„PPO prognozuoja, kad 2021 metais pasaulinė prekyba prekėmis išaugs 10,8 proc., palyginti su kovo mėnesį skelbta 8 proc. prognoze, o 2022 metais augimas sieks 4,7 proc.“, palyginti su ankstesne 4 proc. prognoze, pranešė organizacija.

Stiprų metinį prekybos prekėmis augimo 2021 metais rodiklį iš esmės lemia žema 2020 metų lyginamoji bazė.

Prognozuojama, kad augimo tempas sulėtės, kai prekyba prekėmis grįš prie tokios ilgalaikės tendencijos, kokia buvo prieš prasidedant COVID-19 sukeltai krizei.

Tiekimo problemos, tokios kaip puslaidininkių trūkumas ir uostų užimtumas, gali didinti įtampą tiekimo grandinėse, tačiau mažai tikėtina, kad jos turės reikšmingą poveikį pasauliniams rodikliams, teigė PPO ekspertai.

Pasak jų, didžiausią neigiamą riziką kelia pati pandemija.

„Prekyba buvo esminė priemonė kovojant su pandemija, ir šis stiprus augimas pabrėžia, kokia svarbi bus prekyba pasaulio ekonomikos atsigavimui“, – teigė PPO vadovė Ngozi Okonjo-Iweala (Ngozi Okondžo-Iveala).

„Tačiau netolygi prieiga prie vakcinų didina ekonominius skirtumus tarp regionų. Kuo ilgiau išliks nelygybė prieigos prie vakcinų srityje, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras dar pavojingesnių koronaviruso atmainų, galinčių sustabdyti iki šiol padarytą sveikatos ir ekonomikos pažangą“, – pridūrė ji.

Nors regionai, turintys prieigą prie pakankamo kiekio vakcinų nuo COVID-19 ir pakankamai fiskalinės erdvės, stipriai atsigavo, visgi skurdesni regionai, kuriuose yra daugiausia nevakcinuotų gyventojų, atsilieka, pridūrė N. Okonjo-Iweala.

Dvyliktoji PPO ministrų konferencija įvyks Ženevoje lapkričio 30–gruodžio 3 dienomis.

Pasak N. Okonjo-Iwealos, vienas pagrindinių jos tikslų yra pasiekti pažangą užsitęsusiose prekybos derybose dėl subsidijų žuvininkystės sektoriui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją