Laidoje „Delfi tema“ kalbėjęs M. Sologubas sakė, kad Alytuje įsikūrusioje gamykloje šiuo metu dirba per 500 darbuotojų.

„Žmonių daug, darbo ieškančių yra, norinčių dirbti mažiau. Darbo vietos neatitinka to, kokių yra žmonių. Manau, būtų galima tai išspręsti, jei ministerijos bendradarbiautų.

Snaigė“ turi iššūkių randant atskirų specialybių darbuotojų, ypač aukštesnės kvalifikacijos, bet kažkaip tvarkomės“, – sakė jis.

Savo ruožtu A. Jonuška papasakojo apie rūmų atliktą apklausą.

„Atlikome Šiaulių ir Telšių regionų darbdavių apklausą, kuri parodė, kad net vadovaujančių darbuotojų kasmet reikėtų įdarbinti po 140. Jau šiandien trūksta beveik 500 darbuotojų vadovaujančiose pozicijose – pardavimų, rinkodaros, gamybos.

Beje, gamybos vadovų Lietuvoje niekur ir nerengiama. Patys rengiame įmonių gamybos vadovus, tam reikia specialių kompetencijų ir žinių. Šiandien mokosi maždaug 30 įmonių atstovų.

Iki 2023 metų reikėtų 1,5 tūkst. specialistų. Taip, tai ne visų įmonių apklausa, bet tendencijas parodė. Reikia medienos apdirbimo, chemijos, mechanikos, telekomunikacijų, robotikos, informacinių technologijų ir ryšių specialistų.

Deja, neveikia specialistų paruošimo sistema. Jaunimo kvietimas rinktis inžinerines ar STEAM (gamtos mokslų, technologijų, matematikos) specialybes neveikia. Verslas yra pasiruošęs kartu su visomis institucijomis, mokymo įstaigomis, eiti kartu į mokyklas, kalbėtis ir motyvuoti rinktis, taip, sunkias, sudėtingai įveikiamas, bet reikalingas inžinerines profesijas“, – dėstė jis.

Mindaugas Sologubas

Kainų augimas

M. Sologubas sakė, kad „Snaigėje“ energijos sąnaudų eilutė nėra labai didelė, siekia iki 10 proc.

„Tačiau panašu, kad kitąmet jis bus ženkliai didesnė. Verslas irgi dar nepilnai pajuto, nes šildymo sezonas tik prasideda, o dėl energetinių kaštų irgi būna ilgalaikės sutartys. Žinoma, jos baigiasi ir tada pradeda jaustis.

Į kitus metus žiūrime ir matome, kad visos tos sąnaudos atguls į produkto kainą. Atitinkamai gyventojams tai atsilieps taip pat, kaip ir mums. Įmonėje yra du dalykai: už kiek gali parduoti ir kiek kainuoja jį pagaminti.

Kitas sprendimas gali būti kažką modernizuoti, nors jau turime biokuro katilinę, kuri šiek tiek amortizuoja energijos kaštus. Tačiau tai nėra greitas procesas, kad galėtum kažką struktūriškai pakeisti per kelis mėnesius

Šiuo atveju natūraliai pirmas efektas bus, ne tik mūsų, bet visų gamintojų, daugiau mažiau perkėlimas ant vartotojų. Aišku, situacijai tęsiantis, bus ieškoma tvaresnių, ilgesnių sprendimų“, – svarstė jis.

A. Jonuška pastebėjo, kad brangsta ne tik energetika, bet ir komponentų iš Azijos transportavimas.

„Įmonės dabar skatinamos sudaryti ilgalaikes sutartis. Jei vieną dieną neapsisprendei, tai kitą – jau už kilovatvalandę smarkus pabrangimas. Deja, gali būti taip, kad tas produktų brangimas atsigręš atgal. Tuomet reikės galvoti, kaip persiorientuoti įmonėms“, – kalbėjo jis.

Augimu abejoja

M. Sologubas dar pastebėjo, kad šiuo metu fiksuojamas ekonomikos augimas gali būti labiau vizualus, o ne realus.

„Pamatysime, kaip bus, kai tikroji infliacijos spiralė pradės suktis. Pinigų yra įleista per energiją, kitus komponentus. Po metu kitų pamatysime, kiek realaus augimo išliko.

Dabar yra pandeminiai ir popandeminiai šuoliai atskirose industrijose, o ne stabilus augimas. Tą patį rodo mūsų eksporto rinkos, kad tai šuolinis augimas. Vienu periodu reikia vienų prekių, kitu periodu – kitų. Būčiau šiek tiek skeptiškas dėl stabilumo, nuoseklaus augimo“, – sakė jis.

Dėl to „Snaigės“ vadovas įspėjo, kad staigus minimaliosios mėnesinės algos didinimas eksportuojančioms įmonėms gali sukelti problemų.

„Atlyginimų lygis „Snaigėje“ nėra išsiskiriantis savo aukštumu. Žmonės uždirba pagal tai, kiek įmonė gamina. Būna ir minimalių atlyginimų, bet mažiau turbūt nėra. Reikia nepamiršti, kad atlyginimas yra tik viena dedamoji.

Mums, kaip produkciją eksportuojančiai įmonei, nesvarbu, koks yra atlyginimų lygis, mes žiūrime į pasaulinį kontekstą, konkuruojame ten. Pakėlus MMA per greitai ar per daug, dauguma įmonių susidurs su konkurencinėmis problemomis. Išeis kitas efektas į biudžetą“, – sakė jis.

Apie tai, kad MMA didinimas nuo 642 eurų šiemet iki 730 eurų kitąmet turės padarinių sakė ir A. Jonuška.

„MMA padidinimas darbdaviams bus papildomos išlaidos, prie kurių prisidės ir kiti kaštų augimai. Manėme, kad reikėtų luktelėti, sulaukti daugiau informacijos“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)