Lapkričio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios paaugo 0,99 JAV dolerio, arba 1,27 proc., iki 79,08 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šie sandoriai pabrango 0,84 JAV dolerio, arba 1,1 proc., iki 78,09 JAV dolerio už barelį.

O lapkričio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) paūgėjo 0,98 JAV dolerio, arba 1,32 proc., iki 74,96 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šių sandorių vertė padidėjo 0,68 JAV dolerio, arba 0,9 proc., iki 73,98 JAV dolerio už barelį.

Naftos rinka plečiasi jau penktą sesiją iš eilės, o kainų augimą palaiko neišnykstantis nerimas dėl pasiūlos, didėjant paklausai keliuose pasaulio regionuose, nes švelnėja su koronaviruso pandemija susiję apribojimai.

Per pastaruosius 12 mėnesių nafta pabrango daugiau nei 80 procentų.

Kylančios kainos „ir toliau palaiko nerimą dėl ribotos pasiūlos energijos rinkose, – teigė Nyderlandų banko ING analitikas Warrenas Pattersonas (Vorenas Patersonas), kurio žodžius pacitavo „Bloomberg“ – Panašu, kad artimiausiu metu paklausa augs greičiau, nei tikėtasi.“

Papildomas naftos kainų augimo veiksnys yra gamtinių dujų tiekimo trūkumas, ypač Europoje, o tai žiemą gali turėti įtakos visam energetikos kompleksui, rašo „Bloomberg“.

„Goldman Sachs Group“ analitikai skaičiuoja, kad dėl šios priežasties naftos kainos gali pakilti iki 90 JAV dolerių už barelį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)