Trumpesnė darbo savaitė būtų taikoma vienam iš tėvų, įtėvių arba globėjų.

„Tai būtų būdas toms moterims, kurios prižiūri vaikus, suderinti ir grįžimą į darbą, ir tam tikrus labai objektyvius (...) įsipareigojimus, kurių, auginant mažą vaiką, yra“, – antradienį komentavo premjerė.

Darbo kodekso pataisą Seimui svarstyti teikia parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir kiti liberalų frakcijos nariai.

I. Šimonytė mano, kad Trišalėje taryboje dėl to kils diskusijų.

„Kaip į tai pažiūrės darbdaviai, teks diskutuoti, nes nesinorėtų, kad tai būtų kažkokia nuostata, kuri diskriminuos vaikus auginančius tėvus darbo rinkoje ir dėl tos vienos dienos per savaitę svarstytų, ar tokį žmogų verta samdyti“, – aiškino premjerė.

V. Čmilytė-Nielsen abejoja, kad galima įžvelgti diskriminaciją, nes keturių dienų darbo savaite galėtų pasinaudoti tik viešojo sektoriaus darbuotojai, tokia tvarka nebūtų taikoma privačiame sektoriuje.

„Kalbos apie diskriminaciją negali būti. Jokios sąlygos privačiame sektoriuje dirbantiems žmonėms nėra bloginamos“, – kalbėjo pataisų iniciatorė.

„Tai gera priemonė, kuri galėtų tapti alternatyva lanksčiai derinti vaikų priežiūrą iki trejų metų ir darbą viešajame sektoriuje“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, įvedus tokį reguliavimą ir privačiam sektoriui, tai galėtų tapti papildoma našta.

„Reikėtų eiti pažingsniui“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Tuo tarpu Seimo teisininkai Seimo vadovės pataisas kritikuoja, nes keturių dienų darbo savaitė būtų leidžiama tik valstybės ar savivaldybių įmonių darbuotojams, bet ta išimtimi nepasinaudotų ir valstybės tarnautojai, pareigūnai, teisėjai, prokurorai bei privatus verslas.

„Svarstytina, ar siūlomas teisinis reguliavimas nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtintų teisinės valstybės, darnios pilietinės visuomenės principų ir asmenų lygiateisiškumo principo“, – sakoma Teisės departamento išvadoje.

Tačiau Teisės ir teisėtvarkos komitetas pateikė išvadą, kad pataisos Konstitucijai neprieštarauja ir gali būti Seime pradėtos svarstyti.

„Valstybės tarnautojams ir kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams turi būti garantuotos ne mažesnės socialinės ir ekonominės teisės bei garantijos, negu kitiems darbuotojams. Bet tai nereiškia, kad jiems negali būti suteiktos didesnės apimties teisės ir garantijos siekiant valstybės tarnybą ar plačiąja prasme – viešąjį sektorių, padaryti patrauklesniu, užtikrinti jo stabilumą ir tinkamą funkcijų įgyvendinimą“, – nurodoma komiteto išvadoje.

Seimo pirmininkės inicijuojamos Darbo kodekso pataisos Seimui bus pristatytos antradienį po pietų.

Dabar, kol vaikui sukaks treji metai, jį prižiūrinčiam vienam iš tėvų darbdavys darbo vietą turi išsaugoti, ji negali būti panaikinama.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)