„Būtinas greitas ir atsakingas politinis sprendimas, siekiant suvaldyti aukštas dujų ir energijos kainas, nes šiuo metu artėjama prie kritinės ribos, kurią peržengus pasekmės ilgam paveiks pramonės ir visos šalies ekonominės plėtros perspektyvas“, – pranešime sakė pagrindinė „Achemos grupės“ akcininkė Lyda Lubienė.

Pasak jos, pramonė prislėgta ne tik itin aukštų dujų kainų, bet ir didelių papildomų mokesčių už Lietuvos gamtinių dujų infrastruktūrą ir nuolat brangstančius CO2 sertifikatus.

L. Lubienės teigimu, Vyriausybės sprendimai galėtų stabilizuoti dujų kainas gyventojams ir pramonės įmonėms.

„Greitu metu neradus tinkamų sprendimų, didžioji dalis pramonės Lietuvoje bus priversta sustabdyti veiklą (...) Būtų sukelta negrįžtama grandininė reakcija, kuri skaudžiai paveiktų visus šalies gyventojus, taip pat negrįžtamai pakiltų maisto produktų bei kitų prekių kainos“, – tikino L. Lubienė.

„Achema“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi jau tris gamybos agregatus, įskaitant vieną iš dviejų amoniako cechų, ji taip pat patvirtino, kad į prastovas išleidžiama trečdalis darbuotojų, arba apie 400 žmonių.

„Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas sakė, kad dujų kainai ir toliau kylant, gali tekti stabdyti ir kitus agregatus, o tai turėtų įtakos kitoms tiesiogiai ir netiesiogiai susijusioms įmonėms, kurių yra virš tūkstančio.

R. Miliauskas taip pat perspėjo, kad ūkininkams perkant brangesnes trąšas, jie brangiau parduos derlių, o tai reiškia augančias maisto ir kitų prekių kainas.

Jei gamykla būtų sustabdyta visiškai, anot R, Miliausko, poveikį pajustų ir šalies biudžetas – vien už energetinės infrastruktūros išlaikymą įmonė kasmet moka apie 52 mln. eurų.

Apie tai, kad dėl drastiškai išaugusių dujų kainų „Achema“ priversta mažinti gamybą ir stabdyti vieną iš dviejų amoniako cechų, gaminantį apie 30 proc. visos produkcijos, BNS pranešė praėjusį penktadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)