Artėjant šventiniam sezonui, taip pat prekybai atsigaunat po pandemijos, vitrinose pasirodė skelbimai apie nuolaidas ir išpardavimus. Daugiau nei pusė lietuvių, kaip rodo tyrimai, ypač po 2009 m. finansinės krizės, ėmė ieškoti prekių pigiau. O pirmieji šalyje „juodieji penktadieniai“ tapo lyg iš filmų trauktomis scenomis – su miniomis žmonių. Visgi, ne visada nuolaidos būna sąžiningos, tad verta žinoti kelias gudrybes, kurios padės apsipirkti protingai ir išleisti mažiau pinigų.

Šventiniai sezonai

Šventiniai sezonai – Kalėdų, Velykų laikotarpiai pasižymi nuolaidų gausa. Keičiantis sezonams, dalis prekių išties parduodama pigiau, tačiau ne visada.

Kaip rašoma pranešime, jei ketinate įsigyti didesnės vertės prekių – buitinės technikos ar kelis šimtus eurų kainuojančius rūbus, verta skirti šiek tiek laiko analizei. Internete nesunkiai galima palyginti daiktų kainas, tad atėjus metui pirkti – jau būsite pasiruošę sumedžioti geriausią nuolaidą. Paprastai šventiniu laikotarpiu galite tikėtis 30-50 proc. nuolaidos.

Kainos lipdukas

Visų prekių kaina, jei tai nėra itin prabangi parduotuvė, dažniausiai būna pažymėta ant parduodamų daiktų. Išsirinkus patinkančias prekes verta atkreipti dėmesį į kainos lipduką. Neretai šių lipdukų būna keletas sluoksnių ir juos galima lengvai atskirti.

Ko reikėtų tikėtis – atsargiai pašalinus viršutinį lipduką pamatyti didesnę kainą. Jei randate kainą, kuri mažesnė, labai tikėtina, kad pardavėjas bando gudrauti ir nuolaida nėra tikra.

Prekybos miesteliai


Vietos, kuriose taikomos nuolaidos, taip pat labai svarbu. Mažai tikėtina, kad dideli tinkliniai parduotuvių centrai bandys gudrauti netikromis nuolaidomis. Taip pat verta apsilankyti outlet tipo parduotuvėse, kur žinomų prekės ženklų produkcija yra parduodama su nuolaida. Taip elgiamasi, nes dalis praėjusios sezono neparduotų prekių nesunaikinama, o parduodama už mažesnę kainą.

Už melagingas nuolaidas – bauda

Bandymus gudrauti nuolaidomis 2019 m. Europoje apribojo direktyva – ji perkelta ir į Lietuvos teisę. Įstatymai numato, kad skelbiant nuolaidą, pirkėjui turi būti pateikta informacija apie mažiausią buvusią prekės kainą per 30 dienų.

Išimtys gali būti taikomos tik greitai gendančioms prekėms. Už tokio reikalavimo nesilaikymą pardavėjui Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gali skirti nuo 500 iki 5 tūkst. eurų baudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)