Verslininkas laidoje tikino palaikantis ekonomisto Raimondo Kuodžio pasiūlymą, kad neskiepyti asmenys patys susimokėtų už gydymą, jei jo prireiktų, kadangi taip suveiktų teisingos ekonominės paskatos.

„Turime suprasti, kad mes negalime gyventi vieni kitų sąskaita. Šiandien dauguma sergančių ir gulinčių ligoninėse yra neskiepyti žmonės. Nepaisant intensyvių valstybės pastangų, ir pakankamo kiekio vakcinos gavimo, ir aiškių įrodymų, kad pasiskiepiję serga rečiau, bet žmonės vis tiek galvoja nesiskiepyti ir po to guli intensyvios terapijos palatose, jiems skiriami didžiuliai gydymo kaštai, vien dėl to, kad jiems taip atrodo. Tai žmogus turėtų vis tik tą daryti savo asmeninių pinigų sąskaita. Kada ekonominės paskatos įsijungtų į tuos dalykus, aš manyčiau, kad elgsena iš karto keistųsi ir žmonės tada turėtų pradėti galvoti, ar man apsimoka šitaip daryti“, – vertina R. Dargis.

Jis apgailestavo, kad socialiniai tinklai yra erdvė, kurioje sklinda daug nepatikrintos ir niekuo nepagrįstos informacijos, kuri žmones įtikina pasielgti neatsakingai. Jis vertino, kad didelė sumaištis trikdo žmones.

„Kodėl aš dabar turiu mokėti už tai, kad vienas nesiskiepija, susirgo, gula ligoninę ir dabar jį reikia gydyti? Nes jei jis būtų pasiskiepijęs, didelė tikimybė, nesakau, kad 100 proc., bet didelė tikimybė, kad jis būtų negulėjęs intensyvios terapijos palatoje. (…) Iš dyko buvimo, kaip mano močiutė sakydavo, susigalvoja sau, o po to naudojasi visuomenės lėšomis“, – rėžė R. Dargis.

Buvęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas patikino, kad ir už privalomus testus darbuotojams neturėtų mokėti nei valstybė, nei darbdavys, o pats skiepytis nesutinkantis asmuo.

„Tie žmonės tampa nešiotojai, apkrauna sveikatos sistemą, tai toje vietoje, manau, reikėtų ieškoti ne darbdavių atsakomybės, o vis tik tų pačių žmonių atsakomybės“, – įžvelgė R. Dargis.

Jis vertina, kad valstybėje situacija yra labai sudėtinga ir įtempta, dėl to apleistos fundamentalios problemos, kurias turėtume spręsti – švietimo ir mokesčių sistemos pertvarkos.

„Struktūrinės reformos būtinos šiai valstybei, tai mus užgulė tokie nenumatyti dalykai, kaip koronavirusas ir kova su juo, taip pat dar neteisėtų migrantų problema. Šiandien galimybės arba laisvės veikti tik fundamentiniais valstybės klausimais Vyriausybė neturi, ji turi reaguoti labai stipriai į tai, kas vyksta. Tuo labiau, kad visuomenė yra susikiršinusi dėl tų klausimų“, – pastebėjo verslininkas.

Jis laidoje kalba, kad Vyriausybei tokios situacijos nepavydėtų. R. Dargis pripažino, kad skuba lemia daug prastų sprendimų, kadangi geriems sprendimams reikia ir laiko, ir platesnio situacijos suvokimo, ir išminties.

„Visada skuboti sprendimai, kai negali visko įvertinti, nėra geri, nei versle, nei valstybės valdyme. Ką mes šiandien stebime – didelį pačios premjerės įsitraukimą klausimų sprendimui. Turiu omenyje, einamųjų klausimų sprendimui, kalbant apie koronavirusą, migracijos klausimus. Ir man atrodo, toje vietoje reikėtų pačių ministrų didesnio įsitraukimo – ne kalbėti, bet organizuoti, ir palikti premjerei truputėlį laiko vėl spręsti esmines struktūrines problemas“, – pabrėžė R. Dargis

Jis įspėjo, kad kadencijos laikas tiksi, tuo metu struktūrinės švietimo, mokesčių problemos nesprendžiamos. Kritikos jis pažėrė ir neatsakingiems politikams, ieškantiems politinių dividendų esant sudėtingai situacijai.

„Kada valstybėje yra problemos, reikėtų susitarti, kad čia yra valstybės išgyvenimo klausimas, Mūsų žmonės miršta kiekvieną dieną, kyla jų gydymo klausimai – čia politinių dividendų nebereikėtų ieškoti, kaip daro kai kurie politikai, bandydami pasirodyti šitoje vietoje. Ir čia jau reikėtų sutelktai veikti. Reikia suprasti, kokia Vyriausybė bepasikeistų, kokią koaliciją besudarytume, jei staiga kažkas keistųsi, liktų tos pačios problemos, tie patys klausimai ir sprendimų vis tiek reikėtų tų pačių, nepopuliarių dalykų, norime nenorime“, – kalbėjo R. Dargis.

Anot jo, politinės išminties trūksta tarp ne koalicijoje esančių partijų.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 19.15 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės