per praėjusius metus inspekcija atliko daugiau nei 6000 ne maisto prekių ir paslaugų patikrinimus. Inspekcija patikrino beveik 24 000 gaminių tipų, iš kurių daugiau nei penktadaliui nustatyti pažeidimai.

Inspekcija apie pažeidimus Lietuvoje teikia informaciją Europos sąjungai. 2005 m. jų pateikė 39 ir užėmė 10 vietą pagal pateiktų skundų skaičių ES. Iš ES pernai gavo apie 500 pranešimų apie pažeidimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją