Seimo narys Kęstutis Mažeika sako girdintis apie planuojamus tris mokesčius viename: automobilio registracijos, metinį ir akcizų didinimą.

Jis taip pat mano, kad norint pakeisti lietuvių įpročius ir paskatinti juos persėsti į mažiau taršius automobilius, tokį pavyzdį pirmiausia turėtų rodyti politikai, viešos institucijos.

„Ministrą išsodinkite iš to dyzelinio autobusiuko, su kuriuo jis važinėja po rajonus. Išsodinkit Seimo narius, kad mes galėtume važinėti su elektromobiliais, prezidentą, premjerę, tada galėsime eiti prie žmonių“, – pabrėžia K. Mažeika.

Aplinkos viceministrė Gintarė Krušnienė laidoje „Iš esmės“ kalbėjo, kad tendencijos ir statistika rodo, kad esame automobilistų tauta ir turime neefektyvų parką. Anot jos, norint šias tendencijas apgręžti, reikia veikti ir per akcizą, ir per pasirinkimą.

„Vieno instrumento tikrai neužteks. Šioje vietoje, jei visa kaina būtų sukelta į akcizą, tai turėtų ne tik teigiamą pokytį, nes yra poveikis ir į kainas, kadangi kroviniai yra pervežami. Galų gale regionų žmonės turi daugiau keliauti iki viešųjų paslaugų, skirtingai nei didelio miesto gyventojas, kuris viską 5 kilometrų spinduliu gali susitvarkyti. Tai šioje vietoje veikti vien per akcizą sakyčiau būtų nesąžiningą“, – vertina G. Krušnienė.

Gintarė Krušnienė

Ji pažymi, kad visi sunkvežimiai suvartoja tik trečdalį Lietuvoje suvartojamo kuro. Du trečdaliai kuro suvartojama lengvųjų automobilių.

„Jei kalbame apie oro taršą, kietąsias daleles, turime pravažiuojančio Rytų Europos šalių taršaus transporto problemą, kuri iš esmės bus spręsta jau patvirtinto įstatymo nuo 2023 m., kai skirtingi sunkvežimiai, priklausomai nuo Euro standarto, mokės už kiekvieną kilometrą, važiuojant per Lietuvą. Jei tai senas taršus sunkvežimis, jis mokės kelis kartus daugiau nei Euro 6 standarto kur kas mažiau teršiantis“, – sako aplinkos viceministrė.

„Su lengvaisiais auto šiandien mes tokio efektyvaus galiojančio diferencijavimo visam parkui neturime, turime tik įsigijimo mokestį“, – priduria ji.

„Girdžiu daug kritikos ir maža laiko įtikinimui, bet labai svarbu pasverti ir neveikimo kaštus, nes tendencijos Lietuvoje – prastos. Efektyvumas mažėja labai lėtai, mes visus pinigus eksportuojame ir šalia dar gresia kelių šimtų milijonų sankcijos, jeigu neišpildysime kuro mažinimo arba šiltnamio efektą sukeliančių dujų tikslų“, – laidoje atkreipė dėmesį pašnekovė.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 19.15 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)