Prekybos centrų plėtra Europoje pastarąjį dešimtmetį lėtėjo, tačiau Baltijos šalys patiria aukso amžių – Taline ir Rygoje vienas po kito duris atvėrė dideli prekybos centrai, netrukus didžiausias outlet bus atidarytas Vilniuje. Skaičiuojama, kad per dvejus pastaruosius metus Baltijos šalių sostinių prekybos centrų siūlomas plotas išaugo beveik penktadaliu ir siekia apie 2 mln. kvadratinių metrų. Pastebima ir kita tendencija – pelningai veikiantys didieji prekybos centrai perleidžiami investuotojams – fondams.

Pirmauja Jungtinė Karalystė

27-is kartus daugiau. Tiek prekybos centrų turėtų išdygti Lietuvoje, jei norėtume lyderiauti Europoje pagal nuomojamą prekybos plotą. Tačiau jei vertintume prekybos plotą tenkantį vienam gyventojui – Baltijos šalys jau netrukus bus prie lyderių. Palyginimui – Lenkijoje vienam pirkėjui tenka 0,3 kv. m prekybos ploto, Jungtinėje Karalystėje – 0,4 kv. m . Vienam lietuviai šiuo metu tenka apie 0,37 kv. m prekybos centro.

„Prekybos centrų tankumą lemia ne tik gyventojų perkamoji galia, bet ir rinkos dydis bei geografinės ypatybės. Lietuva turi ne vieną didelį miestą, tad ir prekybos centrai išsidėstę tolygiai, ko nelabai galima pasakyti apie Latviją ir Estiją“, – sako „Ogmios centro“ rinkodaros vadovas Edgaras Valickas.

Todėl, pasak pašnekovo, prekybos centrų Vilniuje dar trūksta, nors bendras šalies vidurkis jau siekia ES vidurkį.

„Vilniuje, žiūrint į ES vidurkį, prekybos centrų dar trūksta. Prekybos centrų dar bus statoma, bet ne centrinėse miesto dalyse – tokia bus tendencija“, – sako „Ogmios centro“ rinkodaros vadovas Edgaras Valickas.

Jis patikslina, kad rinkoje žinoma apie penkis planuojamus didelius prekybos centrus Vilniuje, vienas jų duris atvers jau spalio pabaigoje. Kaip informuojama pranešimu, sostinėje šalia Vakarinio aplinkkelio spalio 22 d. duris atvers „Vilnius Outlet“, kurio plotas nei 73 tūkst. kv. m. Tai bus didžiausias outlet centras Šiaurės Europoje, kuriame įsikurs 150 parduotuvių, 30 restoranų ir kavinių, šešių salių kino teatras, sporto klubas. Centro teritorijoje bus įrengta žaliųjų zonų, vaikų žaidimų aikštelių, fontanų ir terasų.

Pastarasis panašaus dydžio prekybos centras Vilniuje atidarytas prieš penkerius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)