Inauguraciniame ES ir JAV prekybos ir technologijų tarybos susitikime buvo sudarytas ilgas darbų sąrašas, tačiau bene svarbiausias siekis buvo simbolinis gerų santykių, pablogėjusių valdant buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui, atkūrimas.

„Tai tiesiog nuostabi bendradarbiavimo dvasia bei JAV ir Europos Sąjungos itin glaudaus bendradarbiavimo noras“, – žurnalistams kalbėjo JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Aukšto lygio susitikime taip pat atkreiptas dėmesys į priverstinio darbo, dirbtinio intelekto, skaitmeninių duomenų privatumo ir žmogaus teisių aktyvistų apsaugos internete klausimus, taip pat į užsienio investicijų pagrindiniuose sektoriuose stebėjimo svarbą bei būtinybę kontroliuoti didesnės rizikos produktų eksportą.

Šiuo metu pramonės šakos visame pasaulyje susiduria su didžiuliu puslaidininkių trūkumu, kuris daro reikšmingą poveikį gamybai, įskaitant automobilių gamybą, ir skatina kainų augimą.

Mintis sukurti ES ir JAV prekybos ir technologijų tarybą suformuluota 2021 metų birželio 15 dieną vykusiame ES ir JAV aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame JAV prezidentas Joe Bidenas mėgino pataisyti santykius, nukentėjusiems dėl agresyvių jo pirmtako D. Trumpo veiksmų, kurių pastarasis ėmėsi prieš prekybos konkurentus ir sąjungininkus, taip pat dėl vėlesnių žingsnių, supykdžiusių Briuselį.

Didžiausias kliuvinys abiejų pusių santykiuose yra D. Trumpo valdymo metu įvesti muitai plieno ir aliuminio importui iš Europos, kuriuos J. Bideno administracija jau sustabdė, bet neatšaukė.

Šis ginčas kiek temdė pirmąjį Tarybos susitikimą, tačiau nebuvo įtrauktas į darbotvarkę, nors pareigūnai neseniai pranešė artėjantys prie sprendimo.

Susitikimo dalyviai susitiko didžiulėje Antrojo pasaulinio karo laikų šaudmenų gamykloje, vėliau – ir plieno gamykloje Pitsburge, kuri buvo paversta pažangiu tyrimų robotikos srityje centru.

Puslaidininkių tiekimas

Derybose Junginėms Valstijoms atstovavo A. Blinkenas, prekybos atstovė Katherine Tai ir prekybos sekretorė Gina Raimondo, o Europos Sąjungai – vykdomieji Europos Komisijos pirmininko pavaduotojai Margrethe Vestager ir Valdis Dombrovskis.

Susitikimo dalyviai nepaskelbė konkrečių veiksmų, tačiau nustatė pagrindines sritis dešimčiai darbo grupių, į kurias daugiausia dėmesio bus skiriama rengiantis kitam susitikimui, kuris, tikėtina, įvyks kitą pavasarį Europoje, teigė šaltinis iš ES.

„Mes kartu atstovaujame šioms didžiausioms ekonomikoms, – po susitikimo kalbėjo A. Blinkenas. – Kai dirbame išvien, turime unikalias galimybes kurti normas, standartus ir taisykles, reglamentuojančias technologijų naudojimą.“

Siekdami spręsti visuotinio ir itin reikšmingo kompiuterinių lustų trūkumo problemą, derybų dalyviai galutiniame komunikate pažadėjo bendradarbiauti siekiant atkurti „pasaulinių puslaidininkių tiekimo grandinių pusiausvyrą ir stiprinti atitinkamą tiekimo ir gamybos, įskaitant pažangiausių mikroschemų gamybą, saugumą“.

Nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios pasaulyje stebimas visų rūšių elektroninių prietaisų paklausos augimas, nes didesnis skaičius žmonių dirba iš namų, mokosi ir pramogauja namuose.

Puslaidininkių gamintojai dėl COVID-19 protrūkių buvo retkarčiais priversti laikinai stabdyti gamybą, todėl jie nespėja tenkinti pasaulinės paklausos, o tai daro neigiamą įtaką įvairioms pramonės šakoms, įskaitant automobilių gamybą.

G. Raimondo pažymėjo, kad lustų trūkumas yra ir ekonominė, ir nacionalinio saugumo problema, ir paragino investuoti į vidaus gamybą Europos Sąjungoje ir JAV.

Kinijos dominavimo stabdymas

Didelės apimties komunikate Kinijos pavadinimas tiesiogiai nėra paminėtas, tačiau antrai pagal dydį pasaulio ekonomikai skirta daug dėmesio, ypač dažnai minint susirūpinimą, kurį kelia „ne rinkos ekonomikos“.

Be puslaidininkių problemos, šalys siekia susitarti, kaip jos turėtų bendradarbiauti, kad galėtų atremti tai, kas, jų manymu, yra nesąžininga Kinijos prekybos praktika.

J. Bideno administracija laikosi griežtos D. Trumpo pozicijos Pekino atžvilgiu, toliau taikydama baudžiamuosius muitus Kinijos prekėms, tuo tarpu Europos Sąjunga laikosi mažiau konfrontacinės pozicijos.

Abiejų pusių pareigūnai pažadėjo bendradarbiauti ir per Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reformas.

„Mes kartu ir toliau ginsime savo įmones, vartotojus ir darbuotojus nuo nesąžiningos prekybos praktikos, ypač tos, kurią sukuria ne rinkos ekonomikos ir kuri kenkia pasaulio prekybos sistemai“, – sakoma pareiškime.

Visgi komunikate taip pat pabrėžiama, kad privalu stebėti investicijas į didesnės rizikos sritis bei kontroliuoti atitinkamų prekių eksportą, galintį pakenkti nacionaliniam saugumui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)