„Problema šitoje darbo grupėje ir buvo iš tiesų, kad buvo susitikimai, bet nebuvo diskusijų po. Išsakoma vienos pusės nuomonė, kitos pusės, trečios, ir kas atguls galutiniuose dokumentuose, manau, kad darbo grupės nariai sunkiai gali pasakyti, kas bus projektuose. Čia didžiausia kritika, kad darbas buvo organizuotas chaotiškai. Pavyzdžiui, paskutinio posėdžio metu, tai kas bus per posėdį pristatoma buvo siųsta apie 17 val., kai posėdis yra 10 val. ryte. Su medžiaga susipažinti yra beveik neįmanoma, o laiko tam skirta – labai mažai. Manau, kad tos diskusijos persikels į konstruktyvesnį lygį tada, kai matysime pačius projektus, bet problema bus tame, kad tų projektų svarstymui bus skirtos visos riebios trys savaitės“, – laidoje „Piniginiai reikalai“ sakė Verslo konfederacijos viceprezidentas, finansų analitikas Marius Dubnikovas.

Marius Dubnikovas

Profesinių paslaugų bendrovės „EY“ mokesčių praktikos partneris Kęstutis Lisauskas kritikos turėjo ir dėl to, kad dalis sprendimų ir vėl įsigalios anksčiau nei 6 mėnesių laikotarpyje, verslui pasiruošti pokyčiams dėl to tampa itin sunku.

„Mane truputėlį neramina visos kitos temos, visi kiti klausimai dėl lengvatų naikinimo, jie taip gražiai pateikti ir sakoma, kad įsigalios anksčiausiai 2023 metais, tuo tarpu neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) klausimas kažkodėl, panašu, kad eilinį kartą su šių metų biudžetu.

NPD keitimas kaip ir bet koks mokesčių keitimas daromas ne greičiau kaip prieš šešis mėnesius iki įsigaliojimo, tas pamirštama. Gyventojams, už kuriuos NPD skaičiuojama, tas sunkumų nesukels, bet darbdaviams reikės per labai trumpą laiką pritaikyti. Ir dar kas svarbu, pamirštama mokesčių administratorius, kuriam ir reikės per labai trumpą laiką pakeisti sistemas, suruošti konsultuoti ir pan. Tikrai netinkamas mokesčio administravimo pavyzdys“, – nurodė K. Lisauskas.

Kęstutis Lisauskas

Ekspertai atviri, kad metai laiko skirti susitikimams – prarasti.

„Iki šiol buvau pripratęs prie kitokių darbo grupių, kur susirinkdavo dešimt specialistų, o ne penkiasdešimt lobistų. Manau, kad galima organizuoti darbą paprasčiau, labiausiai gaila, kad mes iš esmės praradome metus“, – teigė K. Lisauskas.

„Diskusijos yra naudinga, bet šiuo atveju pritariu Kęstučiui, kad tai prarasti metai. Niekaip kitaip to nepavadinčiau, kas buvo. Prarasti metai, imituojant darbo veiklą. Tikrai kiekvienas specialistas žinom, kaip organizuojama diskusija ir kaip ne tik diskusija, bet ypatingai reikalinga po diskusijos sekantys susitikimai, kur yra klausimai šlifuojami, nusprendžiama ir vėliausiai sutariama, kad bus kažkaip tai.

Dabar nemanau, kad kas nors darbo grupėje, apart Finansų ministerijos įsivaizduoja, kokį stebuklą pamatysime spalio viduryje ir kokie dokumentai bus paviešinti. Niekas negali to pasakyti ir tai ganėtinai keistas rezultatas po metų darbo“, – pridūrė M. Dubnikovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)