Antradienį Seime priimtas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo projektas. Tačiau parlamentarai nepritarė, kad jame atsirastų nuostata, jog nuo šių metų gruodžio 1 dienos pasiskiepiję darbuotojai galėtų pasiimti vieną laisvą dieną.

Tiksli formuluotė būtų skambėjusi taip: „Darbdavys, darbuotojo prašymu, 3 parų laikotarpyje po skiepo nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ar karantinas, privalo suteikti darbuotojui 1 laisvą dieną, sumokėdamas jo vidutinį darbo užmokestį. Laisva diena po skiepo negali būti suteikiama Darbo kodekse numatytų kasmetinių atostogų sąskaita“.

Tokį pasiūlymą Seimo Sveikatos reikalų komitetui pateikę demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Tomas Tomilinas ir Linas Kukuraitis aiškino, kad pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą nėra numatyta galimybė darbuotojui gauti laisvą dieną pasiskiepijus nuo COVID-19 (koronaviruso infekcijos).

„Laisvos dienos po skiepo suteikimas („skiepadienio“) yra neretai šiuo metu savanoriškai taikoma paskatinimo priemonė darbuotojams skiepytis nuo COVID-19 (koronaviruso infekcijos). Tačiau ne visi darbdaviai taiko tokią priemonę ir nėra taip reikalingo masiškumo efekto. „Skiepadienio“, kaip ir vadinamojo „mamadienio“, pranašumas yra tai, kad žmogus ir gydytojai nėra apkraunami biurokratinėmis procedūromis suteikiant nedarbingumą.

Kaip ne kartą minėjo už pandemijos valdymą atsakingi ministrai, augant užsikrėtusių skaičiui ir ieškant naujų būdų kaip paskatinti skiepytis vakcinacijos skeptikus, svarbus kiekvienas papildomas pasiskiepijusių procentas, todėl turi būti svarstomi visi nestandartiniai sprendimai. Seimo Sveikatos komitetas, apsvarstęs „skiepadienio“ idėją pagal Vyriausybės išvadą, pasiūlė įteisinti ją būtent Žmonių užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatyme“, – aiškinama jų pasiūlyme.

Pirmadienį „skiepadienio“ pasiūlymui pritarė 6 Seimo SRK nariai, pasisakiusiųjų „prieš“ nebuvo, dar 4 susilaikė.

Antradienį Seimo posėdyje T. Tomilino ir L. Kukuraičio pasiūlymą palaikė 60 Seimo narių, 7 jam prieštaravo, 58 susilaikė. Taigi, jam nepritarta.

„Tas, kas buvo pasakyta – tarsi visiems pasiskiepijusiems rytojaus diena būna nepakeliama. Nėra taip, kažkam būna taip, pripažįstame“, – sakė projekto nepalaikyti raginęs konservatorius Sergejus Jovaiša.

Už visą projektą balsavo 65, prieš 2, susilaikė 3.

Priimtame įstatyme taip pat numatyta, kad sveikatos patikrinimas dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios paskelbta ekstremali padėtis arba karantinas, esant vakcinos prieinamumui, turi būti finansuojamas darbuotojo lėšomis arba darbdavio sprendimu jo lėšomis. Išimtis taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių. Jų testavimas ir toliau bus finansuojamas iš biudžeto.

Vyriausybė yra sudariusi veiklos sričių sąrašą, kuriame esantys darbuotojai turi nuolat testuotis dėl COVID-19, tai medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai, profesinės karo tarnybos kariai. Tikrintis reikia kas septynias–dešimt dienų.

Įstatymas turėtų įsigalioti gruodžio 1 dieną, jį dar turi pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės