Šiuo metu jeigu nustatoma, kad mokesčių mokėtojas, privalėjęs mokėti į biudžetą PVM, jo nesumokėjo, jam skiriama 10-50 procentų dydžio bauda, apskaičiuota nuo nesumokėto PVM sumos. Žinoma, taip pat reikia sumokėti ir PVM nepriemoką.

10 parlamentarų iš įvairių frakcijų siūlo nustatyti, kad mažiausia skiriama bauda siektų bent 50 procentų apskaičiuoto PVM, o bauda galėtų siekti ir 100 procentų PVM – mokesčio grobstymas pabrangtų dvigubai.

Šį įstatymo projektą paliko bei teikia ir valdančiųjų, ir opozicijoje esančių frakcijų atstovai.

„Lietuvoje pridėtinės vertės mokesčio atotrūkis yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Skaičiuojama, kad per metus dėl nesurinkto PVM, valstybės biudžetas netenka apie 1 milijardo eurų pajamų. Didžiąją dalį šio atotrūkio sudaro ne pridėtinės vertės mokesčio politikos priemonės (lengvatiniai PVM tarifai ir pan.), o mokestinių prievolių nevykdymas, vengimas jas vykdyti. Mokesčių vengimas, slėpimas, mokesčių sukčiavimas ir grobstymas yra pavojingi, didelę žalą valstybės finansams darantys pažeidimai. Todėl nepaprastai svarbu yra užtikrinti, kad tokie pažeidimai būtų nustatomi ir už juos būtų skiriama adekvati sankcija, kuri atgrasytų ne tik nuo tokio pobūdžio nusikaltimų ar pažeidimų, bet ir ketinimų tokią veiką daryti ateityje“, – argumentuoja autoriai.

Parlamentarai įžvelgia tendencijas, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai paskyrus didesnę nei 30 proc. dydžio baudą, teismai dažnai linkę baudas sumažinti iki minimalaus dydžio ir skiria 10 proc. dydžio baudą, o tokios baudos neatgraso nuo pažeidimų.

Šiuo metu identifikavus PVM mokėjimo tvarkos neatitikimus, mokesčių mokėtojui suteikiama galimybė patikslinti deklaracijas ir sumokėti trūkstamus mokesčius be baudų. Baudos yra skiriamos tik atlikus išsamų mokesčių mokėtojo patikrinimą ir nustačius, kad buvo padarytas mokesčio įstatymo pažeidimas.
Eurai

„Baudos už mokestinius pažeidimus paskirtis – ne tik nubausti pažeidėją, bet ir atgrasyti jį bei kitus asmenis nuo galimų pažeidimų ateityje. Itin svarbus yra baudos dydžio klausimas – bauda turi būti tokia, kad mokesčių mokėtojui rizika vengti mokėti mokesčius kainuotų kur kas brangiau nei tinkamas mokestinės prievolės vykdymas“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Lyginama, kad Suomijoje ir Norvegijoje už mokestinius pažeidimus piniginės baudos skiriamos ne mažiau kaip 30 proc., nesumokėtų mokesčių, Šveicarijoje – nuo 33 iki 300 proc., Ispanijoje – nuo 50 iki 150 proc. nesumokėtų mokesčių, Danijoje – nuo 50 iki 200 proc. nesumokėtų mokesčių. 2017 metais Lenkija ėmėsi itin griežtų priemonių kovojant su PVM sukčiavimu. Buvo papildytas Baudžiamasis kodeksas, kuriame buvo ženkliai padidintos sankcijos už suklastotų sąskaitų faktūrų išrašymą ir naudojimą (sukčiavimą dalyvaujant PVM „karuselėje“). Didžiausia bausmė už sukčiavimą yra 25 metai kalėjimo, kai padaroma žala valstybei viršija 10 milijonų zlotų.

Pataisą teikia 10 Seimo narių: Mykolas Majauskas, Edmundas Pupinis, Vytautas Bakas, Rasa Budbergytė, Zigmantas Balčytis, Simonas Gentvilas, Algirdas Butkevičius, Juozas Varžgalys, Antanas Čepononis, Laurynas Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)