Be elektros – net namų ūkiai

Kaip buvo skelbiama užsienio spaudoje, elektros tiekimo sutrikimai Kinijai nėra neįprastas dalykas, tačiau šiemet situacija kiek skiriasi nuo praėjusių metų.

Teigiama, kad šalyje, kuri suvartoja daugiausia anglies pasaulyje, jau kuris laikas susiduriama su jos trūkumu, o kadangi Kinija didžiąją dalį savo elektros energijos gamina būtent degindama anglis, susidaręs žaliavos trūkumas lemia ir elektros energijos sutrikimus.

Kaip buvo nurodoma užsienio spaudoje, Kinijos šalies pramonės centrai gauna paliepimus apriboti savo energijos vartojimą siekiant sumažinti energijos poreikį, tarkime, per savaitę dirbti nebe 6, o 4 dienas, o po pandemijos pasauliui pradėjus atsiverti, Kinijos prekių paklausa sparčiai auga.

„Los Angeles Times“ skelbė, kad elektros tiekimas nutraukiamas ir kai kuriuose namų ūkiuose, o žmonės dažnai lieka be elektros energijos tiesiog gatvėje ar greitkelyje, atjungus šviesoforus.

Buvo skelbiama, kad rugsėjo 24 dieną dvidešimt trys žmonės Liaojango mieste buvo hospitalizuoti dėl apsinuodijimo dujomis po to, kai plieno liejimo bendrovė nutraukė elektros tiekimą.

Kinija

Aiškinama, kad didžiausia įtaka, ko gero, dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų šalyje galimai bus padaryta Kinijos tekstilės ir plastiko sektoriams.

Užsienio portalai skelbia, kad Kinijoje pagamintų tekstilės gaminių ir drabužių kainos artimiausiomis savaitėmis gali didėti net apie 30–40 proc.

„Remiantis naujomis Vyriausybės taisyklėmis, Kinijos gamyklos negali dirbti daugiau kaip 3 dienas per savaitę. Kai kurias iš jų leidžiama atidaryti tik 1 ar 2 dienas per savaitę, nes likusias dienas bus nutrauktas elektros energijos tiekimas.

Dėl to tikimasi, kad per ateinančias savaites kainos pakils 30–40 procentų“, – portalui „Fibre2Fashion“ sakė vienas su Kinijos tekstilės gamyklomis susijęs asmuo.

Kinija

Lietuvos verslas sulaukė įspėjamųjų laiškų

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, paklaustas, ar mūsų šalies verslas patiria nesklandumų, susijusių su Kinijos energetine krize, tikino, kad prieš kurį laiką apie 20 Lietuvos įmonių, kurios importuoja tam tikrą produkciją iš Kinijos, sulaukė laiškų su įspėjimais.

„Energetinės krizės problemą mes išgirdome jau prieš keletą savaičių, kai iš tam tikrų tiekėjų mūsų įmonės gavo įspėjimų dėl tiekimo trikdžių, šiuo atveju kalbame apie stiklą ir kai kuriuos su juo susijusius gaminius.

Buvo deklaruojama, kad gamintojai turi energijos sutrikimų ir dėl to jiems nepavyks įgyvendinti sutartyse numatytų įsipareigojimų. Mes iš pradžių pamanėme, kad tai susiję su „gerais“ mūsų santykiais su Kinija ir taip bandoma atsiriboti nuo mūsų, bet paskui pamatėme, kad tos problemos egzistuoja“, – „Delfi“ pasakojo konfederacijos vadovas.

Vidmantas Janulevičius

Visgi jis pastebėjo, kad tokioms šalims, pavyzdžiui, kaip Vokietija, Kinija savo įsipareigojimus ir toliau vykdo.

„Galbūt kažkoks rūšiavimas yra, bet tam neturiu didelių argumentų; kiek kalbėjome su kolega iš Vokietijos, tai jiems tiekimas nestabdomas ir jie tokių pranešimų negavo.

Manau, kad Lietuvos įmonės bandys gauti prekes per trečiąsias šalis“, – sakė V. Janulevičius.

Jis teigė, kad vėlavimai, susiję su tiekimu ir Kinijos energetine krize, vyksta jau dvi tris savaites, ir sakė manantis, kad tai galimai tęsis visą žiemą.

„Nėra abejonių, kad greitai tai neišsispręs, nes prireikus jie elektra bei šiluma, matyt, bandys aprūpinti privačius namų ūkius“, – sakė jis.

V. Janulevičius teigė, jog tikėtina, kad Lietuvai artimiausiu metu trūks tam tikrų komponentų.

„Europai reikėtų bandyti tvarkytis patiems bei kuo daugiau būtiniausių vertikalių grandinių sukurti pačioje Europoje, ir tai, aišku, yra galimybė Lietuvai bei kitoms ES šalims, nes jos galėtų užimti Kinijos nišą“, – sakė jis.

Kad Lietuvos įmonės susiduria su sunkumais, kalbėjo ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Rimas Varkulevičius.

Rimas Varkulevičius

„Lietuvos įmonėms Kinija davė atsakymus, kad negali pateikti užsakymų, nes šiuo metu susiduria su energetinių išteklių ribojimais.

Vienais atvejais, kad užsakymai negali būti pateikti laiku, kitais – kad negali būti pateikti išvis.

O jei užsakymai buvo daryti per trečiąsias šalis, paaiškinimai tokie pat – pirminis tiekėjas dėl energetinės krizės negali laiku pristatyti komponentų“, – patvirtino jis.

Kaip informavo Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacija (LATIA), jai priklausančios bendrovės teigė, kad taip pat jau susidūrė su logistinėmis problemomis iš Kinijos.

„Terminai ilginami, kurjerinės tarnybos vėluoja pristatyti užsakymus. Esant žaliavų trūkumui, joms sparčiai brangstant, gamybininkams užsakymus įvykdyti tampa sudėtinga, kartais net tenka jų atsisakyti“, – buvo teigiama atsakymuose.

Turi gerų ir blogų žinių

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas, kalbėdamas apie Kinijoje esančias problemas dėl elektros energijos, sakė turintis tiek gerų, tiek blogų naujienų.

Aleksandras Izgorodinas

„Bloga naujiena yra ta, kad trumpuoju laikotarpiu energetinė Kinijos krizė paveiks Lietuvą.

Iš Kinijos mes importuojame įvairių komponentų bei prekių, ir problema ta, kad Kinijoje paveiktos tos provincijos, kurios generuoja apie trečdalį Kinijos BVP, o joje trūksta elektros ir dujų.

Tai reiškia, kad kai kurių komponentų tiekimas gali smarkiai vėluoti į Lietuvą tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai, prekes įsigyjant per tarpininkus kitose ES šalyse“, – kalbėjo jis.

Tačiau gera naujiena, anot jo, kad Kinijoje elektros energijos sutrikimus lėmė ir tai, jog pati šalis pradėjo taikyti griežtesnius ekologijos standartus.

„Dėl to jų elektrinės mažino anglies naudojimą elektros gamybos srityje ir taip atsirado elektros trūkumas.

Manau, tikėtina, kad Kinija laikinai sušvelnins ekologijos standartus, galbūt leis elektros tiekėjams naudoti mažiau ekologiško kuro elektrai generuoti, nes dabar ir taip yra didelė tikimybė, kad Kinijos ekonomika sustos. Ten lėtėja tiek vartojimas, tiek gamyba, todėl iki metų pabaigos gali būti visokiausių problemų su tiekimu“, – teigė ekonomistas.

Pasak jo, Kinijos energetikos krizė žmones paveiks ir per augančias kainas.

„Įmonės pradės kovoti dėl laisvos pasiūlos, pradės kelti kainas, ir tos kainos nusės ant vartotojų pečių.

Nenustebčiau, jei lapkritį priartėsime prie tokios metinės infliacijos, kuri bus 7,5 proc., o gal ir 8 proc.“, – įspėjo A. Izgorodinas.

Naujausiais duomenimis, siekdama suvaldyti energetikos krizę, Kinija anglių kasykloms davė leidimą padidinti anglies gavybą ir dirbti visu pajėgumu, – tai turėtų padėti išspręsti arba sušvelninti dėl anglies trūkumo atsiradusius elektros energijos sutrikimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (459)